Hrana si calitatiile ei

Hrana si calitatiile ei

Ce este hrana? 

In primul rand exista ideea de om obisnuit, dar insasi existenta acestei idei degradeaza CONCEPTUL de om, caci omul este o fiinta creativa, spontana si acest aspect ar trebui sa fie foarte evident atunci cand ne referim la procesul hranirii. Astfel, asa-zisul om obisnuit a ajuns sa consume mancare in loc sa savureze hrana si sa stie sa aleaga gusturi, sa aleaga cantitatea hranei, momentele propice conform inteligentei trupului, caci „ne obisnuim” sa mancam ceea ce ni s-a spus si ni s-a dat. 

Asadar, hranirea ca ACT SACRU a devenit o banalitate ce are doar un loc secund in evolutia noastra, si anume doar acela de aducere a unor nutrienti in metabolism care sa satisfaca necesarul zilnic. Dar lucrurile nu stau deloc asa, conform stiintei milenare Ayurveda.

Asa cum se vede in schema de mai jos, hrana trebuie sa prezinte mai multe aspecte legate de: 

1.Prezenta celor 6 gusturi

Observam ca fiecare gust are proprietatea de a produce anumite stari preponderente in fiinta umana. Aceste stari pot fi uneori o lipsa care omul si-o suplineste prin gust in exces,  in acest caz omul fiind in dezechilbru, sau respectiva stare este o chemare a sufletului atunci cand fiinta isi aude „limbajul” trupului. Doar in cel din urma caz gustul devine pentru el o savoare care il IMPLINESTE. 

Aici nu este vorba doar de o necesitate ca in primul caz ci de asemenea e vorba de o expresie de sine. Prin gustul pe care il cauta in combinatia de alimente ce compun hrana, omul isi exprima in acest caz unicitatea si bucuria de a traii acesta etapa  prin aparitia unei stari de recunostinta fata de CREATOR ce apare dincolo de vreo dogma sau structura religioasa preformata.

2. Principiile alimentare

In acest sens epoca moderna cu tendinta ei hiperstiintifica de a diseca firul in patru, exagereaza in a cauta procente, gramaje si  regimuri ideale fiind deja o moda de a specula la maxim concepte cum ar fi proteinele, glucidele, lipidele etc.  Cu mici exceptii si anume copilul care nu este perfect constient, sau batranii care trebuie  ingrijiti datorita imbatranirii, fiinta umana la fel ca orice organism biologic, ar trebui sa gaseasca instinctiv alimentele de care are nevoie in fiecare zi. 

Aici insa exista o mare piedica, anume ruperea de natura cu influente in omorarea OMULUI  INTUITIV si inlocuirea sa cu OMUL  RATIONAL. Legat de acest aspect vom mai posta si alte articole pe site.

3.Calitatile alimentelor

In schema de mai jos, cele patru calitati se refera la mancarea gatita, dar calitatea de cald trebuie sa se regaseasca si intr-un preparat raw-vegan din punct de vedere al energeticii, nu al temperetaurii alimentelor. Astfel, se considera ca gustul picat, sarat si acru chiar intr-o mancare raw-vegana, are un efect incalzitor. Termenul de onctuos, se refera si la calitatea de umed  nu neaparat uleios.

4. Combinarile corecte

Cele mai simple combinari sunt cele mai sanatoase. Tot ceea ce e simplu e fundamental.  Simplitatea este usor recunoscuta de natura, nu incarca metabolismul si randamentul proceselor la  maxim. In Ayurveda se considera ca este important sa se consume cele 6 gusturi la o masa. Dar acesta conditie se poate realiza prin stiinta condimentarii si invatand sa percepem cu adevarat gustul alimentelor fara adaosuri nenecesare. De exemplu sarea ar trebui adaugata foarte rar deoarece se gaseste in multiple legume si cereale care sunt des preparate, dar pe care noi nu le mai percepem gustativ fiind foarte obisnuiti cu preparatele in care sarea predomina.

Urmariti sa respectati aceste principii in viata dumneavoastra, si gradat, cu rabdare veti putea constientiza savoarea gusturilor astfel incat satietetea sa nu fie una strict cantitativa, ci si una calitativ energetica oferind starea de bine si implinire. 

Pentru intrebari, sugestii si comentarii puteti sa imi scrieti pe adresa de mail: Dr.Spatariu@yahoo.com