Postul, adica repausul alimentar complet sau partial, este unul dintre tratamentele cele mai vechi si mai eficiente din cate exista. Acesta depaseste ca putere de vindecare toate celelalte procedee cunoscute, actiunea sa dovedindu-se prin experienta a fi nu numai lipsita de orice pericol, ci chiar salvatoare in multe situatii. Aceasta datorita faptului ca postul actioneaza direct asupra cauzei bolii, ajungand chiar sa o vindece, daca postul este tinut suficient timp.
Principalele efecte ale postului sunt acelea de repaus al intregului tub digestiv, de facilitare a unor procese si schimburi interne, de eliminare a reziduurilor metabolice si de purificare a intregii fiinte. Cercetari stiintifice recente arata ca postul are inclusiv puternice virtuti antioxidante.
Cand vorbim despre post ne referim, in principal, la postul negru, repausul alimentar complet realizat intr-un anumit interval de timp in care nu se mananca nimic si se bea doar apa. Postind o zi pe saptamana – aceasta fiind o frecventa optima pentru practicarea postului alimentar total – ii oferim corpului timpul necesar pentru regenerare si purificare. Folosirea apei, cel putin 1,5 litri in 24 de ore, este obligatorie pentru a evita deshidratarea corpului si blocajul renal. Cei care se simt devitalizati in timpul postului sau dupa aceea vor trebui sa bea mult mai multa apa decat de obicei (chiar 3 sau 4 litri). Cel mai bine este sa tineti post incepand din seara zilei precedente zilei de post si iesind din post numai in dimineata zilei urmatoare – altfel spus, ziua de post nu se termina seara, dupa 24 de ore de la ultima masa!
Acest tip de post este indicat drept cura de dezintoxicare, fiind terapia cea mai puternica si cu efectele cele mai rapide, atat pentru vindecarea trupului, cat si a sufletului, reprezentand deci o modalitate esentiala nu doar pentru vindecare, ci si pentru transformarea fiintei umane. Practic, putem spune ca postul actioneaza la nivelul tuturor structurilor fiintei, incepand cu cele subtile si, prin rezonanta, are efecte puternice si la nivel fizic.
Postul, un subiect la moda in lumea stiintifica
Postul alimentar, inteles ca post negru, a ajuns in ultimii 5-10 ani sa capteze treptat si atentia cercetatorilor. Posibilele aspecte psihologice si spirituale ale postului alimentar reprezinta inca un mare mister pentru lumea medicala stiintifica, la acestea concurand si saracia modalitatilor actuale de cuantificare si monitorizare a unor procese mai putin concrete. Desi enigmele lui nu au fost inca elucidate complet, este unanim acceptat ca postul alimentar are un efect anti-imbatranire si reduce riscul de dezvoltare a unor stari patologice.
Åžtiintific, se atesta ca omul poate trai fara hrana pana la 100 de zile, rezervele interioare depozitate in organism pentru cazuri de nevoie fiind suficiente pentru a-i intretine viata, fara hrana din afara, pe toata durata unei boli obisnuite. Sunt numeroase exemplele celor care au tinut post negru timp de 40 de zile pentru a se vindeca astfel de boli foarte grave ori pentru a se apropia de Dumnezeu.
Nutritie si longevitate
Legatura dintre tipul de nutritie si longevitate este mentionata inca de la inceputurile istoriei umanitatii. În antichitate, excesele alimentare erau considerate a fi cauza tuturor bolilor, avand in acelasi timp reputatia de a scurta viata, in timp ce moderatia in alimentatie reprezenta una dintre „regulile de aur” ale oricarei strategii terapeutice.
Un obicei traditional avand drept scop mentinerea starii de sanatate, inca practicat in Orient, este acela de a te „ridica de la masa pe jumatate flamand” sau altfel spus, cu stomacul numai pe jumatate plin. Nutritionistii moderni subscriu la acest punct de vedere, considerand supraalimentatia ca unul dintre motivele aparitiei unor afectiuni, inclusiv a obezitatii.
