In ce boli actioneaza cel mai bine hirudoterapia?

In ce boli actioneaza cel mai bine hirudoterapia?

Hirudoterapia este recomandata in special pentru afectiunile sistemului cardiovascular: ischemii, infarct miocardic, aritmii, hipertensiune arteriala de toate gradele (inclusiv hipertensiunea renala), miocardio­patii, ateroscleroza. 

Foarte bine actioneaza si in hi­per­colesterolemie: normalizeaza cantitatea de coles­terol din sange, dar si raportul dintre HDL si LDL, ceea ce este foarte important. Åži distoniile neurove­ge­tative ras­pund excelent la tratamentul cu lipitori.

Func­tionarea sistemului endocrin (implicit pancreasul, ovarele, tiroi­da, hipofiza si suprarenalele) se imbu­na­tateste in urma tratamentului cu lipitori. Prostata este o alta glanda care raspunde foarte bine la tratamentul cu lipitori. Bolile sistemului hepato-biliar pot fi tratate, si ele, cu hirudoterapie.

Lipitorile actioneaza benefic in hepatita virala cu virusurile A, B, C si D.

Tra­tamentul dureaza mai mult (unu-doi ani), dar viru­sul dispare complet din corpul uman. Este clar ca viru­sii hepatitici sunt distrusi de frecventa ultrasu­netelor emise de lipitori, dar nu si ciupercile, de aceea nu pu­tem trata infectiile fungice cronice prin hirudo­terapie. 

Efectele pozitive ale hirudoterapiei se vad si in bo­lile gastroenterologice, mai ales la patologia intes­tina­la si la bolile de stomac, unde se intalnesc anumite de­generari vasculare care duc la aparitia unor leziuni pe stomac, intestinul gros si subtire (ulcere, boala Crohn etc.).

Mai folosim lipitorile, pentru actiunea lor anti­bac­teriana, in combaterea Helicobacter Pylori, cu re­zultate la fel de bune. Hirudoterapia este eficienta in bolile reumatice (fibromialgii, spondiloze, artroze etc.), dar si in boala varicoasa ori in tratamentul hemo­­roi­zilor.

În afectiunile oftalmologice, hirudoterapia da re­zul­tate bune in cataracta, dar mai ales in glaucom, pen­tru ca aici este o problema vasculara. Prin aplicarea lipitorilor imbunatatim microcirculatia, restabilim iri­garea ochiului si stopam procesul de degradare a ner­vului optic, care duce la degenerescenta maculara. De ase­menea, tratamentul este eficient si in miopii sau hi­permiopii.

Tot prin hirudoterapie putem normaliza circulatia cervicala, pentru asigurarea unei bune irigari cu sange a creierului.

În cabinetul nostru se folosesc intens lipitorile pen­tru tratarea coloanei vertebrale – spondiloze, spon­di­lite, hernii de disc etc. Am fost surprinsi sa consta­tam ca lipitorile au puterea sa regenereze discurile inter­vertebrale: au venit pacienti cu RMN in care se vedea structura discului afectata, iar dupa 8-12 luni de tra­ta­ment, cand au repetat RMN-ul, discul era perfect nor­mal! Practic, se reface structura discului, inclusiv struc­tura ligamentara si musculara din zona!