Sfaturi pentru o dieta ce vizeaza echilibrarea lui PITTA:
Ce sa faceti:
- consumati alimente care sunt predominant dulci, amare si/sau astringente.
- consumati numai hrana cu efect racoritor (nu se refera la a manca alimente direct de la frigider sau inghetate, ci la alimente care odata ingerate au un efect de racorire in organism (de ex. menta, nuca de cocos, orez etc).
- urmariti sa aveti un echilibru intre hrana gatita si cea cruda. Insa toata hrana trebuie sa fie proaspata (din ziua respectiva).
- favorizati leguminoasele in alimentatie.
- folositi condimente cu efect racoritor. Iata cateva: coriandru, chimion (jeera), fenicul si un pic de cardamon.
- folositi verdeturi precum patrunjel si mai ales marar in alimentatia zilnica. Coriandrul verde este exceptional pentru persoanele Pitta. La fel si menta si busuiocul proaspat.
- lactatele au actiune de racorire insa cand ajung in corp acidifica organismul, asadar nu le recoamand deloc mai ales pentru PITTA si KAPHA
- folositi cantitati moderate (cat mai putin) de ulei de masline, floarea soarelui si nuca de cocos ori Ghee in dieta zilnica.
- cautati sa respectati ore regulate pentru masa in fiecare zi.
- intotdeauna ramaneti intr-o stare de relaxare dupa masa, macar 10 minute, insa fara sa va culcati.
- gasiti-va un loc unde sa mancati care sa fie placut, linistitor, reconfortant.
Ce sa evitati:
- feriti-va de alimentele picante, acre si sarate.
- evitati hrana prea fierbinte sau care are efect incalzitor.
- nu folositi pulbere de chilli, piper cayenne, piper negru (sau de orice fel).
- nu consumati hrana procesata (conserve, hrana congelata sau decongelata, produse de patiserie, diferite sosuri sau pasta de mustar din comert).
- evitati consumul de fructe proaspete sau sucuri de fructe cu jumatate de ora inainte de masa sau o ora dupa ce ati mancat.
- cautati sa renuntati la cafea, tutun si alcool (vinul acru agraveaza puternic Pitta).
- se interzice mancarea prajita in ulei
- nu consumati citrice acre: lamai, portocale acre, grepfruit.
- evitati caldura excesiva (nu gatiti cand afara e foarte cald).
- beti bauturi racoritoare dar nu cu gheata.
- limitati la maxim consumul de alimente prajite, grase si uleioase (de exemplu untul de arahide) – acestea pot crea stari de greata sau migrene.
- evitati sa folositi leustean verde in alimentatie, busuioc uscat, oregano, maghiran.
OBSERVATIE: Toate aceste sfaturi sunt valabile pentru persoanele care constata ca au un exces de tip PITTA si pentru cele care au o Tipologie predominant Pitta. De asemenea, aceste sfaturi sunt utile si merita respectate de toata lumea in a doua parte a primaverii, in tot timpul verii si in perioada de inceput a toamnei (numita vara indiana).
Vizitati pagina cu Alimentatia pentru Tipologia PITTA care contine indicatii detaliate despre ce alimente sunt recomandate si care sunt de evitat de aceste persoane.