Hrana pura si hrana impuraOrice aliment, chiar daca este natural, lasa in organism unele reziduuri. Atunci cand mancam, organismul absoarbe ceea ce ii este necesar din mancare, apoi incearca sa se debaraseze de resturi. El nu poate face aceasta eliminare eficient atunci cand este mai mereu supraincarcat sau cand – asa cum este de cele mai multe ori cazul – mancarea pe care i-o oferim este greu digerabila. Reziduurile se acumuleaza atunci in diferite organe, dar mai ales in intestine, unde putrezesc, fiind astfel o sursa de dezechilibru si boala pentru intreaga noastra fiinta.
Traditional, se vorbeste despre hrana „pura” (cea care este benefica organismului nostru din toate punctele de vedere) si hrana „impura” (cea care ne dauneaza, indiferent de motiv). Aceste apelative nu se refera nicidecum la faptul ca alimentele sunt spalate sau curatate, ci se refera la calitatea lor. Cum putem distinge hrana pura de cea impura? Hrana care putrezeste repede si lasa multe reziduuri in organism nu este considerata pura, chiar daca este preparata din ingrediente bine spalate si corect preparate. Un exemplu de hrana pura il constituie alimentele care raman proaspete mult timp, cele care sunt aproape integral absorbite de organism fara a lasa decat putine reziduuri, fructele si legumele coapte natural, care sunt pline de energie solara.
Corpul emite semnale care arata necesitatea purificarii
Importanta actiunilor de purificare si dezintoxicare este prea putin inteleasa si pusa in aplicare, astfel incat corpul este obligat adeseori sa se ocupe singur de aceasta, folosind „mecanismele de urgenta”. Avem uneori din senin febra, ne curge nasul, apar eruptii cutanate. Toate acestea nu reprezinta altceva decat mijloace naturale de purificare la care organismul apeleaza cand e fortat de imprejurari. Persoanele care au febra au aproape automat tendinta de a posti, adica nu simt nevoia sa manance, si acest lucru este chiar salutar atunci, deoarece se stie ca procesele digestive duc la ridicarea temperaturii corporale.
Este important sa tinem periodic o zi de post, mai ales atunci cand remarcam ca reziduurile eliminate prin intestine si prin transpiratie au un puternic miros neplacut. Atunci putem fi siguri ca suntem ori urmeaza sa fim bolnavi, chiar daca boala nu s-a manifestat inca, fizic sau psihic. Mirosul si secretiile corporale depind foarte mult de hrana pe care o consumam, dar si de starile psihice prin care trecem. Daca ne vom urmari cu atentie, vom observa ca atunci cand suntem anxiosi sau suparati, furiosi sau gelosi, mirosul corporal se schimba, devenind neplacut. Mirosul unei persoane este revelator pentru starea sa de sanatate si, sustin initiatii, chiar pentru nivelul ei de evolutie spirituala.
Postul declanseaza mecanismele de purificare ale organismului
Actiunea naturala de eliminare a impuritatilor din organism poate fi insotita la inceputul postului de unele fenomene mai putin placute: pot apare dureri de cap, palpitatii, senzatii de lesin. Toate acestea sunt de fapt semne bune, care arata ca tocmai ne eliberam de o mare cantitate din impuritatile acumulate. Cei care se simt tulburati cand postesc sunt tocmai cei care au cea mai mare nevoie sa tina post.
Atitudinea inteleapta in aceasta situatie este aceea de a astepta cu rabdare sa se incheie actiunea naturala de eliminare a toxinelor. Este importanta increderea in transformarile binefacatoare pe care postul le va produce in fiinta noastra. În scurt timp disconfortul va disparea facand loc unei stari de bine si de liniste interioara. Devenim mai usori si mai fericiti. Aceasta pentru ca prin post se elimina chiar si reziduurile karmice, adica urmele lasate in fiinta noastra de greselile pe care le-am savarsit in aceasta viata ori in cele anterioare, incalcand legile universale ale firii.
