Oboseala – O epidemie moderna

Oboseala – O epidemie moderna

Va simtiti epuizat? Lipsit de motivatie? V-a scazut capacitatea de concentrare? Aveti dificultati in luarea deciziilor si in indeplinirea sarcinilor? Sunteti uneori deprimat/deprimata? Somnolenta persista pe perioade lungi in timpul zilei? E clar: sunteti obosit.

Nu va faceti probleme, nu sunteti singurul. Foarte multi oameni in societatea de astazi sunt extrem de obositi.  Oboseala pare a fi o epidemie recenta, un flagel al societatii moderne. Tot timpul apare aceasta impresie ca nu este destul timp pentru indeplinirea scopurilor propuse. Ritmul vietii ar trebui sa ofere un echilibru intre activitate si odihna. Dar societatea de astazi se pare ca nu are timp pentru odihna.

Statistic, cel putin unul din zece oameni sufera de oboseala persistenta. În general femeile sunt mai afectate decat barbatii de aceasta problema. Dupa relaxare, odihna si mai multe nopti cu somn bun, oboseala dispare. Dar pentru anumite fiinte umane, oboseala devine o problema cronica. Aceasta stare poate afecta pe oricine, indiferent de profesie, statut social, etc. Åži chiar daca aveti acelasi serviciu ca si vecinul, case similare, conditii de viata asemanatoare, etc., totusi nu veti fi obositi la fel. De ce? Pentru ca sunteti unic! Fiecare om pe aceasta planeta este unic! Fiecare va fi obosit in felul sau! Aparitia starii de oboseala tine de conditii exterioare (serviciu, casa, familie,etc.), dar si de conditii interioare, de modul dvs. de a fi.

Oboseala este o ecuatie cu multi factori, iar in continuare vom urmari sa punem in lumina o mare parte dintre acestia. În principiu, este bine de stiut ca orice tine de structura noastra sau de viata noastra, si care nu se desfasoara armonios, in conformitate cu anumite legi naturale divine, aduce un anumit grad de oboseala in structura.

Oboseala fizica

Obositi la un minim efort fizic? Daca nu aveti alte afectiuni, greutatea corporala necorespunzatoare poate fi cauza pentru care incepeti sa gafaiti dupa cateva trepte urcate. Nu este vorba doar de greutatea in exces! Åži deficitul de kilograme, echivalent unei lipse de vitalitate, are un efect similar putand genera senzatia de oboseala ocazionala sau persistenta.

Oboseala fizica poate insoti anumite boli. Oxigenarea tesuturilor este extrem de importanta pentru mentinerea unui tonus normal al organismului si pentru indepartarea starilor de oboseala. Anumite boli afecteaza fie transportul oxigenului la tesuturi (anemia, insuficienta cardiaca, bolile pulmonare, etc.), fie metabolismul bazal al organismului (de exemplu in cazul scaderii activitatii tiroidei) si astfel determina stari de oboseala si de astenie marcante.

Multi oameni au observat ca dupa anumite tratamente care implica administrarea de beta-blocante, analgezice puternice, radio sau chimioterapie in caz de cancer, sunt extrem de obositi. De asemenea, operatiile realizate la nivelul pieptului sau abdomenului determina stari prelungite de oboseala. Sarcina si alaptarea sunt procese care solicita intens femeile, generand stari de oboseala accentuata.

Daca exista probleme care afecteaza calitatea somnului, de genul insomniilor, a respiratiei anormale in timpul somnului, sarcina, a doua zi va apare o stare de oboseala insotita de o capacitate de concentrare scazuta.

Obiceiuri de viata care induc stari de oboseala

Somnul in timpul zilei poate afecta somnul de noapte, intarziind instalarea acestuia din urma. Consecinta: o anumita stare de oboseala resimtita a doua zi.  Somnul prelungit dimineata, peste o anumita limita normal admisa si in lipsa unei activitati solicitante in ziua precedenta, genereaza o stare de somnolenta de-a lungul zilei.

Obiceiul de a consuma diferite excitante de-a lungul zilei este aducator de oboseala. Cu toate ca nu suntem toti atleti, putem fi deseori tentati sa „tinem stacheta sus”. De obicei acest lucru se realizeaza prin consum excesiv de diverse excitante si psihostimulente, cafeaua si ness-ul fiind printre favorite. În absenta unui antrenament yoga sistematic care ne poate creste in mod real performantele, consumul de astfel de substante confera doar o aparenta imbunatatire a tonusului, mascand epuizarea si mai profunda a resurselor noastre. Chiar daca senzatia de oboseala este pe moment indepartata, epuizarea organismului este reala si poate fi periculoasa, deoarece in acest caz nu se mai permite semnalizarea acestui lucru. O prietena care obisnuia sa consume trei cafele pe zi, dupa ce a renuntat la doua dintre acestea, a marturisit: „ma simt mult mai odihnita si in forta decat cand beam trei cafele zilnic! abia astept sa renunt si la ultima cana.”

Consumul de alcool seara va poate face sa va treziti in timpul noptii. Daca beti deseori alcool, in timp veti ajunge sa aveti stari de depresie si calitatea somnului va scadea. Cel mai bine este sa nu consumati alcool deloc.

