Procesele imbolnavirii in Ayurveda

Procesele imbolnavirii in Ayurveda

Sanatatea este ordine, boala-dezordine.

In corpul uman exista o interactiune continua intre ordine si dezordine. Omul intelept invata sa constientizeze dezordinea din corpul sau si incearca sa restabileasca ordinea. El intelege ca dezordinea cuprinde si ordine, deci exista o posibila revenire la starea de sanatate.

Mediul interior al corpului reactioneaza permanent la cel exterior. Pentru a modifica mediul interior astfel incat sa se obtina un echilibru cu cel exterior, este necesar sa se inteleaga cum se naste procesul imbolnavirii in interiorul unei entitati  psihosomatice.

Cu ajutorul explicatilor Ayurvedice privind bolile, pacientul poate sa iasa din starea de dezordine si boala si sa restabileasca ordinea si sanatatea.

In Ayurveda conceptul de sanatate este premisa de baza pentru intelegerea bolii. Din aceasta cauza, este necesar sa se inteleaga insemnatatea starii de sanatate inainte de a vorbi despre boala.

Starea de sanatate este acea stare in care:

  • „focul digestiv” numit agni (sau arderile metabolice) se afla in echilibru;
  • cand exista o echilibrare intre cele 3 umori (vata, pitta, kapha);
  • cand cele trei produse de dejectie (urina, scaunul si sudoarea) sunt produse de corp in cantitati normale si se afla in echilibru;
  • cand simturile isi indeplinesc functiile normale;
  • cand corpul, spiritul si constiinta se armonizeaza intr-un ansamblu omogen.

In momentul in care echilibrul unuia dintre sisteme se altereaza, incepe procesul de imbolnavire. Echilibrul dintre elementele enumerate mai sus este raspunzator de capacitatea naturala de rezistenta si aparare, chiar si in fata bolilor contagioase.

Sistematizarea bolilor

Potrivit stiintei Ayurveda, bolile se pot imparti, dupa originea lor, in boli de provenienta psihologica, spirituala sau trupeasca.

Se pot sub-imparti si dupa locul in care se manifesta, adica inima, plamani, ficat etc. Procesul de imbolnavire poate incepe in stomac sau intestin, dar se manifesta la nivelul inimii sau plamanilor.

Procesele de imbolnavire pot aparea la distanta fata de locul de origine. Bolile se mai pot sistematiza si in functie de factorii care le-au provocat si de umoarea dereglata.