Revenirea la alimentatia obisnuita se face treptat
Pentru a mentine cat mai mult timp starea de bine pe care ne-o aduce postul e bine sa fim prevazatori si in momentul revenirii la regimul alimentar obisnuit. La prima masa dupa un post de 24 de ore cel mai bine e sa mancam o salata de fructe sau legume crude si sa evitam alimentele mai grele (lactate, uleioase) pe care le putem consuma dupa 2-3 ore. Daca postul (negru) este mai indelungat, revenirea la alimentatia obisnuita trebuie facuta gradat, in acelasi numar de zile cat a durat si postul, incepand cu supe foarte diluate, in care s-au fiert anumite legume sau cereale (de obicei morcov si orez). George Bernard Shaw, celebrul scriitor englez care era adept al dietei vegetariene, spunea: “Orice prost poate sa tina post, dar numai un intelept reuseste sa procedeze corect la revenirea din post.”
Un post negru mai lung de trei zile este bine sa fie facut sub supravegherea unui medic naturist. Postul negru nu este recomandat persoanelor subponderale, cu o vitalitate scazuta, hipotensive, cu carente grave de minerale si vitamine. În aceste cazuri, sunt de preferat curele cu sucuri de legume si fructe.
Postul ca modalitate de transformare a fiintei umane
De-a lungul istoriei civilizatiei umane, postul alimentar a fost investit cu valente curative nu numai in ceea ce priveste corpul fizic, dar si psihicul, sufletul si chiar spiritul, fiind un element central al majoritatii religiilor: crestinism, hinduism, budism, iudaism, islamism etc. Practica postului alimentar, se afirma in textele antice ale omenirii, te invata autocontrolul global al fiintei pornind de la supunerea si educarea senzatiei de foame. Daca invatam sa ne abtinem de la hrana fizica invatam sa ne abtinem si de la sentimente, ganduri si tendinte negative. Astfel ne redobandim ori ne pastram puritatea si libertatea.
„Åži nu uitati ca fiecare a saptea zi este sfanta si inchinata lui Dumnezeu. Timp de sase zile hraniti-va trupul cu darurile Mamei Pamantesti, dar in a saptea zi sfintiti-va trupul pentru Tatal vostru Ceresc. Åži intr-a saptea zi nu mancati mancare pamanteasca, ci traiti numai din cuvintele lui Dumnezeu. Åži fiti toata ziua cu ingerii Domnului in Împaratia Tatalui Ceresc. Åži in a saptea zi lasati ingerii lui Dumnezeu sa cladeasca Împaratia Cerurilor in trupul vostru, asa cum voi munciti sase zile in Împaratia Mamei Pamantesti. Åži nu lasati mancarea sa tulbure munca ingerilor in trupul vostru in timpul celei de-a saptea zi. Åži Dumnezeu va va da viata lunga pe Pamant, ca sa puteti avea viata lunga in Împaratia Cerurilor. Pentru ca va spun cu adevarat, daca nu mai vedeti nici o boala pe pamant, veti trai vesnic in Împaratia Cerurilor.” (Evanghelia Pacii dupa Ioan)
Corelatii astrologicePostul negru realizat intr-o anumita zi a saptamanii ne pune in rezonanta cu influxul subtil astral al planetei care influenteaza in mod predominant ziua respectiva. Efectuarea cu regularitate a postului in aceeasi zi a saptamanii duce in timp la asimilarea in fiinta noastra a aspectelor benefice corespunzatoare respectivei sfere de forta si influenta planetara. De exemplu:
- postul negru de martea (zi aflata sub influenta subtila planetara a lui Marte) amplifica masculinitatea si ajuta la eliminarea situatiilor de viata ce implica violenta;
- postul negru tinut miercurea (zi aflata sub influenta subtila planetara a lui Mercur) permite obtinerea succesului material;
- postul negru de vinerea (zi aflata sub influenta subtila planetara a lui Venus) favorizeaza asimilarea aspectelor ce tin de iubire, armonie, frumusete, pace launtrica si fericire;
- postul negru de duminica (zi aflata sub influenta subtila a Soarelui) solarizeaza si purifica, arde karma negativa acumulata, favorizeaza apropierea de Dumnezeu.
Pentru a ajunge la efectele dorite este necesar sa tinem post cu regularitate in aceeasi zi a saptamanii; dupa 3-4 luni efectele incep sa se faca simtite, iar dupa doi ani se obtine o stabilizare a lor. yogaesoteric