Determinarea propriei constitutii de baza

Determinarea propriei constitutii de baza

VATA

Persoanele care sunt caracterizate de predominanta lui VATA DOSHA au tendinta de a avea structuri mai delicate si o aparenta mai svelta si ele sunt fie foarte inalte, fie foarte scunde. 

Persoanele apartinand tipologiei predominant VATA prezinta dificultati in a lua in greutate. Tocmai de aceea, ele dispun de rezerve mici de energie, obosesc repede si de asemenea se dezechilibreaza repede. Pielea lor are tendinta de a fi uscata si rece, foarte deschisa sau foarte inchisa la culoare.

Parul este inchis la culoare, uscat, uneori carliontat si predispus la degradare. Nasul, mainile si picioarele au tendinta de a fi reci din cauza proastei circulatii sanguine ce caracterizeaza constitutia de tip VATA.

Ochii sunt in general caprui. Miscarile si vorbirea sunt in general rapide iar somnul este usor si cu dese intreruperi.

Mental, aceste persoane sunt nelinistite si au mereu multe idei noi. Ei sunt creativi si imaginativi, dar prezinta in acelasi timp un sentiment de teama si insecuritate. Ei sunt de asemenea timizi, nu stiu sa iasa in fata si dau dovada de mai putina vointa, tocmai de aceea au nevoie de mult mai multi stimuli pentru a-i determina sa devina mai practici.

Exista o anumita nota aerata in felul in care ei merg, si o calitate usoara in felul in care ei rad. Schimbarea este cel mai probabil a doua lor natura.

Simturile predominante pentru VATA DOSHA sunt auzul si atingerea. În cadrul ciclului circadian, VATA DOSHA este predominanta intre orele 2:00- 6:00 si 14:00- 18:00. Anotimpul in care ea predomina ca manifestare in natura este toamna-iarna. Gusturile care fac sa creasca VATA DOSHA sunt amar, picant si astringent.

Atunci cand VATA DOSHA este in exces apar stari de slabiciune, dorinta pentru mancare fierbinte, tremuraturi, flatulenta, constipatie, insomnie, pierderea functiilor senzoriale, vorbirea disparata, nervozitate, debilitate.

Semne ca aveti nevoie sa va reechilibrati (reduceti) VATA DOSHA:

– va simtiti mereu ingrijorat, anxios, supraaglomerat;

– va simtiti obosit dar incapabil sa va relaxati sau sa incetiniti ritmul;

– va este greu sa va asezati fie si pentru clipa;

– va este greu sa adormiti, iar atunci cand reusiti, somnul va este agitat;

– pielea dumneavoastra este uscata si rugoasa;

– digestia este neregulata, cu semne dese de constipatie;

– aveti aproape permanent senzatia de gat uscat;

– aveti scaun mai putin de o data pe zi;

– simtiti ca nu puteti sta nemiscat si ca trebuie sa va miscati in continuu;

– va simtiti ca si „cazut din luna”, va este greu sa va reamintiti anumite lucruri pe o perioada mai lunga de timp, atentia este foarte afectata si va este foarte greu sa va focalizati asupra unui singur lucru.

PITTA

Persoanele apartinand tipologiei PITTA au in general forme medii. Pielea lor calda poate fi foarte delicata si sensibila, avand o pilozitate fina si tendinte spre albire si caderea prematura a parului.

Întrucat pentru tipologiile PITTA temperatura corpului este in general mai ridicata, ei pot sa-si dezechilibreze foarte usor PITTA DOSHA prin expunere prelungita la soare. Ochii lor sunt foarte sensibili.

Starile lor se schimba incet si sunt genul de oameni foarte ocupati, de obicei realizand multe lucruri in viata.

Sunt tipul intelectual avand o vorbire cu multe tente academice, precisa si clara. Sunt iuti, aprigi, ambitiosi, judecandu-i adesea pe ceilalti.

Somnul lor este moderat si prefera climatul mai racoros. Au  incredere in fortele proprii si spiritul lor practic razbate din tot ceea ce fac. Aceste persoane tin de obicei la propriile pareri si principii, care pot adesea sa duca la fanatism.

Simtul predominant in cazul tipologiei PITTA este vazul. În ciclul circadian, predominanta lui PITTA DOSHA este intre orele 10:00-14:00 si 22:00-02:00. Anotimpul in care predomina este primavara tarzie si vara.

