OJAS – Substanta nectar din organism

OJAS – Substanta nectar din organism

“Ayurveda ocupa cel mai important loc in inima mea. Ayurveda este cea dintai dintre stiintele medicale existente acum. Efectele tratamentelor sale sunt durabile si neintrerupte.” – Swami Sivananda (autoritate spirituala recunoscuta in intreaga lume si medic renumit)

Ojas este un termen sanscrit care inseamna “vigoare”. Conceptul ayurvedic de Ojas corespunde oarecum cu conceptul medical modern de imunitate, numai ca Ojas este cu mult mai mult. La nivel fizic, Ojas are legatura cu sistemele endocrin, nervos, digestiv, scheletal, muscular si hematopoietic. Daca Ojas este intr-o forma buna, atunci aceste sisteme functioneaza in parametri optimi. Ojas este forta noastra fundamentala, puterea si rezistenta naturala impotriva bolilor de tot felul. Este pavaza invizibila numita imunitate, care ne protejeaza atat de cauzele externe ale bolilor, cat si de cele interne.

Ojas este substanta care confera Bala, adica forta, insa e vorba de o forta cu adevarat speciala, care se manifesta pe toate nivelele: forta de a rezista la eforturi fizice, capacitatea de a face fata traumelor fiziologice sau psihice, anduranta mentala. Ojas este acea energie care ne permite sa ramanem stabili, netulburati si relaxati pe calea noastra atunci cand ne confruntam cu diferite adversitati.

Spre deosebire de Prana, Ojas este o substanta fizica, deci ea poate fi produsa, acumulata si stocata de organism. Ojas este substanta pura pe care organismul sanatos o extrage din hrana dupa ce aceasta a fost complet digerata. In Charaka Samhita, unul din textele fundamentale din Ayurveda, se spune despre Ojas ca are culoarea Ghee-ului, gustul mierii si aroma orezului copt uscat. Ca are urmatoarele calitati: este greu, rece, moale, fin, vascos, dulce, stabil, limpede, onctuos, lipicios si aderent.

Ojas are rol de conector al tuturor tesuturilor, sistemelor si organelor din corp, el face legatura intre toate partile corpului, face ca totul sa fie conectat, in perfecta coordonare si armonie, intr-un tot unitar si fluid. El face legatura si intre partea fiziologica si cea subtila. Este prima forma de expresie materiala a constiintei. Este ceea ce leaga sufletul de corp/inima. Charaka spune de asemenea ca daca in corp exista mai putin de o picatura de Ojas, atunci nu mai exista destul “lipici” intre corp si suflet, si sufletul paraseste corpul.

Tot inteleptul Charaka ne spune ca inima este sediul lui Ojas, motiv pentru care sanatatea inimii este esentiala pentru sanatatea intregului organism. El spune ca la venirea pe aceasta lume, fiecare individ se naste cu 8 picaturi de Ojas in inima. Din aceste picaturi incepem sa consumam mai mult sau mai putin in functie de stilul de viata pe care il adoptam. Cei care au probleme cu inima, cu siguranta au si un nivel scazut de Ojas, deci o imunitate slaba. Charaka spune ca din inima pornesc 10 canale principale care poarta Ojas spre intregul corp. De aceea, daca doriti sa aveti o sanatate buna, ingrijiti-va inima atat fizic cat si psihic si protejati-o.

Un alt organ catre care curge o cantitate importanta de Ojas este rinichiul. Astfel, daca cineva are obiceiul de a bea cafea, ceea ce streseaza foarte puternic suprarenalele, atunci Ojas va fi consumat in ritm rapid si nu va mai putea sa sustina acest organ si vor incepe sa se manifeste dezechilibre si boli.

Exista o legatura stransa intre Ojas si Agni. Agni, atunci cand este intr-o stare buna, de echilibru, ne sustine longevitatea, vitalitatea si sanatatea. El este cel fara de care Ojas nu ar exista – un Agni bun ne ofera aceasta esenta vitala, Ojas. De aceea este atat de important Agni – daca nu avem un Agni bun, atunci organismul nu are cum sa produca Ojas!

O scadere a lui Ojas aduce cu sine o crestere a lui Ama (toxinele care se acumuleaza in corp). Toate formele de indigestie fizica si mentala afecteaza Ojas-ul si incurajeaza formarea de Ama. Digestia (fizica sau mentala) nu poate fi puternica decat atunci cand Ojas este puternic. Obiceiurile proaste pe care le mentinem, activitatile nesanatoase ne polueaza mintea conducand la formarea de Ama si secatuind organismul de Ojas.

