Cateva recomandari generale pentru o dieta ce vizeaza echilibrarea lui VATA:
Ce sa faceti:
- consumati alimente care sunt predominant dulci, acre si/sau sarate.
- consumati numai hrana calda, gatita proaspat.
- limitati cantitatea de leguminoase pe care o consumati. Favorizati fasolea Mung. Consumati tofu si tempeh numai gatite cu condimente si calde. Daca folositi lapte de soia, atunci e de preferat sa-l beti cald, impreuna cu scortisoara si nucsoara.
- folositi in alimentatie condimente incalzitoare precum ghimbir, piper negru, scortisoara, cardamon si chimen, insa nu si condimente extrem de tari precum chilli rosu.
- puteti consuma lactate(cel mai preferabil de la tarani) atata vreme cat nu sunt reci, de la frigider si, daca se poate calde/gatite. Evitati sa beti lapte la mese. Cel mai bine e sa consumati lapte cald cu condimente (scortisoara, turmeric, nucsoara si cardamon) cu o ora inainte de masa sau macar o ora jumatate dupa.
- folositi cu generozitate uleiuri sau Ghee in dieta zilnica.
- cautati sa mancati mereu la aceeasi ora in fiecare zi si respectati cele 3 mese pe zi, chiar daca nu aveti chef sa mancati. Mai bine putin si regulat decat rar si haotic.
- nu va ridicati de la masa imediat ce ati luat ultima imbucatura. Incercati sa ramaneti cat mai relaxati macar 10 minute (Ayurveda recomanda 15-20 minute pentru tipologia Vata), ca sa puteti da un start procesului de digestie.
- mancati intr-un mediu cat mai placut si linistitor, fara sa priviti la TV.
- consumati din abundenta bauturi calde.
- respectati indicatiile oferite in articolul Alimentatia pentru Tipologia VATA.
Ce sa evitati:
- feriti-va de alimentele amare, astringente si prea picante.
- nu consumati hrana uscata gen popcorn si uscatele.
- evitati sa consumati salate de cruditati, mai ales dimineata si seara. La pranz sunt ok de consumat daca este cald afara, insa nu va faceti un obicei. De asemenea, evitati fructele crude si sucurile de fructe sau legume .Acestea sunt ocazional permise vara, daca nu manifestati tulburari de tip Vata.
- nu consumati hrana racoritoare (aici se incadreaza orice aliment sau mancare de la frigider).
- lasati deoparte marea majoritate a leguminoaselor, inclusiv produsele de soia reci (negatite/neincalzite).
- este de mare importanta sa nu consumati hrana procesata precum conserve sau mancare congelata si nici produse de patiserie gen fornetti.
- nu este recomandat consumul de bauturi reci si/sau carbogazoase.
- de evitat cafeaua, tutunul si alcoolul ori alti stimulenti de acest gen.
- nu consumati hrana in exces si nici nu favorizati felurile de mancare grele.
- nu mancati fructe proaspete si nici nu beti sucuri de fructe cel putin doua ore dupa ce ati mancat altceva.
- evitati mancarurile sau bauturile care contin zahar rafinat sau sirop de porumb.
- limitati consumul de drojdie, precum si al produselor care contin drojdie. Acestea va baloneaza si duc la constipatie.
- evitati sa mancati orice timp de cel putin 2 ore dupa o masa. A introduce alte alimente in stomac, oricat de sanatoase ar fi si in cantitate oricat de mica, peste cele consumate anterior, nu face decat sa deranjeze digestia si sa duca la formarea de toxine si boli.
OBSERVATIE: Toate aceste sfaturi sunt valabile pentru persoanele care constata ca au un dezechilibru de tip VATA si pentru cele care au o Tipologie predominant Vata. De asemenea, aceste sfaturi sunt utile si merita respectate de toata lumea in decursul toamnei si iernii (mai ales daca iarna este una uscata).
Vizitati pagina cu Alimentatia pentru Tipologia VATA care contine indicatii detaliate despre ce alimente sunt recomandate si care sunt de evitat de aceste persoane.