Ayurveda este stiinta medicala indiana traditionala, aplicata, probata, testata si autentificata de cel putin 5.000 de ani. Ea ne surprinde spunand ca anumite alimente nu se prea impaca atunci cand se intalnesc la noi in stomac. Adica cum nu se impaca? Ca doar tot ce intra in stomac (si este comestibil si potrivit consumului) este digerat, iar resturile sunt evacuate, nu? Cum altfel? Acestea ar fi cateva intrebari pe care si le pune orice om care toata viata a mancat asa cum a fost educat de familie si societate.
Daca v-ati simtit vreodata rau dupa o masa normala, asa cum o serveste in mod obisnuit atata lume, in care ati mancat “asa cum trebuie”, ca la mama acasa, adica trei feluri de mancare de dimensiuni decente: supa, felul principal si desert, probabil ca v-ati mirat ce nu v-a picat bine si de ce va doare stomacul sau aveti arsuri. Se prea poate, de asemenea, sa fiti atat de obisnuiti cu acest fel de a va hrani incat nici nu va mai dati seama ca ceva nu este bine si ca se poate si altfel.
Cel mai adesea simptomele neplacute de dupa masa nu sunt neaparat asociate cu vreo boala. Pur si simplu va simtiti rau, balonati, ingreunati, somnorosi, aveti arsuri pe gat sau simtiti ca mancarea v-a picat greu. Si de aceea s-au inventat atatea pastile care sa mascheze aciditatea si efectele neplacute ale mancatului (defectuos).
De aceea Nutritia ca stiinta moderna a cunoscut un boom spectaculos in ultimile decenii in Occident. Rafturile farmaciilor sunt pline de tot felul de pilule si capsule care sa “ajute” digestia. Este neplacut sa umbli mereu cu Trifermentul la tine si sa te simti ca un om bolnav din cauza ca iei mereu pastile. Ca sa nu mai vorbim de costuri, pentru ca odata ca incepi sa consumi asemenea pilule e usor sa devii dependent de ele si chiar intri in panica daca le-ai uitat acasa…
In Ayurveda insa lucrurile sunt foarte clare si simple. Pentru toate aceste suferinte “culinare” exista o explicatie si mai ales o cauza bine cunoscuta. Daca simtiti arsuri dupa masa inseamna ca ati deranjat PITTA din voi mancand prea picant, prea multe muraturi sau prea gras. Daca v-ati balonat inseamna ca VATA din intestine s-a suparat din cauza ca ati mancat prea uscat sau nu ati adaugat condimentele necesare care contracareaza balonarea. Daca dupa masa va simtiti congestionati si vi se infunda nasul inseamna ca ati exagerat cu cantitatea de branzeturi sau dulciuri si ati dezechilibrat KAPHA. Si tot asa. Ayurveda are raspuns la toate. Important este sa ne informam ca sa aflam ce obiceiuri alimentare trebuiesc evitate pentru a nu mai experimenta respectivele simptome neplacute.
Astfel, in Ayurveda exista o lista de alimente considerate incompatibile datorita faptului ca fiecare are un anumit tip de digestie, diferit, iar cand acele alimente se intalnesc la aceeasi masa rezultatul este o stare de indispozitie si sentimentul ca ceva nu v-a picat bine.
Iata mai jos o mica lista de combinatii nepotrivite:
Lista aceasta nu este exhaustiva. Am dat doar cateva exemple din cele cu care ne intalnim in mod frecvent la masa noastra. Insa ea va poate ajuta sa va dati seama ce anume nu ati facut bine pana acum. Iar cand veti incepe sa experimentati cautand sa evitati aceste combinatii, veti vedea ca o parte din problemele digestive pe care credeati ca le aveti dispar ca prin farmec.
Dar iata ca tot Ayurveda vine si spune ca da, e drept ca anumite alimente nu se potrivesc, insa ele pot fi ajutate sa se potriveasca folosind anumite condimente in anumite conditii. Sa luam exemplul Castraveti – Iaurt. Ca sa le impacati si sa le convingeti ca de fapt ele se inteleg foarte bine, trebuie sa le consumati imbracate in diferite condimente ca in cazul Raitelor cu Castraveti.
Insa exista si combinatii la care nu este nimic de facut/corectat pentru ca ele sunt pur si simplu incompatibile la noi in stomac: fasole + branzeturi, rosii + lamaie, oua + lapte, etc.
Potrivit lui Vasant Lad, medic si specialist in Ayurveda, recunoscut in intreaga lume, proasta combinare a alimentelor duce la malnutritie (da, chiar daca mancati “sanatos” cat pentru doi!), intoxicatii si inabilitatea nutrientilor esentiali de a patrunde la nivele profunde ale organismului pentru a hrani celulele. Combinarea inadecvata a alimentelor poate cauza indigestie, fermentatie, putrefactie si formare excesiva de gaze intestinale. Un alt fenomen foarte frecvent intalnit e acela de “foame la nivel celular” in care organismul nu se simte hranit desi mancati diverse lucruri mai toata ziua si luati in dimensiuni. Rezultatul e ca va simtiti obositi, fara energie, fara chef si nervosi.
Daca aceaste experiente sunt frecvente in viata voastra, ele pot duce la boli serioase. De ce? Pentru ca atunci cand consumam alimente nepotrivite intre ele se perturba functionarea normala a focului digestiv precum si echilibrul dintre Doshas (Vata, Pitta, Kapha) prezente in diferite proportii la fiecare om (vezi Testul de determinare a acestor proportii).
Un exemplu pe care Dr. Lad il da este cel al combinatiei dintre Banane si Lapte. El afirma ca acest “minunat” milk-shake diminueaza focul digestiv (Agni) si modifica flora intestinala, determinand formarea de toxine si cauzand congestia sinusurilor, raceli, tuse, alergii, iritatii si urticarie.
Persoanele cu un foc digestiv puternic pornesc din start cu un avantaj pentru ca ele pot digera aproape orice fel de combinatie, indiferent cat de prost inspirata ar fi ea. Insa formarea unui obicei din a consuma combinatii inadecvate poate sa aduca si aceste persoane la medic.
Ayurveda vine insa si sa ofere solutii care sa contracareze o masa din alimente prost combinate pentru ca se stie prea bine ca omul este adeseori inconstient si isi face rau singur, cu mana lui. De aceea in Ayurveda se pune accentul pe condimente si apoi pe bauturi speciale pentru dupa masa , care sa faciliteze digestia. Si nu e vorba aici de digestia asa cum o intelegem (sau mai bine zis cum n-o intelegem noi), ci e vorba de o digestie la nivele mai profunde, adevarata digestie.
In traditia Ayurvedica rolul hranei nu este doar acela de a alimenta corpul fizic, ci ea influenteaza si mintea si constiinta. De aceea, este important sa acordam putin mai multa atentie felului in care ne hranim. Pentru cei care doresc sa aprofundeze lista incompatibilitatilor, gasiti aici un tabel mai complet de combinatii de evitat.