Motto: “Eu afirm ca religiozitatea (spiritualitatea- nota mea) e cea mai puternica dintre toate instrumentele de cercetare stiintifica. Stiinta fara religie e incompleta, religia fara stiinta e oarba. Toate religiile, artele sau stiintele sunt rodul aceluiasi copac al carui unica aspiratie e sa faca viata omului mai demna; adica sa permita ca individul sa se ridice peste simpla existenta fizica si sa fie liber” Albert Einstein
Medicina integrativa – Intalnirea traditiei cu stiinta autentica
„Filosofia” medicinei integrative este aceea ca bolnavul trebuie privit ca un intreg. Aceasta inseamna ca, atunci cand trateaza o boala, medicul tine cont de toate cele trei laturi ale unui individ: corp, minte si spirit. Astfel, terapiile utilizate trebuie sa vindece corpul, dar si problemele aparute la nivel psihic si emotional, pentru ca si acestea influenteaza starea de sanatate.
Ce este medicina holistica si ce este medicina alopata ?
Medicina holistica
- Medicina holistica este o forma de medicina ce realizeaza o abordare a omului pe baza principiului holografic, conform caruia totul este in parte si partea este in tot.
- Ea trateaza fiinta umana ca fiind un tot unitar si nu accepta interpretarea segmentara, disparata a partilor organismului.
- Din punctul ei de vedere, multiplele specialitati medicale ce sunt aproape complet “rupte “ unele de celelalte, sunt aproape un non sens
Medicina alopata
- Medicina alopata este o forma de medicina, ce realizeaza o abordare ce se vrea stiintifica (si reuseste doar in mica parte), prin faptul ca se bazeaza pe date, pe mecanisme explicate logic in cadrul diferitelor stiinte conexe precum: biofizica, biochimia, fiziologia, biologia moleculara.
- Ia in considerare impartirea fiintei umane in sisteme ce conlucreaza unitar, dar care totusi, in viziunea ei, pot fi tratate separat si secvential.
- Medicina alopata nu pune accent pe om ca structura energetica si suflet si nu accepta cauzele emotionale ale diverselor patologii integrand doar la modul general notiunea de “stress.”
- Desi testeaza diferitele medicatii prin efectul placebo nu foloseste cu adevarat acest mecanism placebo pentru ajutarea terapiei.
Pe scurt, diferenta dintre aceste doua genuri de terapie ar fi ca medicina alopata trateaza efectul (simptomele de natura fizica), in timp ce terapia holistica se concentreaza asupra cauzelor bolilor (dezechilibre la nivelul corpului energetic), si trateaza omul ca intreg (corp, minte, suflet).
In ciuda acestui antagonism aparent, numerosi medici de certa calitate (vezi terapia Dr. Dean Ornish) au depasit bariera ideilor simpliste si preconcepute preluand conceptele holismului si integrandu-le in practica medicala normala
Din pacate insa, acest concept de medicina integrativa, care sa imbine armonios medicina holistica cu medicina alopata este inca in faza de pionierat in Romania.
Promotori in Romania ai acestei noi abordari sunt: Prof.Universitar Simona Dragan (Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara), Centrul de terapie naturista – Santo Raphael Bucuresti, Asociatia de Medicina Neconventionala Romania etc.
Observatie – Concluzie:
Cele 2 abordari au nevoie de o reconciliere. Limbajul intre cele 2 alternative este foarte diferit. E greu sa stabilim o intaietate intre cele doua, aceasta tinand mai degraba de alegerea pacientului care trebuie informat corect intr-un limbaj accesibil, fara false pretentii docte (limbaj de lemn tipic medical)
In egala masura este necesar sa existe explicatii cu un substrat logic, nu doar argumente empirice, cum adesea se petrece cu cei care practica asa numita medicina energetica
Trebuie recunoscut saltul evolutiv al medicinii actuale din punct de vedere tehnologic: RMN, tomografie, tehnici bazate pe idei geniale avand ca substrat stiintele exacte si chiar fizica cuantica
Pe de alta parte, metoda numita biorezonanta,ce investigheaza non linear starea de sanatate a organismului avand acces pana la nivel cuantic, este inca putin si incomplet explicata,insa un lucru e cert, rezultatele biorezonantei sunt, exista si pot fi verificate ulterior prin metode clasice.Fac aceasta afirmatie pe baza celor 8 ani de studiu a superpozabilitatii intre diagnosticul prin biorezonanta si diagnosticele alopate.
Aceasta superpozabilitate creste cu atat mai mult cu cat adaugam in investigatia pacientului interpretarea ayurvedica, ce da o nota de unicitate fiecarui caz.
Practic vorbind,in cadrul cabinetului medical “Esculap Aeternus”, pe fundalul determinarilor prin biorezonanta si consultului ayurvedic iau in considerare si analizele de laborator si imagistice atat la inceputul cazului cat si pe parcursul terapiei pentru monitorizarea rezultatelor si din punct de vedere alopat (conventional).
Urmaresc de asemenea sa am o comunicare eficienta cu medicii specialisti cu care colaborez, ameliorand discrepantele ce tin de viziune sau limbaj in beneficiul rezolvarii cazurilor si pentru vindecarea deplina a pacientului.