Terapia prin culori – Semnificatii

Terapia prin culori – Semnificatii

Culoarea potrivita iti reda starea de sanatate

Terapia se bazeaza pe influenÈ›a benefica a culorilor asupra organismului si pe ideea ca exista nuanÈ›e care creeaza impulsuri electrice in creierul nostru ce stimuleaza procesele hormonale si biochimice din organism. Aceste procese au efecte care fie ne calmeaza, fie ne stimuleaza. NuanÈ›ele functoneaza nu doar la nivel psihologic, ci si fiziologic.

Asemanator metalelor si pietrelor pretioase si semipretioase, si culorile poseda oscilatii energetice cu efecte curative.

Terapia ayurvedica face uz si de puterea vindecatoare a culorilor. Cele sapte culori de baza vizibile in curcubeu sunt intr-o stransa relatie cu diferitele „tesuturi” ale corpului si cu umorile. Ca atare, efectele vibratiilor celor sapte culori pot fi folosite pentru mentinerea echilibrului celor trei umori din corp.

Daca infasuram un pahar cu apa intr-o fasie de hartie colorata si il expunem timp de 4 ore la soare, apa se va satura cu oscilatiile culorii respective. Aceasta apa poate fi folosita cu succes in scopuri curative. In terapia Ayurvedica, se folosesc culorile mentionate mai jos.

Rosu

Aceasta culoare este in relatie cu sangele. Are proprietatea de „incalzire”, stimuleaza formarea hematiilor si acentueaza culoarea lor.

Culoarea rosie produce caldura in corp si stimuleaza circulatia sanguina. Ea ajuta la pastrarea culorii pielii si furnizeaza energie tesuturilor nervoase si maduvei osoase. Daca insa expunerea la rosu dureaza prea mult, apar inflamatii, sau poate avea ca urmare o conjunctivita.

  • fiziologic: creste presiunea sangelui, activeaza respirata si e tonifiant muscular; stimuleaza glandele suprarenale, ajuta in cazurile de hipotensiune.
  • psihologic: este stimulator general, pentru unii poate avea efect iritant, da forÈ›a si putere, activeaza si faciliteaza asociatile de idei.

Portocaliu

Ca si rosul, portocaliul are un efect de incalzire si poseda energie vindecatoare. El permite cautatorului spiritual sa renunte la lume, dar, concomitent, ofera organelor sexuale energie si putere. Drept urmare, portocaliul ar trebui folosit in corelare cu abstinenta sexuala, pentru a transforma aceasta energie sexuala in Constiinta Suprema. Cel care nu traieste in abstinenta sexuala va suferi prin folosirea culorii portocalii o excitatie sexuala excesiva.

Aceasta culoare rezolva congestiile si mentine luciul natural al pielii.

  • fiziologic: creste presiunea sangelui, favorizeaza secreta gastrica si digestia, are efecte benefice asupra sistemului imunitar. 
  • psihologic: foarte bun stimulator emotiv si antidepresiv, este o culoare a optimismului si veseliei; nu are contraindicati si are numai efecte pozitive pentru starea sufleteasca.

Galben

Expunerea la aceasta culoare asigura ridicarea energiei spre unele dintre chakrele importante. Pe plan spiritual, culoarea galbena  este legata de moartea totala a ego-ului. Folosirea neavizata a acestei culori provoaca o acumulare excesiva a secretiei bilei in intestinul subtire.

  • fiziologic: stimuleaza nervul optic, ajuta la buna functonare a sistemului cardiovascular; imbunataÈ›este activitatea creierului, creste tonusul muscular, intareste sistemul osos.
  • psihologic: e culoarea optimismului si a bunei dispoziti, ajuta memoria si usureaza luarea deciziilor. Calmeaza starile depresive, agitata si nervozitatea, aducand in schimb mult calm, detasare, veselie. În plus, invioreaza, da incredere in forÈ›ele proprii si stimuleaza starea de vigilenÈ›a. Te ajuta sa te mobilizezi si sa te concentrezi mai usor. În urma expunerii prelungite poate produce epuizare.

Verde

Aceasta culoare are un efect linistitor asupra spiritului si genereaza o senzatie de prospetime. Verdele linisteste  sentimentele si aduce multumire sufleteasca. Folosirea excesiva stimuleaza bila  si poate conduce la litiaza biliara.

  • fiziologic: relaxeaza musculatura, dilata vasele capilare si ajuta la scaderea presiunii sanguine; e folosit in cazul multor boli, chiar si cancer.
  • psihologic: sugereaza prospetmea si inseamna armonie, echilibru, relaxare, contemplare; da o stare de liniste, calm si pace.

Albastru

Aceasta este culoarea constiintei pure. Ea excita o influenta linistitoare asupra trupului si spiritului. Albastrul stimuleaza pigmentatia pielii si are efecte in cazul disfunctiei ficatului. Folosirea excesiva poate provoca congestii cerebrale.

  • fiziologic: calmeaza respirata si scade presiunea sanguina; prin efectul linistitor, ajuta in tulburarile de somn. Se foloseste in hipertensiune si migrene.
  • psihologic: indeamna la calm, visare si linisteste, fiind un bun remediu antistres; stimuleaza concentrarea si creativitatea si contribuie la regasirea linistii interioare. Induce o stare de detasare. Folosit in exces poate duce la depresie si poate accentua nostalgia.

Indigo

Aceasta culoare este utila in cazul disfunctiilor VATA si KAPHA, dar poate provoca disfunctii PITTA. Are un efect linistitor.

Violet

Aceasta este culoarea constiintei cosmice care conduce la trezirea constiintei umane. Ea genereaza senzatia de usurinta in corp si deschide poarta perceptiei.  Are efecte favorabile in cazul disfunctiilor pitta si kapha, dar in cazul utilizarii excesive poate conduce la perturbari vata.

  • fiziologic: intensifica activitatea cardiovasculara; echilibreaza metabolismul.
  • psihologic: are rol calmant cand e folosit in tratarea obsesiilor si anxietati. Ajuta creativitatea, are efect revigorant, iar anumite nuanÈ›e pot readuce starea de optimism.

Boli si culori

Anemiile – te ajuta rosul aprins, galbenul, turcoazul si verdele. Trebuie evitate albastrul, indigoul si negrul.

Cancerul – verde, violet, albastru si turcoaz sunt nuanÈ›ele cele mai indicate. Negrul si indigoul nu trebuie folosite in acest caz.

Cardiopatia ischemica – se folosesc verde, violet, gri, maroniu. Se vor evita: rosu aprins, negru, albastru si alb. 

Depresiile – ai nevoie de roz, verde, alb, galben. Nu te inconjura de negru, indigo, albastru.

Epilepsia – violet si albastru au puteri vindecatoare. În schimb, rosul si galbenul nu sunt benefice. 

Hipertensiunea arteriala – te vor ajuta rosu inchis, verde, gri, maroniu. Fereste-te de rosu aprins, galben si albastru, dar si alb si violet.

InsuficienÈ›a cardiaca – verde, rosu, violet si galben sunt aliatele tale. Nu sunt indicate albastrul, griul, maroniul.

Nevralgiile – foloseste indigo, albastru, turcoaz, dar evita rosu, negru, alb si galben.

Reumatismul – vei ameliora afectunea cu violet, rosu, galben, verde sau oranj. Albastrul nu face bine in acest caz. 

Febra – Albastrul, albul si indigoul au efecte benefice. Nu folosi rosul aprins sau galbenul.