Inabilitatea de a metaboliza emotiile produce la fel de multe toxine ca si hrana nedigerata complet. De fapt, mania reprimata, tristetea intretinuta mult timp si sentimentele prelungite de vinovatie sunt mai perturbatoare decat problemele cauzate de o digestie fizica defectuoasa, si ele conduc la o secatuire a lui Ojas.

O alta functie a lui Ojas este ca sustine activitatea mentala. El este sursa creativitatii, rabdarii, credintei si rezistentei noastre mentale. Cand Ojas exista in cantitate mare in noi, atunci mintea este clara si avem o memorie de invidiat, precum si o sete si disponibilitate mare de cunoastere. In plus, Ojas aduce un echilibru emotional de invidiat. Pe scurt, cand corpul produce Ojas, avem mereu o stare buna si suntem permanent binevoitori. Corpul si mintea vibreaza de energie si fericire pentru ca primesc hrana de care au nevoie.

La nivel subtil, Ojas este in stransa legatura cu magnetismul individual, cu sanatatea aurei noastre. Stralucirea aurei si forta subtila sunt sustinute numai daca exista o abundenta de Ojas. El este cel mai bun protector contra oricaror forme de perturbari si atacuri subtile si mentale. Un Ojas slabit permite ca negativitatea sa se infuzeze in aura noastra si sa creeze dizarmonie. Cu cat Ojas e mai slab, cu atat suntem mai putini capabili sa facem fata la stres.

O persoana cu un nivel bun de Ojas este capabila sa treaca usor peste un dezechilibru de moment cauzat fie de o hrana neadecvata, fie de o perioada de stres, fie de niste schimbari care au loc in viata sa si la care trebuie sa se adapteze. Ojasul sustine acel om sa faca fata cu brio oricaror forme de tensiune din exterior, atat la nivel fizic cat si emotional. In schimb, la o persoana cu un Ojas slab, orice mic dezechilibru este resimtit puternic si perturba intreaga structura, fizica si psihica.

Pentru a sustine organismul sa produca Ojas (dupa ce s-a realizat purificarea de Ama), este nevoie de o dieta echilibrata, focalizata pe hrana Sattvica, pura. Hrana Sattvica este cea proaspata si pe care organismul o digera usor si din care extrage cantitatea maxima de Ojas.

ALIMENTE CARE HRANESC OJAS

Gheea
– mierea pura, neincalzita, neindoita cu zahar si netratata termic
– orezul Basmati
– curmalele
– migdalele
– susanul
– fructele dulci
– legumele proaspete

Exista alimente din care organismului ii este foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa extraga Ojas: carnea, pestele, branzeturile vechi (din comert), mancarurile uleioase si alimentele procesate, precum si cele excesiv de sarate sau de acre. Alimentele care au fost conservate, inghetate si chiar hrana reincalzita, nu vor produce nici pe departe la fel de mult Ojas ca hrana proaspata. Exista si obiceiuri care sunt in special capabile sa distruga complet Ojasul, cum ar fi fumatul si alcoolul.

ALIMENTE CE SCAD OJAS
– hrana uscata
– alimentele vechi
– ingerarea unei cantitati excesive de hrana
– lipsa unei cantitati suficiente de hrana
– consumul de prea multa hrana cruda
– a tine post (negru) perioade prea lungi
– curele de slabire si dietele
– tutunul, drogurile si alcoolul
– stresul si munca/activitatea in exces
– exercitiile fizice prea viguroase, dincolo de capacitatea individului
– transpiratia prea abundenta
– activitatea sexuala excesiva, prea frecventa
– polutiile nocturne si ejacularile, masturbarea
– noptile nedormite
– expunerea excesiva la vant si Soare
– batranetea
– traumele fizice
– traumele psihice (suferinta intensa, durerea sufleteasca profunda, frica)
– emotiile foarte puternice, agitatia excesiva a mintii
– mania, anxietatea, ura
– a calatori excesiv de mult
– conversatiile prea lungi (fata in fata sau la telefon)

SEMNE ALE UNUI OJAS FOARTE SLAB

– lipsa entuziasmului
– pierderea stralucirii (din ochi, piele, par, unghii etc)
– uscaciunea pielii
– ameteli, senzatie de lesin
– raceli sau gripe care se tin lant, nu se mai termina
– viroze fara de sfarsit
– dizlocari ale incheieturilor si functionarea lor anormala
– deteriorarea rapida a acuitatii vizuale
– oboseala cronica
– edeme cronice
– bolile cronice
– febra glandulara
– infertilitatea
– osteoporoza si alte boli osoase
– artrita reumatoida
– boli ale maduvii spinarii
– scleroza multipla
– sarcoidoza
– Alzheimer, Parkinson
– boala lui Crohn
– SIDA

De obicei, cand ne confruntam cu aceste probleme in faza incipienta, continuam sa impingem mai departe, sa tragem de noi, mentinandu-ne stilul de viata si obiceiurile, ceea ce nu face decat sa ne slabeasca si mai mult Ojasul.

