Predispozitia catre anumite tipuri de boli este determinata de constitutia individuala.
De exemplu, oamenii cu constitutie KAPHA prezinta o tendinta pronuntata catre boli kapha. Ei pot suferi frecvent accese de bronsita, congestie pulmonara, amigdalita, sinuzita.
In mod similar, oamenii cu constitutie PITTA tind spre imbolnavirile vezicii biliare si ale ficatului, spre hiperaciditate, tumori stomacale, gastrite si boli inflamatorii. Oamenii de tip pitta sufera , de asemenea de afectiuni ale pielii, eczeme, dermatoze.
Oamenii de tip VATA sufera frecvent de balonari, dureri in partea inferioara a coloanei vertebrale, artrita, SCIATICA, paralizii si nevralgii.
Bolile vata isi au originea in intestinul gros, cele de tip pitta in intestinul subtire, iar cele de tip kapha in stomac
Cand umorile din aceste zone intra in dezechilibru, apar simptome specifice.
Dereglarea echilibrului ce provoaca boala isi poate avea originea in domeniul constiintei sub forma unei componente negative a acesteia, care apoi se manifesta pe plan spiritual sub forma de manie, teama sau introvertire. Aceste emotii se transmit in final spre corp.
Teama refulata produce dereglari vata, furia- un exces de pitta, iar invidia, lacomia si inchistarea accentueaza kapha.
Dezechilibrul umorilor se repercuteaza asupra capacitatii naturale de aparare a organismului (sistemul imunitar agni) si predispun corpul la imbolnaviri.
Dezechilibrul se manifesta uneori in corp, intr-o prima etapa, si in a doua etapa- in spirit si constiinta. Unele alimente, moduri de viata si medii cu insusiri apropiate umorilor dau rezultate complet diferite de starea naturala a organismului. Ele creeaza la inceput o dereglare a echilibrului, manifestata intai pe plan organic, iar apoi, prin dereglarea umorilor, pe plan spiritual.
Dereglarile vata au ca urmare teama, depresia si nervozitatea. Un excedent de pitta in corp provoaca manie, ura si gelozie. Cand se accentueaza kapha urmeaza cresterea dorintei de imbogatire si introvertire. Exista deci o legatura directa intre alimentatie, obiceiuri, mediu si dereglarile emotionale.
Reducerea fluxului de umori vata-pitta-kapha are ca urmare cresterea cantitatii de toxine (ama) care se acumuleaza in punctele slabe. Daca un asemenea punct slab este, de exemplu, atriculatia, boala se va manifesta prin dureri de tip reumatic.