Caracteristicile lui PITTA DOSHA sunt: fierbinte si uleios; picant, ascutit, arzator; lichid si acid; curgand mereu intr-un mod lipsit de limitari.

Orice alimente toxice, cum ar fi alcoolul si tutunul duc imediat la un dezechilibru al lui PITTA. Emotiile toxice cum ar fi: gelozia, intoleranta si ura trebuie de asemenea sa fie evitate cand dorim sa pastram PITTA DOSHA in echilibru.

Crestere lui PITTA DOSHA se manifesta printr-o paloare a ochilor si pielii, si o decolorare a urinei, fecalelor. De asemenea se mai pot observa un exces de foame sau de sete, senzatii de arsura si somn redus ca durata.

Semne ca trebuie sa va reechilibrati (reduceti) PITTA DOSHA:

– aveti tendinta de a fi usor iritabil, criticist si sa cereti prea mult de la ceilalti;

– sunteti obsedati de munca sau de un proiect si nu puteti sa va opriti pentru a lua o pauza;

– va treziti dimineata devreme si apoi va este foarte greu sa mai adormiti;

– pielea va este iritata sau sensibila sau inflamata;

– parul va albeste si se subtiaza prematur;

– aveti senzatii de arsura la stomac sau aciditate in stomac;

– tolerati destul de greu alte fiinte sau situatiile care va provoaca;

– va simtiti frustrat, va infuriati repede;

– va este prea cald indiferent unde v-ati afla;

– aveti o senzatie permanenta de sete, ochii vi se inrosesc;

– vorbirea va este adesea intepatoare sau sarcastica, incepeti foarte usor o disputa.

KAPHA

Tipologia KAPHA este mai robusta si mai densa decat oricare alta. Pielea este groasa, lucioasa, curata, de obicei cu tente pale sau spre alb, rece la atingere. Firul de par este gros si des, cu aspect sanatos, de obicei ondulat. Ochii sunt albastri sau caprui, mari si atractivi, usor umezi, cu albul ochilor de obicei foarte alb.

Au cea mai mare capacitate de a  indura si sunt inzestrati cu mult calm si multa rabdare. Din punct de vedere mental sunt calmi, stabili si fermi. Pot sa fie posesivi si lacomi, dar sunt grijulii si greu de scos din starea lor de calm.

Oamenii la care predomina KAPHA DOSHA sunt cei mai multumiti dintre toate constitutiile, dar in acelasi timp par sa fie mai putin pasionali datorita tendintei lor de introvertire si retragere. Somnul lor este lung si zgomotos.

Capacitatea lor de intelegere este mai lenta, dar odata ce au inteles nu mai uita. Se poate observa o anumita greutate in felul in care ei pasesc si un fel de seninatate in zambetul lor.

Simturile dominante pentru KAPHA DOSHA sunt gustul si mirosul.

Dominanta lui KAPHA DOSHA in cadrul ciclului circadian este intre orele 18:00- 22:00 si 6:00- 10.00.

Anotimpul in care KAPHA DOSHA se manifesta predominant este iarna si primavara pana tarziu. Gusturile care duc la accentuarea lui KAPHA DOSHA sunt dulce, acru si sarat.

Caracteristicile lui KAPHA DOSHA sunt: greutate, rece (dar nu atat de rece precum VATA DOSHA), moale, uleios, care confera lubrifiere, dulce, stabil, care confera imunitate, somnoros.

Cresterea dizarmonioasa a lui KAPHA DOSHA duce la slabirea activitatii gastrice, salivare excesiva, apatie, sentiment de greutate, raceala, dispnee, tuse si somn prelungit, ragaituri ca atunci cand suntem imediat dupa o masa copioasa.

Semne care va arata ca trebuie sa va reechilibrati (reduceti) KAPHA DOSHA:

– luati in greutate foarte usor, chiar daca nu mancati excesiv;

– va este foarte greu sa va treziti chiar si dupa un somn prelungit, iar atunci cand va treziti aveti sentimentul ca sunteti obosit si ca nu v-ati odihnit;

– digestia este slaba, va simtiti greoi si letargic dupa mese;

– va simtiti prea retras, va este greu sa faceti fata schimbarilor;

– va simtiti mai mereu nemotivat mental.

Pentru mai multe detalii despre tipul dvs. constitutional click AICI sau faceti acest chestionar AICI