Sanatate prin regimuri de purificare

Sanatate prin regimuri de purificare

Regula de aur a purificarii este:

„Fiecare gand bun – un dram de sanatate in plus, fiecare gand rau – un dram de sanatate in minus.”

Respectand permanent acest principiu, puteti face minuni cu propriul dumneavoastra corp. Sanatatea sau boala sunt, in ultima instanta, o chestiune de optiune intre bine si rau. Alegeti!

In Ayurveda, medicina traditionala a Indiei, cheia sanatatii este Agni, focul subtil care guverneaza metabolizarea alimentelor la nivelul corpului fizic si a emotiilor la nivelul corpului subtil. Procesul de aparitie a bolii este determinat de o indigestie (fizica sau mentala).

Ama (toxine) fizica, se absoarbe de la nivelul tubului digestiv in organism, acumulandu-se in diferite zone mai vulnerabile ale corpului, care astfel se imbolnavesc. Ama mentala se „absoarbe” de la nivelul mintii constiente in subconstient, unde creeaza tendinte, obiceiuri, programari denaturate, generatoare de tulburari psihice sau fizice.

Detoxifierea psiho-mentala

Purificarea fizica trebuie sa decurga in paralel cu purificarea psiho-mentala, intrucat curatenia corpului fizic nu este compatibila cu mentinerea unor emotii sau ganduri negative. Acestea, in functie de natura lor, tulbura derularea diferitelor faze ale digestiei.

Lacomia si atasamentul afecteaza etapa gastrica, primul semn al imbolnavirii fiind o senzatie de greutate in stomac, dupa fiecare masa.

Mania si agresivitatea perturba absorbtia de la nivelul intestinului subtire si este urmata, in timp, de aparitia unor senzatii de arsura in zona abdominala si diaree.

Frica afecteaza procesele care au loc in intestinul gros, rezultatul fiind acumularea de gaze in curburile colonului si balonare.

Solutia ayurvedica de tratare a psihicului si a mintii este auto-observarea si eliberarea trairilor reprimate. Devenind total constienti de o anumita emotie sau de o atitudine pervertita, ne putem „desprinde” sau detasa de ea.

In momentul in care apare aceasta „separare”, starea negativa respectiva, nemafiind hranita cu energia noastra, dispare. Puteti fi siguri ca v-a reusit aceasta tehnica, daca practica ei este urmata de aparitia unui sentiment de usurare, eliberare sau despovarare.

Cele cinci actiuni purificatoare

Panchakarma este un sistem de cinci modalitati terapeutice detoxifiante folosite in Ayurveda (pancha inseamna „cinci”, iar Karma inseamna „actiune” sau „proces”).

Acestea sunt:

  • Vomarea terapeutica (Vamana Dhauti),
  • Purgatia (Virechana),
  • Clisma terapeutica (Basti Kriya), 
  • Medicatia nazala (Nasya)
  • Purificarea sangelui (Rakta Moksana).

1.Vomarea terapeutica (Vamana Dhauti)

Sunteti lacom si atasat? Practicati metoda de detoxifiere Vamana Dhauti !

Fiintele lacome si atasate au tendinta de a acumula mucus la nivelul stomacului si al arborelui respirator. Ele se plang de o digestie „lenesa”, racesc frecvent sau se confrunta cu alte afectiuni respiratorii cu hipersecretie de mucus. Cea mai indicata metoda de detoxifiere, in cazul lor, este vomarea terapeutica (Vamana Dhauti), prin intermediul careia se elimina mucusul si impuritatile acumulate la nivelul stomacului.

Tehnica. Pe stomacul gol se beau dimineata 1-2 litri de apa usor sarata (sau ceai de lemn dulce si obligeana, care, fiind emetice, usureaza vomarea). Apoi se freaca usor baza limbii pentru a declansa reflexul de voma. Dupa eliminarea continutului gastric este necesar sa se realizeze o relaxare de 5-10 minute, intinsi pe spate si cu ochii inchisi. Este indicat, de asemenea, sa nu se manance nimic timp de 30 minute. 

Pentru mai multe detalii despre aceasta tehnica puteti afla in cadrul cabinetului

Urmariti sa realizati aceasta tehnica atunci cand simtiti ca „va da tarcoale o raceala” si veti fi uimiti de efectul ei miraculos! Realizarea acestei tehnici de detoxifiere, Vamana Dhauti, este contraindicata copiilor, batranilor, in caz de debilitate, boli de inima, sangerarea cailor aeriene superioare, in timpul sarcinii sau in perioada de alaptare.

2.Purgatia (Virechana)

Va maniati des? O purgatie v-ar face bine!

