Ojas – chintesenta celor 7 tesuturi – partea cea mai subtila

Ojas – chintesenta celor 7 tesuturi – partea cea mai subtila

Ojas e un concept ce face parte dintr-un triptic alcatuit din Prana- Tejas – Ojas.

Prana este aspectul cel mai subtil a lui vata dosha. Se manifesta ca impulsuri electrice, oxigenarea celulelor, inteligenta celulelor.In plan  biofizic este impulsul electric.
Tejas este aspectul cel mai subtil al lui pitta dosha.Este energia radianta a curentului pranic. Se manifesta ca enzime si aminoacizi.
Ojas este aspectul cel mai subtil a lui kapha dosha.Este mediul prin care curentul pranic trece.Controleaza tejas si  se manifesta ca: citoplasma, albumina, globuline. 

Aura fiintei umane este  un amestec energetic definit de aceste trei aspecte astfel:

  • „Substanta” din care este facuta aura este ojas 
  • culoarea aurei este data de  tejas
  • expansiunea  si vibratia aurica este data de prana.

Ojas este un termen sanscrit care inseamna “vigoare”. Conceptul ayurvedic de Ojas corespunde oarecum cu conceptul medical modern de imunitate, numai ca Ojas este cu mult mai mult. La nivel fizic, Ojas are legatura cu sistemele endocrin, nervos, digestiv, scheletal, muscular si hematopoietic. Daca Ojas este intr-o forma buna, atunci aceste sisteme functioneaza in parametri optimi. Ojas este forta noastra fundamentala, puterea si rezistenta naturala impotriva bolilor de tot felul. Este pavaza invizibila numita imunitate, care ne protejeaza atat de cauzele externe ale bolilor, cat si de cele interne.

Ojas este substanta care confera Bala, adica forta, insa e vorba de o forta cu adevarat speciala, care se manifesta pe toate nivelele: forta de a rezista la eforturi fizice, capacitatea de a face fata traumelor fiziologice sau psihice, anduranta mentala. Ojas este acea energie care ne permite sa ramanem stabili, netulburati si relaxati pe calea noastra atunci cand ne confruntam cu diferite adversitati.

Spre deosebire de Prana, Ojas este o substanta fizica, deci ea poate fi produsa, acumulata si stocata de organism. Ojas este substanta pura pe care organismul sanatos o extrage din hrana dupa ce aceasta a fost complet digerata. In Charaka Samhita, unul din textele fundamentale din Ayurveda, se spune despre Ojas ca are culoarea Ghee-ului, gustul mierii si aroma orezului copt uscat. Ca are urmatoarele calitati: este greu, rece, moale, fin, vascos, dulce, stabil, limpede, onctuos, lipicios si aderent.

Ojas are rol de conector al tuturor tesuturilor, sistemelor si organelor din corp, el face legatura intre toate partile corpului, face ca totul sa fie conectat, in perfecta coordonare si armonie, intr-un tot unitar si fluid. El face legatura si intre partea fiziologica si cea subtila. Este prima forma de expresie materiala a constiintei. Este ceea ce leaga sufletul de corp/inima. Charaka spune de asemenea ca daca in corp exista mai putin de o picatura de Ojas, atunci nu mai exista destul “lipici” intre corp si suflet, si sufletul paraseste corpul.

ALIMENTE CARE HRANESC OJAS
Gheea (untul clarifiat)
– mierea pura, neincalzita, neindoita cu zahar si netratata termic
– orezul Basmati
– curmalele
– migdalele
– susanul
– fructele dulci
– legumele proaspete

Exista alimente din care organismului ii este foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa extraga Ojas: carnea, pestele, branzeturile vechi (din comert), mancarurile uleioase si alimentele procesate, precum si cele excesiv de sarate sau de acre. Alimentele care au fost conservate, inghetate si chiar hrana reincalzita, nu vor produce nici pe departe la fel de mult Ojas ca hrana proaspata. Exista si obiceiuri care sunt in special capabile sa distruga complet Ojasul, cum ar fi fumatul si alcoolul.

