Se spunea ca are o forÈ›a egala cu a soarelui si de asta romanii au botezat-o “Chelidonium”, “darul cerului”, iar vracii o culegeau numai in crucea zilei, cand soarele era in zodia Leului.
Rostopasca este recomandata ca remediu in peste 150 de afectuni, de la dermatoze banale, la temutul cancer sau la infectile virale, inca imposibil de tratat cu medicamentele actuale.
Preparatele pe baza de rostopasca au efecte vasodilatatoare, antispastice, analgezice si stimuleaza secretiile digestive. Extern, are actiune: antiseptica, antibacteriana, regeneranta, cicatrizanta, antitumorala.
Indicatii terapeutice
Rostopasca este recomandata in terapia naturista a afectiunilor hepatice, in procesul de cicatrizare a unor boli de piele, negi, in cazurile de icter, constipatie, reumatism etc.
Spasmele digestive – sunt eficient combatute de catre tinctura de rostopasca, din care se iau cate 3-4 linguriÈ›e pe zi. Tratamentul se face simptomatic, de cate ori apar spasme, anumite substante contnute de aceasta planta (alcaloizi) relaxand prompt musculatura neteda a tubului digestiv.
Dischinezia biliara – un grup de cercetatori romani, condusi de dr. Hriscu A., au demonstrat efectele exceptonale ale rostopascai in combaterea tulburarilor biliare, inclusiv a dischineziei. Se administreaza pulberea, cate un varf de cutt luat de trei ori pe zi, la orele 8, 13 si 19. Acest tratament se face vreme de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza, dupa care se poate relua. Are o eficienÈ›a greu de egalat de orice medicament de sinteza. Tratamentul este foarte eficient si pentru prevenirea litiazei biliare.
Indigestia si dispepsia – conform cercetarilor medicului german J.C. Bauman, nu exista medicament mai eficient ca rostopasca in tratarea problemelor legate de digestie. Jumatate de linguriÈ›a de tinctura de rostopasca, administrata de 4 ori pe zi, diminueaza senzata de greaÈ›a, stimuleaza puternic producerea de sucuri gastrice si de bila, elimina starea de disconfort, de greutate in stomac, ce apare in cazul indigestiei. Fiecare doza de rostopasca se ia cu 10 minute inainte de masa. Se tn cure de cate 3 saptamani.
Migrena biliara, migrena in general – se ia o linguriÈ›a rasa de pulbere de rostopasca pe stomacul gol, in doza unica, pentru 24 de ore. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase: in mai putn de o ora, bila este drenata, durerile de cap si senzatia de greaÈ›a dispar, la fel ca si sensibilitatea excesiva la zgomote, la lumina si la mirosuri. Tratamentul se face ocazional, atunci cand apar durerile de cap si celelalte simptome specifice migrenei.
Pancreatita- iata o rețeta care face adevarate minuni in aceasta afectune periculoasa si greu de tratat: cinci grame de rostopasca uscata si maruntta se oparesc cu un litru de apa clocotita si se lasa sa se infuzeze 12 ore, intr-un vas smalțuit (extractul nu trebuie sa intre in contact cu metale). Ideal este sa se prepare infuzia la ora sase seara si sa se strecoare la sase dimineața, cand se mai adauga 200 de grame de miere de salcam sau poliflora (nu de alt soi) si se amesteca bine. Se ia o lingura din acest preparat, din ora in ora, inainte sau dupa ce mancam. Dupa 2 luni de tratament, simptomele bolii dispar.
Boli de ficat- ceea ce medicina populara stie dintotdeauna, a fost confirmat si pe cale stiintfica: rostopasca este un extraordinar stimulent al functei hepatice. Se administreaza sub forma de pulbere, cate un varf de cutt (aproximativ 0,5 grame) de 4 ori pe zi, in cure de 21 de zile, cu 7-10 zile de pauza. Este un remediu excelent, pentru persoanele cu afectuni ale ficatului aparute in urma intoxicatilor si a otravirilor, a infectilor cu virusul hepatitei.
