Yogaterapia

Yogaterapia

In cursul celor 12 ani de instructorat si 20 ani de practica yoga am putut sa ma conving atat pe propria mea fiinta cat si pe starea de sanatate a cursantilor la care predau ca yoga este un real izvor de sanatate si echilibru.

Yoga-terapia a fost abordata  in occident de catre renumitul Dr. Dean Ornish, fostul  director al institutului de medicina preventiva din San Francisco in cadrul  unui program de vindecare  a problemelor cardiace si metabolice denumit „Deschiderea Inimii” 

In ce  consta  de fapt yoga-terapia?

Este vorba in special de exercitii fizice ce implica aspecte emotionale si mentale ale fiintei.

Prin posturi corporale specifice (asane), exercitii respiratorii (pranayama), prin relaxari profunde si abordarea unor meditatii usoare se declanseaza in pacient o echilibrare dinamica a energiilor corpului fizic si subtil (partea energetica a fiintei umane).

Este vorba mai ales de echilibrul yin- yang ceea ce in limbaj pur medical s-ar traduce printr-o functionare perfect echilibrata a celor doua componente de baza a sistemului nervos vegetativ; simpatic- parasimpatic.

Tehnici si metode

Salutul Soarelui – Surya Namaskara 

Are drept scop dinamizarea focului subtil in fiinta, reglarea focului digestiv, cresterea imunitatii, dinamism in intreaga fiinta pe toata durata zilei.

Relaxarea Yoghina Profunda 

O detensionare completa a corpului,  detasare mentala fata de stimuli stresanti, stare  de calm si integrare mult mai armonioasa in ambient.

Posturi Corporale(asana) 

Precedate de anumite exerciti de incalzire, aceste posturi dinamizeaza centrii energetici ai fiintei (chakra) care controleaza intregul sistem  neuroendocrin al corpului, ameliorand totodata multiple aspecte psihoemotionale: relationare buna cu sexul opus, vointa, afectivitate, expresie de sine, capacitate intelectuala amplificata, memorie imbunatatita, vitalitatea fiintei este mult amplificata, functia organelor este mult imbunatatita, oxigenarea tesuturilor  amplificata.

De asemenea viziunea asupra conjuncturilor vietii e mult imbogatita de o noua perspectiva mult mai complexa, matura si chiar spirituala.