Sfaturi pentru echilibrarea lui KAPHA prin alimentatie

Sfaturi pentru echilibrarea lui KAPHA prin alimentatie

Sfaturi pentru o dieta ce vizeaza echilibrarea lui KAPHA:

Ce sa faceti:

  • preferati alimentele picante, amare sau/si astringente.
  • consumati hrana calda sau cu efect incalzitor.
  • folositi condimente mai tari gen chilli rosu sau verde, piper negru si cayenne, pulbere de ghimbir, scortisoara si chimen.
  • consumati hrana proaspata, gatita in ziua respectiva.
  • preferati hrana usoara, uscata si calda.
  • folositi mierea ca indulcitor, insa niciodata la gatit. De asemenea, nu introduceti miere intr-o bautura fierbinte.
  • beti lichide calde.
  • puteti consuma marea majoritate a leguminoaselor, inclusiv produse de soia gen tofu, tempeh sau lapte de soia, insa acestea trebuie sa fie calde, gatite.
  • folositi preponderent legume in dieta zilnica.
  • in ce priveste uleiurile, se recomanda cantitati minime de ulei de buna calitate din rapita, susan, floarea soarelui sau Ghee.
  • nu este nevoie sa respectati ore regulate pentru mese. Mancati numai daca va este foarte foame.
  • ramaneti 5 minute intr-o stare de destindere dupa masa. Apoi va puteti relua activitatile.
  • mancati intr-un mediu linistit, relaxant.
  • postiti – tineti o zi de post negru pe saptamana, doar cu apa (calda).
  • puteti sari peste mese daca nu va este foame sau daca va simtiti greoi. Sau puteti consuma numai un fruct.

Ce sa evitati:

  • alimentele cu gust dulce, acru si/sau sarat.
  • alimentele reci, cele congelate si apa rece.
  • dulciurile – de evitat complet dulciurile facute cu zahar alb.
  • tineti-va departe de mancarurile grele si uleioase gen branza, puddinguri, nuci, prajituri. Nici vorba de unt de arahide!
  • lactatele sunt intezise pentru Kapha
  • hrana procesata (conservele, alimentele inghetate, produsele de patiserie gen Fornetti).
  • mancarurile prajite in baie de ulei nu sunt deloc recomandate.
  • feriti-va de snacks-uri.
  • renuntati la obiceiul de a manca privind ceva la televizor.
  • evitati bauturile reci sau carbogazoase.
  • nu mancati mai mult decat va trebuie.
  • evitati sa consumati fructe proaspete sau sucuri de fructe dupa masa sau in timpul mesei.
  • limitati consumul de fructe dulci.
  • de evitat alimentele sau bauturile care contin zahar rafinat sau sirop de porumb.
  • nu va culcati dupa masa!
  • evitati sa mancati si sa beti imediat dupa ce ati facut miscare/sport.
  • cautati ca ultima masa sa fie cel tarziu la ora 18. Nu mai mancati absolut nimic dupa aceea.

OBSERVATIE: Toate aceste sfaturi sunt valabile pentru persoanele care constata ca au un exces de tip KAPHA si pentru cele care au o Tipologie predominant Kapha. De asemenea, aceste sfaturi sunt utile si merita respectate de toata lumea in decursul iernii si in prima parte a primaverii.

Vizitati pagina cu Alimentatia pentru Tipologia KAPHA care contine indicatii detaliate despre ce alimente sunt recomandate si care sunt de evitat de aceste persoane.

Click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica