Multi dintre noi ne confruntam cu marirea lui Kapha Dosha in organism si in minte, ceea ce ne impiedica sa ne bucuram la maxim de razele proaspete ale Soarelui sau de izbucnirea de verde a naturii. Aceasta crestere a lui Kapha se poate manifesta sub forma de congestii, mai multe mucozitati, gripe, raceli, tuse, alergii sau o stare de lentoare si de greutate.
Hrana mai grea pe care ne-am obisnuit s-o consumam in timpul iernii multumita cresterii lui Agni (vezi aici de ce) si deci a poftei de mancare, si care era foarte potrivita cu doar cateva saptamani in urma, ne cauzeaza probleme odata cu venirea primaverii si s-ar putea ca, daca perseveram cu acel tip de alimentatie, sa nu ne mai oprim din stranuturi, tuse si raceli. Asa ca se impun unele mici schimbari in dieta si viata noastra.
Primavara este anotimpul ideal pentru a porni lucuri si activitati noi (odata cu intrarea Soarelui in Berbec, din 20 martie), asa ca ar fi o idee foarte buna sa incepem sa facem miscare un pic mai viguros sau sa intensificam practica Asanas-urilor (un exemplu foarte bun este Surya Namaskar sau Salutul Soarelui (un exercitiu yoghin), care aduce energii benefice in corp, ne purifica si ne dinamizeaza organismul si mintea).
Este recomandat sa devenim mai activi, sa incepem sa facem plimbari in pas vioi, drumetii sau orice alta forma de miscare in aer liber si sa evitam somnul de dupa-amiaza (vezi aici de ce nu se recomanda si cine poate dormi la pranz). Viata sedentara are darul de a mari Kapha care oricum este in crestere in prima parte a primaverii. Asa ca ar fi bine sa nu pierdem nici o ocazie si nici o zi frumoasa ca sa iesim cu bicicleta sau cu rolele, ori sa ne lasam rasplatiti de izbucnirea de muguri si flori caracteristice primaverii plimbandu-ne in natura, sau sa ne expunem la Soare in parc intrucat caldura lui mai lichefiaza din depozitele de Ama (toxine).
Odata cu schimbarea anotimpurilor, Ayurveda recomanda sa se instituie o schimbare si la nivelul dietei. Astfel, ar fi bine daca am favoriza gusturile amar, astringent si picant – gusturi care echilibreaza Kapha Dosha – diminuand gusturile dulce, acru si sarat. De aceea se recomanda sa introducem zilnic in dieta frunze proaspete de papadie, spanac, urzici, ridichi (inclusiv frunzele lor), salata verde, asparagus/sparanghel (daca gasim), dar si linte.
Cine are de unde face rost de frunze de schinduf proaspete ar face bine sa profite la maxim de pe urma lor incluzandu-le in alimentatie in aceasta primavara. Daca nu avem frunze proaspete, sunt foarte recomandate si cele uscate. De asemenea, ar fi foarte bine pentru organism daca am introduce in alimentatie seminte de mustar, de schinduf, boabe de piper, de chimion, si mai ales usturoi, usturoi verde, ceapa, ceapa verde si ghimbir dar si chilli verde.
Dintre uleiuri, cel mai recomandat pentru aceasta perioada este cel de mustar. In privinta cerealelor, acordati prioritate meiului si orzului si serviti-le la cateva mese in decursul unei saptamani. De asemenea, daca sunteti consumatori de orez, atunci cel mai indicat pentru aceasta perioada este orezul Basmati sau orezul salbatic, agreate de Kapha.
Formati-va obiceiul de a consuma apa fierbinte sau calda in loc de rece. Pregatiti-va un termos de la prima ora a zilei si beti din el oricand va este sete. Apa calda are rolul de a dizloca depozitele de Kapha dn organism, deci ajuta atat la slabit, cat si la purificare (grasimea in exces este locul preferat de colectare a toxinelor).
De evitat ar fi hrana uleioasa, grea, prajelile, hrana rece, prea zemoasa, dulciurile (mai ales cele din comert, gata preparate), alimentele acre si excesul de sare. Aceste caracteristici se intalnesc in alimente precum iaurtul, majoritatea fructelor (cu exceptia rodiilor), untul si inghetata, muraturile acre (cele picante sunt ok), hrana de la frigider, hrana tip junk-food sau fast-food. Evitati-le pe acestea pentru macar doua luni de acum inainte.
Cautati sa nu cultivati obiceiul de a servi gustarele intre mese. Minimizati consumul de lactate cat de mult puteti, in special dimineata si seara, pentru ca pot cauza congestii. Puteti totusi consuma lapte proaspat, insa cald si cu condimente gen ghimbir, piper si/sau turmeric.
Este perfect normal sa nu mai simtiti o foame la fel de intensa ca in saptamanile trecute – pentru unii acest fapt va trece neobservat, in vreme ce pentru altii va fi un adevarat semn de intrebare. Deci nu acuzati cine stie ce boli inchipuite de pierderea poftei de mancare – aceasta este reactia normala a organismului la venirea primaverii: forta Agni-ului scade. Multi dintre noi nu ne mai simtim atrasi de hrana grea a iernii si vrem ceva usor. Asa ca trebuie sa ne structuram dieta in jurul legumelor proaspete si a leguminoaselor. Exista totusi cateva legume care maresc Kapha si care trebuie evitate: castravetii, avocado, maslinele, dovleceii si dovleacul.
Persoanele care au deja un exces de Pitta in aceasta primavara sau de mai mult timp, trebuie sa continue cu alimentatia care echilibreaza Pitta si sa nu tina seama de indicatiile din acest text, mai ales ca a doua parte a primaverii incepe sa semene tot mai mult a vara, anotimp in care Pitta creste automat.
Pentru cei cu un Agni scazut (in aceasta perioada sau in general), se recomanda sa isi ajute corpul sa se purifice, ceea ce va duce la aparitia si cresterea unui Agni stralucitor, asa cum trebuie el sa fie.
Ca bautura se recomanda apa calda si ceaiurile calde din plante. Si bineinteles Triphala: luati o jumatate de lingurita de pulbere de Triphala in fiecare seara, la cel putin o ora si jumatate dupa cina, intr-o ceasca de apa calda. Ea va sustine enorm purificarea intestinelor, a pielii, a sangelui, si intinereste.
Iata in rezumat o lista cu alimente care merita favorizate in timpul primaverii:
Fructe: mere, afine, caise, rodii, stafide, curmale si smochine uscate, capsuni si foarte putina lamaie
Legume: asparagus, sfecla rosie (inclusiv frunzele), varza, mazare verde, conopida, broccoli, morcovi, telina, frunze de papadie, andive, fasole verde, usturoi, usturoi verde, ceapa, ceapa verde, chilli verde, praz, kale, salata verde, ciuperci (in cantitate moderata), mazare verde, cartofi (mai putin), ridichi, spanac, varza de Bruxelles, bame, anghinare, leurda, hrean, patrunjel verde, marar, hasmatuchi, busuioc verde
Leguminoase: linte de orice fel, fasole, mazare uscata
Cereale: orz (extrem de bun si recomandat mai ales in acest anotimp), hrisca, porumb, amarant, quinoa, mei, orez Basmati, orez salbatic, fulgi de ovaz, musli neindulciti si fara fructe, secara, tapioca
Lactate: lapte de capra, branza Paneer (ocazional) si foarte ocazional putin iaurt
Uleiuri: mustar, porumb, Ghee (in cantitati mici), in, floarea soarelui
Indulcitori: miere (a nu se incalzi!), sirop de artar, melasa
Nuci si seminte: migdale, seminte de dovleac, popcorn (ocazional totusi, si fara sare ori unt/ulei)
Condimente: cam toate condimentele sunt recomandate in decursul primaverii, inclusiv cantitati mici de chilli rosu.
Bauturi: gel de aloe vera, suc de mere (simplu, fara alte fructe sau legume), ceai negru in cantitati mici (numai daca nu aveti un exces de Vata), suc de morcov (simplu), suc de rodii, lapte de soia (numai cald si cu condimente), ceaiuri din plante.
Va doresc o primavara perfecta si o Kapha fericita si echilibrata!