Tabel alimente incompatibile in Ayurveda

Tabel alimente incompatibile in Ayurveda

Iata aici o lista mai completa insa nu exhaustiva cu alimente incompatibile intre ele – deci alimente pe care nu ar trebui sa le consumati la aceeasi masa.

Unele din aceste alimente pot fi convinse sa se impace daca sunt gatite cu condimente, iar altele nu se potrivesc nicicum.

Sfatul meu ar fi sa nu va puneti mainile in cap gandindu-va ca mai toate mesele voastre sunt pline de asemenea combinatii. Este bine sa luati cunostinta si treptat sa incercati sa inlaturati incompatibilitatile din alimentatie. Nu faceti schimbari bruste ci gradate, insa cautati ca odata facute acele schimbari sa le respectati.

Incepeti cu una din combinatiile pe care le faceti in prezent crezand ca sunt foarte sanatoase si la care ati putea renunta cu usurinta. Sa zicem Milk-shake de banane (sau de capsuni). Oricine poate trai fara aceasta bautura mai ales ca este ceva relativ nou, de import, preluat de la englezi sau americani. Sa zicem ca erati obisnuiti sa il consumati in fiecare dimineata, in loc de mic dejun. La o saptamana sau o luna dupa ce ati renuntat la el, pregatiti-l din nou si incercati sa fiti atenti in ce fel va influenteaza digestia si sa simtiti ce se petrece in stomac/intestine. Reactia imediata a organismului este cea de balonare si senzatia ca va ramane in stomac prea mult, ingreunandu-va, chiar daca e doar un lichid.

Deci faceti mai intai schimbari mici, care nu cer un foarte mare efort de vointa.

Facand asemenea experiente va veti convinge singuri cum stau lucrurile si in ce fel se schimba starea voastra de sanatate.

Iata o lista mica de carbohidrati:

–         cereale: orez, grau, porumb, orz, hrisca, mei, sorg, secara

–         radacinoase: cartofi, cartofi dulci, cassava, yam

–         leguminoase: fasole fava, linte, mazare, naut

–         banane

–         castane

Dintre preparatele care contin multi carbohidrati:

–         paine

–         clatite

–         fulgi de cereale

–         paste fainoase: taitei, spaghette, fidea etc

–         porridge

–         tortillas