Mai jos este o lista de semne care arata daca aveti un Ojas puternic. Daca insa lucrurile stau cu totul altfel, inseamna ca aveti de fapt o acumulare de Ama in organism.

SEMNE ALE UNUI OJAS PUTERNIC

– va simtiti odihniti cand va treziti dimineata
– pielea are o stralucire sanatoasa
– limba este curata si roz
– va simtiti corpul usor, indiferent de ce arata cantarul
– va simtiti bine si capabili sa va concentrati intreaga zi
– aveti o digestie puternica si nu va balonati
– va simtiti plini de energie si entuziasm
– mintea va este limpede
– corpul emana o aroma placuta
– va imbolnaviti foarte rar
– aveti o stare de multumire interioara

Pentru a sustine corpul sa produca Ojas, aveti nevoie de o ambianta placuta atunci cand mancati; nu e suficient doar sa va hraniti adecvat. Daca in timp ce mancati aveti o discutie in contradictoriu sau aflati niste vesti proaste, celulele corpului percep aceasta ca un factor perturbator si vor incepe sa trimita mesaje chimice de stres in intregul organism in loc sa sustina digestia. Prin urmare, nu numai ca nu veti putea extrage Ojasul din hrana, ci tot ce ati ingerat se va transforma in Ama din cauza emotiilor negative care vor crea o indigestie subtila. Asadar, este important ca, atunci cand mancati, sa fiti atenti numai la calitatea hranei, la gustul ei, la aroma pe care o degaja, la prospetimea si energia ei.

Pe langa hrana, in total exista 5 factori care contribuie la marirea Ojasului:

– Rasayana comportamentala – respectarea principiilor de Yama si Niyama, de genul: adevarul, non-violenta, non-furtul, non-lacomia, iubirea si compasiunea, mentinerea mintii intr-o stare de pace etc.
– Bhakti Yoga sau devotiunea spirituala – credinta intr-o autoritate spirituala suprema (Dumnezeu, Isus, Krishna, Buddha etc)
– Rasayana Medicinala – adica plante care maresc Ojasul: amla, shilajit, ashwagandha, tulsi, guduchi, shatavari, Chawanprash (un gem ayurvedic).
– Dieta si un stil de viata Sattvic – in afara de alimentele mentionate mai sus (gen migdale, lapte, susan etc) este vorba de meditatie, tehnici de Pranayama si alte practici spirituale.
– Eliminarea lui Ama – purificari prin procedee de Panchakarma (set de terapii ayurvedice) si prin cultivarea unor obiceiuri bune ce contribuie la purificare, de genul a lua Triphala (amestec special din 3 plante) inainte de culcare.

Organismul uman nu este capabil sa produca Ojas asa cum trebuie pana ce nu sunt eliminate depozitele de Ama. Aceasta purificare este cruciala. Altfel, eforturile noastre de a mari Ojasul nu vor avea efectele scontate, organismul continuand sa produca toxine.

In India se pune un mare accent pe cultivarea lui Ojas prin toate formele posibile. Exista chiar o casta speciala de luptatori care, avand in paralel o viata normala de familie, sunt foarte focalizati pe cresterea lui Ojas Shakti (adica puterea care izvoraste dintr-un nivel ridicat de Ojas). Ei respecta o dieta stricta (consuma cantitati mari de lapte, Ghee si migdale), niste principii morale de la care nu se abat, respecta Brahmacharya (continenta) si realizeaza anumite exercitii fizice, toate menite sa le cultive forta interioara si exterioara. Acesti oameni emana o asemenea putere si stralucire incat impun respect prin simpla prezenta. Ai senzatia ca au flacari in priviri, pielea le straluceste, au o siguranta debordanta in tot ce fac. Ei si-au dezvoltat astfel un magnetism cu totul aparte, care ii face invulnerabili in comparatie cu oamenii obisnuiti. Aceasta forta se numeste OJAS.