Tabel Alimente Yin-Yang

Tabel Alimente Yin-Yang

În medicina traditionala chineza, se considera ca in univers exista doua principii fundamentale, antagoniste si complementare. Unul este Yin-ul, care are polaritate minus si este asociat cu Luna, feminitatea, pasivitatea, intuitia, interiorul, profunzimea, frigul, intunericul, apa. Celalalt este Yang-ul, de polaritate plus, care este solar, masculin, dinamic, luminos, expansiv, asociat cu focul, caldura, exteriorul si suprafata.

Dualitatea Yin-Yang caracterizeaza orice aspect, fenomen sau fiinta. În general, intr-o situatie data sau intr-o anumita fiinta la un moment dat, predomina una sau alta dintre cele doua energii.

O persoana isi poate amplifica anumite calitati de tip Yin sau Yang consumand alimente care au preponderenta corespunzatoare. Însa, in general, modul de alimentatie actual duce la o amplificare excesiva a energiilor Yin, avand ca urmare cresterea incidentei unor boli de natura Yin, cum sunt tumorile, diabetul, reumatismul.

Va prezentam in continuare lista polaritatii unor alimente uzuale (exista trei grade de polaritate – moderat, accentuat si extrem):

Observatie: Lista de mai sus corespunde datelor din alimentatia macrobiotica, regim conceput de japonezul George Oshawa.