Turmericul a devenit un subiect intens de studiu pentru cercetatori in ultima vreme si daca dati un search pe internet veti observa o multitudine de titluri de articole si studii care de care mai impresionante si mai incitante.
Lumea moderna descopera abia acum ceea ce India stia de multe multe sute de ani, dar oricum e foarte bine pentru ca exista in sfarsit si dovada stiintifica asupra proprietatilor cu adevarat spectaculoase ale Turmericului.
Ayurveda considera Turmericul un remediu extrem de puternic si-l recomanda pentru tot felul de probleme, insa avertizeaza asupra dozajului si modului in care trebuie administrat. Turmericul este cel mai bine asimilat si folositor daca e folosit ca si condiment, la prepararea hranei de zi cu zi. Insa are si contraindicatii: a nu se folosi la gatit de persoanele care sufera de hepatita acuta si a se folosi in cantitati mici de persoanele cu hipoglicemie. De asemenea, se recomanda folosirea lui cu precautie de femeile insarcinate.
Folosirea Turmericului in cosmetica este ceva atat de incetatenit in India incat nu exita gama de sapunuri, sampoane sau creme care sa nu contina si un produs pe baza de Turmeric. Daca ati folosit vreodata Turmeric si ati pus mana pe el, atunci sigur ati observat cat de intens coloreaza. De aceea s-a extins intrebuintarea lui si la vopsirea hainelor sau altor obiecte folositoare.
In afara de aceste calitati exterioare, Turmericul este foarte apreciat de practicantii spirituali pentru ca purifica Chakrele si corpurile subtile si mareste flexibilitatea, permitand abordarea diferitelor Asanas (posturi corporale din sistemul Hatha Yoga).
Dr. Vasant Lad spune ca Turmericul este cel mai bun remediu ayurvedic pentru ca vindeca intregul sistem/organism. Ayurveda recunoaste la Turmeric 3 gusturi din cele 6 existente: picant, amar si astringent. Desi se spune despre el ca stimuleaza Vata, totusi nu o agraveaza (nu o perturba).
Exista studii stiintifice recente care recunosc calitatile extraordinare ale Turmericului si care de aceea recomanda sa fie consumat cu lingurita sau chiar cu lingura ori sub forma de ceai de cateva ori pe zi – atat de impresionati sunt oamenii de stiinta de proprietatile magnifice ale Turmericului.
Numai ca Vaidya Mishra spune ca Turmericul este asemenea unei masini de mare putere: daca ai un Mercedes trebuie sa stii cum sa-l conduci, altfel creezi accidente. La fel si cu Turmericul: trebuie sa stii cum sa-l administrezi ca sa te bucuri numai de efecte pozitive.
Textele clasice de Ayurveda spun despre Turmeric ca are doua proprietati: usuca si incalzeste. Pentru a anula efectul de uscaciune care dauneaza corpului, Turmericul trebuie intotdeauna consumat impreuna cu ceva onctuos, iar pentru a anula efectul excesiv incalzitor, el trebuie combinat cu ceva racoritor: legumele, unele condimente, linte, apa sau Ghee.
De aceea, in amestecurile de condimente specifice Indiei, numite Masalas, Turmericul este prezent insa intotdeauna impreuna cu Jeera (numit chimion pe la noi – a nu se confunda cu chimenul obisnuit), dar mai ales cu coriandru si fenicul. Astfel, organismul uman nu se simte coplesit de intensitatea Turmericului.
Cateva beneficii ale Turmericului:
- ajuta digestia in general, insa este indispensabil in special pentru digestia proteinelor (din leguminoase, oua, lactate etc)
- sustine metabolismul grasimilor si controlul greutatii
- reduce balonarea / formarea excesiva de gaze
- mentine sanatatea florei intestinale
- ajuta la vindecarea colitei ulcerative si a sindromului colonului iritabil
- este un antiseptic natural
- detoxifica ficatul
- corecteaza eliminarea excesiva de minerale prin urina (in cazul diabetului)
- purifica sangele de toxine
- sustine vindecarea ulceratiilor
- ajuta la vindecarea hemoroizilor
- purifica sistemul respirator si de aceea se recomanda in cazuri de tuse, faringita, astm bronsic cronic
- vindeca si purifica ochii (inflamatii, ochi inrositi, conjunctivita, ulcior)
- este un anti-inflamator natural (artrita si artrita reumatoida)
- folositor in cazuri de luxatii si contuzii
- curata pielea de bacterii daunatoare si simultan creeaza un mediu prielnic pentru bacterii bune
- infrumuseteaza pielea, o face mai supla, fina
- ajuta in cazuri de psoriazis si alte probleme inflamatorii ale pielii
- vindeca taieturi, arsuri si rani ale pielii
- ajuta la refacerea pielii in cazuri de cicatrici sau leziuni
- ajuta in cazuri de cancere (de piele, san, prostata, pancreas, etc)
- ajuta in cazurile de anemie
- reduce riscul de leucemie
- ajuta in cazuri de Alzheimer
- opreste evolutia bolii in cazuri de scleroza multipla
- reduce efectele nefaste ale chimioterapiei
- opreste cresterea tumorilor
- este tonic
- purifica intregul corp (deschide canalele si extrage impuritatile din ele)
- reduce stresul si anxietatea