Herpesul bucal si herpesul genital – se combat eficient, atat intern, cat si extern, cu ajutorul tincturii de rostopasca. Intern, se administreaza cate o linguriÈ›a de tinctura de trei ori pe zi in cure de 12 zile. Pentru utilizarea externa, se combina tinctura de rostopasca, in proporti egale, cu tinctura de propolis, si se aplica prin picurare (nu prin tamponare cu vata) pe zona afectata, de 4-6 ori pe zi. Efectele sunt rapide si de durata.
Cancerul – rostopasca este pe cale sa provoace o puternica disputa in lumea specialistilor, legata de tratarea bolii canceroase. De “vina” sunt cercetatorii din spatiul ex-sovietic, care au studiat efectele rostopascai asupra cancerului vreme de mai multe decenii si au creat chiar un medicament de semi-sinteza, derivat din ea: “Ukrain”. Din cercetarile lor rezulta ca sucul de rostopasca aplicat pe zonele afectate de cancerul de piele, dar si pe tumorile exteriorizate, face adevarate minuni, in timp ce pulberea administrata intern amelioreaza starea bolnavilor de cancer. Se ia un sfert de linguriÈ›a de pulbere de rostopasca de 4 ori pe zi, in cure de doua luni, cu 3 saptamani de pauza. Este un remediu cu efecte imunomodulatoare certe (ajuta la distrugerea celulelor maligne de catre sistemul imunitar) si cu o posibila actune citostatica directa. Conform cercetatorilor rusi si ucraineni, substantele active din rostopasca sunt eficiente in cancerul pancreatic, ovarian, faringian, ano-rectal, de colon, de san, de ficat.
Hepatita virala – fitoterapeutul francez Maurice Messegue a tratat foarte eficient aceasta boala, intr-un mod mai putn obisnuit: cu bai cu infuzie combinata de rostopasca. În fiecare seara, se fac bai de maini si de picioare cu apa fierbinte, in care se pun 1-2 litri de infuzie combinata de rostopasca. Se tne fiecare membru vreme de 15 minute in baie, apoi se tamponeaza usor cu un prosop (nu se clateste si nu se sterge). Este un tratament bland si eficient, prin care principiile active ale plantei sunt preluate de catre circulata sanguina periferica si sunt transportate in ficat, unde isi exercita actunea terapeutica.
Administrarea corecta rostopascai
1. Pulberea
Se obtne prin macinarea cat mai fina a tulpinilor uscate de rostopasca cu rasnița electrica de cafea. Depozitarea pulberii se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 3 saptamani (deoarece principiile active se oxideaza rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi cate un sfert de lingurița (aproximativ 1 g), pe stomacul gol.
2. Tinctura
Se pun intr-un borcan cu filet, 15 linguri de pulbere de rostopasca, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar, de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticluțe mici, inchise la culoare. Se administreaza de patru ori pe zi, cate 50-100 de picaturi, diluate in putna apa.
3. Infuzia combinata
Se pun 3-4 linguri de rostopasca maruntta la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. În final, se amesteca cele doua extracte, obtnandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste mai ales extern, sub forma de comprese, gargara si bai.
4. Cataplasma cu rostopasca
O mana de frunze maruntte de rostopasca se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50gr. C). Se aplica apoi pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa sa actoneze vreme de 1 ora.
Cum se culege si cum se pastreaza rostopasca
De la rostopasca se culege partea aeriana a plantei, adica tulpina, frunzele si florile, cu grija pentru a nu dezradacina planta, care va da apoi alte tulpini. Culesul se face pe timp frumos, insorit, in zile fara ploaie (ploaia favorizeaza brunificarea plantei, ceea ce duce la degradarea principiilor active). Imediat dupa culegere, tupinile de rostopasca se pun la uscat in strat subtre, intr-un loc umbros si lipsit de umiditate. Dintr-o jumatate de kilogram de planta proaspata rezulta aproximativ o suta de grame de planta uscata. În stare proaspata, tulpinile de rostopasca lasa un suc (latex) portocaliu, care are proprietat medicinale foarte importante, pe care planta uscata nu le mai pastreaza.