Åži alimentatia poate afecta nivelul de oboseala. Obiceiurile alimentare nesanatoase, consumul de carne, alimentele prelucrate artificial cu aditivi alimentari, dulciurile sintetice, afecteaza finul echilibru biochimic al organismului. De aici pot sa apara, pe langa oboseala, depresii, anxietate, deficit de atentie, atacuri de panica, insomnie, obezitate, obsesii, migrene.

Week-end-urile extenuante, cu gradinarit intensiv, bricolaj nestapanit, jogging intempestiv, „reprize” intense de sport, petreceri, voiaje fulger pentru a profita de zapada sau de mare, sunt generatoare ele-insele de oboseala, chiar daca adeptii stilului acesta de viata „la moda” considera ca astfel scapa de oboseala acumulata in timpul saptamanii. Medicii sunt de acord asupra urmatorului punct: accidentele sportive din prima zi de schi, sau gripele facute la intoarcerea din escapada sunt datorate oboselii. La „maratonistii” tip „exploatare extrema”, medicii au intalnit fracturi provocate de simplul surmenaj al corpului: „osul a cedat inaintea dumneavoastra!”… Copiii sunt de multe ori prinsi si ei in acest angrenaj. Atelierele de pictura, de dans, de pian, inotul, transforma asa-zisii timpi morti ai scolarilor intr-un veritabil orar cultural-sportiv. Rezultatul: o falsa recuperare a oboselii scolare, acompaniata de inapetenta, somn dificil, nervozitate, scaderea vigilentei. Pe scurt: copilul cu mina obosita.

Serviciul si familia: cele mai frecvente surse de oboseala

Prima surpriza:  femeile tinere se plang cel mai des de oboseala. Sunt mai fragile? Nu. Dar ele au mai multe lucruri de facut in acelasi timp: sa intre in viata profesionala, sa sustina viata in cuplu, sa dea nastere primilor copii. O perioada de viata in care curbele de oboseala (familie plus serviciu) se suprapun. Orare medii, obligatii amestecate, totul ocupand in medie 16-18 ore pe zi. Din oboseala in oboseala, din stres in stres, ele pot ajunge pana la ceea ce Pierre Bugard, unul din rarii specialisti in aceasta problema – autorul lucrarii „Oboseala si starile astenice” aparuta la editura Doin, numeste „o stare limita de depresie”, care conduce la rezultatele pe care le cunoastem: un mare consum de medicamente hipnotice sau tranchilizante si perturbari metabolice. Kilogramele in plus, de care se plang atat de frecvent femeile, se pot datora oboselii…

Daca lucrati in schimbul trei, daca sunteti medic/asistenta si aveti garzi de facut, daca serviciul dvs. implica deplasari trans-meridian, daca aveti copii mici care nu dorm noaptea, daca va culcati in mod frecvent dupa miezul noptii, atunci sigur ceasul dvs. biologic se confrunta cu anumite perturbari, pe care le veti resimti sub forma unor stari de oboseala accentuata. Cronobiologia (stiinta care se ocupa de ritmurile biologice ale fiintei umane) explica detaliat oboseala care rezulta prin nesincronizarea programului de lucru si somn cu ritmurile biologice ale fiintei.

Pe de alta parte, deseori orarele „normale” – cu ore fixe – nu raspund cerintelor ceasului biologic. Cei care se trezesc tarziu vor avea tot timpul impresia ca au dormit prea putin, cei care se culca devreme se vor simti obositi incepand cu orele 17. Åži toata lumea va face de rusine „conferinta de la ora 15” ascultata in semi-somnolenta, datorata digestiei.

Aveti vecini galagiosi? La locul de munca se vorbeste mult? Este zgomot? Mergeti mult prin aglomeratie in timpul zilei? Daca raspundeti afirmativ la aproape toate aceste intrebari, nu este de mirare ca va simtiti extenuat la sfarsitul zilei, sau ca va treziti obositi dupa o noapte de dispute intre vecini.

Starile psihice proaste ne fac sa obosim

Îngrijorarile si stresul genereaza oboseala. Daca aveti multe motive de ingrijorare, este foarte posibil ca in scurt timp sa va simtiti obosit, mai ales daca nu intrezariti nici o solutie la problemele dvs. Depresiile determina o stare globala de oboseala.

Dificultatile de fiecare zi se acumuleaza si sub forma oboselii.  A face fata unor decizii greu de luat, micilor sau marilor probleme care apar si ne macina, etc. este epuizant, in conditiile societatii de astazi. Åžocurile emotionale, precum vestile proaste legate de parinti, rude, prieteni, ruperea unei relatii, pierderea locului de munca, pot determina resimtirea unei stari de epuizare.

Oboseala psihica va fi resimtita ca o greutate globala apasatoare, insotita de o  scadere a atentiei, a capacitatii de focalizare si de concentrare.

În natura exista multe legi nescrise care sustin buna desfasurare si integrare a tuturor activitatilor pe care fiintele umane le realizeaza. Multe din cauzele ascunse ale oboselii pot fi eliminate rapid prin armonizarea vietii pe toate nivelurile sale si prin abordarea unui mod de a trai sanatos. O deschidere reala fata de bine, fata de frumos si fata de energiile benefice misterioase care exista in jurul nostru in Univers, armonizarea relatiilor cu cei din jurul nostru ne vor ajuta foarte mult. Una dintre cele mai eficiente metode de eliminare a oboselii este practica yoga, completata cu retete naturiste de regenerare si vitalizare.