Fiintele manioase, violente sau impulsive au tendinta de a secreta bila in exces, suferind in majoritatea cazurilor, de boli ale ficatului, ale intestinului subtire, de inflamatii ale pielii, de febra sau acuzand adesea o senzatie de caldura in corp.

Virechana (administrarea de purgative sau laxative) elimina toxinele acumulate la nivelul intestinului subtire. Se poate folosi ulei de ricin (1 lingurita administrata seara, inainte de culcare) sau alte laxative (ex: un pahar de lapte fierbinte cu 2 lingurite de unt clarifiat – ghee, ceai de siminichie, pulbere de seminte de in sau volbura). Trebuie acordata, de asemenea, o atentie speciala regimului alimentar, mai ales dupa realizarea purgatiei. Nu se vor consuma alimente picante, acre sau excesiv de sarate.

De asemena si aceasta tehnica ar trebui supravegheata de un medic, asadar daca va hotarati sa o faceti, apelati inainte la recomandari de specialitate pentru a va personaliza tehnica.

Virechana este contraindicata a fi realizata de copii sau de batrani. De asemenea, aceasta tehnica ayurvedica nu este indicata in caz de debilitate, sangerari in jumatatea inferioara a tubului digestiv, ulceratii ale mucoasei intestinale, prolaps rectal.

3.Clisma terapeutica (Basti Kriya)

Daca sunteti fricos, clisma este cel mai bun remediu!

Fiintele fricoase, anxioase, excesiv de agitate, nelinistite, au tendinta de a fi balonate si constipate. Ele se confrunta deseori cu nevroze, cu probleme sexuale, cu dureri paroxistice de cap si de inima.

In Ayurveda sunt prevazute mai multe tipuri de clisme:

  • Clisma cu ulei (o ceasca de ulei de susan),
  • Clisma cu decocturi de tataneasa, lemn dulce, sau
  • Clisma nutritiva (o ceasca de lapte cald).

Toate aceste clisme se practica si in cadrul cabinetului nostru. Asadar, pentru detalii nu ezitati sa ne contactati.

Clisma cu ulei si cea nutritiva sunt contraindicate in cazuri de obezitate, diabet, obstructie limfatica. Nu se practica deloc aceasta tehnica in caz de hemoroizi sau de inflamatii ale anusului.

4.Medicatia nazala (Nasya)

Aveti probleme in zona capului? Se recomanda purificarea nazala

Un exces de toxine acumulate in cap, gat si sinusuri este eliminat prin cel mai apropiat orificiu – nasul. Conform invataturii Ayurveda, nasul este o poarta energetica deschisa spre creier si constiinta. Prana, energia fundamentala a vietii, care sustine toate functiile nervoase (senzoriale si motorii), patrunde in corp la nivelul cavitatii nazale.

Masajul nazal cu unt clarifiat (ghee), si cu uleiuri volatile sau administrarea nazala a unor pulberi vegetale (obligeana, aloe, Gotu Kola) cu ajutorul unei pipete (tub) pot sa vindece sau cel putin sa amelioreze durerile de cap, racelile, rinitele, sinuzitele, caderea parului etc., dar este contraindicata in sarcina si pentru eventualii consumatori de alcool.

5.Purificarea sangelui (Rakta Moksana)

Daca suferiti de o boala de piele, este necesara purificarea sangelui!

Toxinele absorbite de la nivelul tubului digestiv trec in limfa si in sange, circuland apoi in intregul corp. De aceea, ele se pot acumula la nivelul pielii, in articulatii, ficat sau splina, determinand boli precum: urticarie, acnee, eczeme, mancarimi cronice, guta, afectiuni hepato-splenice etc.

Purificarea sangelui face parte integranta din tratamentul ayurvedic al tulburarilor enumerate mai sus. Exista mai multe modalitati de a realiza aceasta, cea mai la indemana fiind folosirea plantelor depurative: brusture, papadie, sofran, obligeana, turmeric, tintaura, dar si prin aplicarea de lipitori medicinale, tehnica care se practica cu succes in cadrul cabinetului

Postul neutralizeaza rapid toxinele cele mai periculoase!

Shamana reprezinta neutralizarea toxinelor prin arderea lor sub actiunea lui Agni, focul subtil responsabil de digestie si imunitate. Puterea lui Agni se amplifica prin consumul de plante cu gust picant – ghimbir, piper negru, cuisoare, seminte de mustar, ardei iute etc. – sau prin post. Este bine sa va alegeti cel putin o zi de post pe saptamana, in functie de afectiunea principala de care suferiti, sau corelata cu organul cel mai predispus sa se imbolnaveasca