„Noi traim cu totii intr-o supa chimica.” (Lance A. Wallace).Dar trebuie sa fim totusi atenti la ingrediente.
Ce sunt parabenii
Parabenii sunt utilizati extensiv de mult timp, pentru capacitatea conservativa antibacteriana in produsele pentru piele, diverse alte produse cosmetice, alimente si medicamente. Parabenii sunt un grup de esteri alchilici ai acidului para-hidroxi-amino-benzoic si includ substantele: metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben, izobutilparaben, izopropilparaben, benzilparaben. Mai multe studii realizate in ultimul deceniu prezinta parabenii ca pe niste potential carcinogeni pentru cancerul de san, cel uterin si, cel mai recent descoperit, pentru cancerul de piele.
Parabenii sunt implicati in aparitia cancerului de san
Dr. Philippa D. Darbre, conferentiar in oncologie la Universitatea Reading (Marea Britanie), a condus foarte multe studii pentru a elucida daca parabenii conduc la dezvoltarea cancerului de san. În 2002 grupul ei a raportat ca parabenii prezinta activitate estrogenica. Aceasta activitate a fost evaluata in linia celulara de cancer de san MCF7 si pe animale de laborator. Rezultatele studiului au aratat cresterea proliferarii celulare in linia MCF7 si in tesutul uterin la soarecele de laborator. Ulterior, aproximativ 20 de studii diferite au stabilit ca parabenii au activitate estrogenica, aspect ce devine relevant cand este vorba de tumori estrogen-sensibile, cum este cea mamara.
O scuza obisnuita care se vehiculeaza in apararea lipsei studiilor de toxicitate referitoare la parabeni este aceea ca parabenii sunt substante slabe ca actiune. De exemplu, anumite studii au aratat ca propilparaben-ul si butilparaben-ul sunt de aproximativ 30.000 si respectiv 10.000 de ori mai putin puternice decat estradiolul (hormon estrogenic). Dar rezultatele expuse de Barr si colaboratorii sai in anul 2012 arata concentratii tisulare (in tesut) de parabeni care sunt, in cazurile cele mai grave, de milioane de ori mai mari decat concentratiile de estradiol. Deci magnitudinea expunerii la aceste substante pare sa compenseze semnificativ puterea de actiune scazuta a lor.
Ultimul studiu realizat in 2012 de echipa dr. Darbre a descoperit ca in tesutul tumoral al cancerului de san de la 40 de paciente erau prezenti unul sau mai multi parabeni. Iar aceasta s-a observat in 99% din fragmentele de tesut examinate. În 60% din aceste fragmente s-a observat ca erau prezenti toti parabenii. Nu s-au putut face niciun fel de corelatii intre concentratiile de parabeni din tesutul tumoral si varsta, localizarea tumorii sau continutul de receptori pentru estrogen care erau in tumori. Autorii studiului au mentionat faptul ca nu poate fi indicata exact sursa de parabeni pentru aceste cazuri, o parte din aceste paciente afirmand ca nu au folosit niciodata deodorante sau antiperspirante. Aceste constatari i-a facut pe cercetatori sa inainteze ipoteza ca tesutul mamar ar fi o zona predilecta de acumulare a parabenilor, indiferent de sursa de provenienta a acestora – medicamente, alimente, geluri de dus, cosmetice etc.
În urma diferitelor studii realizate in ultimii ani, au fost facute si alte observatii interesante, care sustin implicarea parabenilor in procese celulare maligne: 1. anumiti parabeni determina afectari ale ADN-ului (aspect care exista in celulele tumorale) si 2. metilparabenul sustine ciclul celular, facand celulele mamare mai rezistente la moartea celulara programata (apoptoza) (procesul prin care celulele imbatranite ale oricarui tesut sunt „retrase din sistem”, pentru ca altele tinere sa le ia locul).
Produsul de metabolism al parabenilor
Cercetatorii s-au intrebat apoi daca si subtanta care rezulta dupa metabolizarea parabenilor in ficat, acidul para-hidroxi-benzoic, are activitate estrogenica. Ei au observat, prin studii pe linii celulare adecvate, ca proliferarea celulara indusa de acesta era mai mica decat in cazul parabenilor, sugerand o diminuare dar nu o eliminare a efectelor estrogenice in cazul produsului de metabolism.
Parabenii ajuta la imbatranirea pielii si sunt factori de risc pentru cancerul de piele
Recent s-a aratat ca parabenii potenteaza stresul oxidativ si producerea de oxid nitric dupa expunerea la raze ultraviolete (UV) a culturii de cheratinocite din piele. Adica, pe scurt, favorizeaza imbatranirea pielii. Interesant, nu? Cumparam produse cosmetice pentru imbunatatirea elasticitatii si mentinerea pielii intr-o stare optima si cercetatorii ne arata ca aceste produse, daca contin parabeni, de fapt ajuta la degradarea tesutului cutanat daca stam la soare dupa ce ne-am dat cu ele. Åži, ceea ce este si mai grav, este posibil ca ele sa creasca riscul aparitiei cancerului de piele.
În anul 2007, o echipa de cercetatori japonezi a aratat ca metilparabenul persista nemetabolizat in piele. Aspect destul de grav pentru ca daca ne gandim ca aceste substante, parabenii, se acumuleaza la nivelul pielii si nu pot fi digerati de enzimele de la acest nivel, prin utilizarea zilnica a diferitelor produse cosmetice – gel de dus, lapte de corp, crema de corp, deodorante, antiperspirante, sapunuri etc. se genereaza o „ingreunare” a proceselor fiziologice ale pielii, transformand tesutul cutanat intr-un depozit de parabeni si probabil si de alte substante chimice asupra carora nu s-au realizat inca studii stiintifice in acest sens. Iar acest depozit este posibil sa livreze apoi aceste substante tesutului mamar dupa cum a aratat echipa dr. Darbre la inceputul acestui an sau, daca exista si alti factori predispozanti sau favorizanti, sa participe impreuna cu acestia la formarea cancerului de piele.
Cercetatorii au inaintat ipoteza ca substantele chimice din produsele de uz personal pot avea un efect nociv asupra sanatatii pe baza observatiei ca frecventa diferitelor tipuri de cancer, printre care si cel de san, a crescut in ultimele decenii, iar aceasta se coreleaza cu modificarea multor factori ai stilului de viata printre care dieta, utilizarea produselor de uz personal care contin substante chimice netestate, ingerarea unei cantitati din ce in ce mai mari de medicamente etc.
Achizitionarea produselor de uz personal – un exercitiu de atentie
În ciuda faptului ca parabenii sunt utilizati intr-o varietate mare de produse, toxicitatea lor a fost totusi foarte putin investigata, existand o acuta carenta in ceea ce priveste studiile asupra acestor substante in toxicologia moderna.
Întrucat se aduna din ce in ce mai multe studii referitoare la toxicitatea parabenilor si pentru ca nocivitatea celorlalte substante chimice din produsele de uz personal, medicamente, vaccinuri, alimente etc. nu a fost investigata cu adevarat, este bine sa citim cu atentie toate substantele continute in produsele pe care le cumparam si sa utilizam cat mai multe produse naturale.
Asa cum spunea Lavoisier: „consider natura ca un laborator de chimie vast, in care toate tipurile de compozitii si descompuneri au loc. Substantele naturale vegetale sunt instrumentul de baza pe care Creatorul le foloseste petru a tine toata natura in miscare”. Fiind creati „dupa chipul si asemnanarea Lui”, ar trebui sa urmam exemplul si sa sustinem in miscare natura proprie, trupul, cu ajutorul acestor substante naturale.