De ce nu e bine sa reincalzesti mancarea?

De ce nu e bine sa reincalzesti mancarea?

In istoria umanitatii in mod clar refrigerarea alimentelor a aparut foarte tarziu o data cu descoperirea curentului electric si inventarea frigiderului. Chiar daca existau metode arhaice de refrigerare, cum ar fi depozitarea in pivnita sau folosirea frigului natural, in general oamenii consumau alimentele intr-o stare proaspata imediat dupa ce au fost gatite.

Asadar, se pune problema daca refrigerarea este ceva firesc corpului uman. De exemplu, traditia Ayurvedica considera ca alimentele gatite pastrate mai mult timp sunt producatoare de ama (toxine) care genereaza boala. Viata moderna a omului, cu timpul limitat avut la dispozitie, il face sa traiasca intr-un compromis si nu putine sunt familile unde se gateste o data pentru mai multe zile, mancarea fiind racita si reincalzita de mai multe ori.

O mancare care a fost  deja preparata termic trece prin mai multe faze. La inceput, moleculele din substanta care va fi gatita vibreaza tot mai puternic cu o frecventa tot mai inalta in functie de cresterea temperaturii si la un moment dat anumite molecule incep sa se rupa intre ele datorita unor reactii fizico-chimice. Proteinele se coaguleaza si precipita in general, glucidele se hidrolizeaza (se rup in mai multe bucati), lipidele hidrosolubile se rup si ele in mai multe parti etc.

In urma acestui proces, compusii rezultati  sunt simplificati sub actiunea termica rezultand o digerare mai usoara a mancarii. In timp, organismul isi seteaza focul digestiv (endogen- sucurile gastrice, sucurile intestinale, sucul pancreatic, bila) la o intensitate scazuta modificandu-si totodata capacitatea de a discerne intre diferitii produsi . Pe termen lung acest fapt este daunator deoarece alimentele crude sau putin preparate termic nu vor mai putea fi digerate corespunzator de acest foc setat la intenstitate mica. 

Asta inseamna ca moleculele, structurile nu se mai asociaza corespunzator si atunci organsimul nu mai stie sa le recunoasca ca atare. Asta e aproape ca si cum ai manca toxine deoarece corpul le vede ca pe niste substante straine.

Daca focul digestiv nu este foarte bun, si in general in societatea moderna focul digestiv e foarte prost din cauza sedentarismului- care stimuleaza acumularea de toxine, in acest caz noile alimente care au fost incalzite si care s-au combinat in structuri cu totul haotice, sunt considerate toxine si se acumuleaza ca atare. Ele nu se digera bine, nu sunt recunoscute.

Cu cat o mancare este mai mult procesata , cu atat corpul respectiv va avea tendinta sa foloseasca foc digestiv propriu tot mai mic. E ca si cum organismul se seteaza sa functioneze pe focul cel mai mic pentru ca asta i se da, mancare foarte usor de digerat, iar atunci cand vei vrea sa mananci ceva normal, ceva natural (fructe, legume crude) care necesita un foc digestiv puternic, nu vei mai putea din cauza acelei setari a corpului care ai facut-o prin obisnuinta. Asa apar durerile de burta, arsurile de stomac, balonari si alte complicatii care duc chiar la boala in timp.

Efecte ale mancarii reincalzite

Reincalzirea mancarii, se realizeaza adesea in graba, intr-un timp scurt ceea ce face ca alimentele deja preparate sa fie din nou procesate termic. Produsul care va rezulta  are urmatoarele efecte asupra corpului uman:

1.digestie anevoioasa

2.senzatie de somnolenta dupa masa

3.in timp poate produce constipatie, balonare, diferite boli de piele

4.scade acuitatea simturilor 

5.scade atentia la nivel mental

6.scade starea de luciditate

7.predispozitii catre raceli, sinuzite, indigestii acide

8. somn neodihnitor

Aceste efecte apar cand reincalzirea mancarii a devenit o obisnuinta.

Totusi daca ati refrigerat mancarea si vreti sa o reincalziti, este recomandat ca sa o lasati la temperatura camerei initial (aprox. o ora), si apoi sa fie reincalzita la foc mic, ideal in bain-marie.

Hrana reincalzita trebuie folosita cu anumite condimente picante pentru a stimula focul digestiv. Aceasta masa e recomandat sa fie urmata de miscare. In niciun caz nu e recomandat sa se doarma dupa astfel de mese deoarece amplifica toxinelein corp. 

In concluzie, organismul trebuie mentinut la un foc digestiv puternic prin folosirea cat mai frecvent cu putinta a alimentelor proaspete, in stare cruda

Dr. Dan Spatariu