ALIMENTE CE SCAD OJAS
– hrana uscata
– alimentele vechi
– ingerarea unei cantitati excesive de hrana
– lipsa unei cantitati suficiente de hrana
– consumul de prea multa hrana cruda
– a tine post (negru) perioade prea lungi
– curele de slabire si dietele
– tutunul, drogurile si alcoolul
– stresul si munca/activitatea in exces
– exercitiile fizice prea viguroase, dincolo de capacitatea individului
– transpiratia prea abundenta
– activitatea sexuala excesiva, prea frecventa
– polutiile nocturne si ejacularile, masturbarea
– noptile nedormite
– expunerea excesiva la vant si Soare
– batranetea
– traumele fizice
– traumele psihice (suferinta intensa, durerea sufleteasca profunda, frica)
– emotiile foarte puternice, agitatia excesiva a mintii
– mania, anxietatea, ura
– a calatori excesiv de mult
– conversatiile prea lungi (fata in fata sau la telefon)

SEMNE ALE UNUI OJAS FOARTE SLAB
– lipsa entuziasmului
– pierderea stralucirii (din ochi, piele, par, unghii etc)
– uscaciunea pielii
– ameteli, senzatie de lesin
– raceli sau gripe care se tin lant, nu se mai termina
– viroze fara de sfarsit
– dizlocari ale incheieturilor si functionarea lor anormala
– deteriorarea rapida a acuitatii vizuale
– oboseala cronica
– edeme cronice
– bolile cronice
– febra glandulara
– infertilitatea
– osteoporoza si alte boli osoase
– artrita reumatoida
– boli ale maduvii spinarii
– scleroza multipla
– sarcoidoza
– Alzheimer, Parkinson
– boala lui Crohn
– SIDA

Mai jos este o lista de semne care arata daca aveti un Ojas puternic. Daca insa lucrurile stau cu totul altfel, inseamna ca aveti de fapt o acumulare de Ama in organism.

SEMNE ALE UNUI OJAS PUTERNIC
– va simtiti odihniti cand va treziti dimineata
– pielea are o stralucire sanatoasa
– limba este curata si roz
– va simtiti corpul usor, indiferent de ce arata cantarul
– va simtiti bine si capabili sa va concentrati intreaga zi
– aveti o digestie puternica si nu va balonati
– va simtiti plini de energie si entuziasm
– mintea va este limpede
– corpul emana o aroma placuta
– va imbolnaviti foarte rar
– aveti o stare de multumire interioara

Pe langa hrana, in total exista 5 factori care contribuie la marirea Ojasului:

– Rasayana comportamentala – respectarea principiilor de Yama si Niyama, de genul: adevarul, non-violenta, non-furtul, non-lacomia, iubirea si compasiunea, mentinerea mintii intr-o stare de pace etc.
– Bhakti Yoga sau devotiunea spirituala – credinta intr-o autoritate spirituala suprema (Dumnezeu, Isus, Krishna, Buddha etc)
– Rasayana Medicinala – adica plante care maresc Ojasul: amla, shilajit, ashwagandha, tulsi, guduchi, shatavari, Chawanprash (un gem ayurvedic).
– Dieta si un stil de viata Sattvic – in afara de alimentele mentionate mai sus (gen migdale, lapte, susan etc) este vorba de meditatie, tehnici de Pranayama si alte practici spirituale.
– Eliminarea lui Ama – purificari prin procedee de Panchakarma (set de terapii ayurvedice) si prin cultivarea unor obiceiuri bune ce contribuie la purificare, de genul a lua Triphala (amestec special din 3 plante) inainte de culcare.

Organismul uman nu este capabil sa produca Ojas asa cum trebuie pana ce nu sunt eliminate depozitele de Ama. Aceasta purificare este cruciala. Altfel, eforturile noastre de a mari Ojasul nu vor avea efectele scontate, organismul continuand sa produca toxine.

Mai multe detalii despre OJAS