Curiozitati din istoria terapiei cu lipitori

Curiozitati din istoria terapiei cu lipitori

[Pentru programari la sedinte de terapie cu lipitori sunati la 0740151831]

Din punct de vedere istoric, hirudoterapia poate fi comparata cu insasi istoria stiinței medicale. Cele mai vechi informati despre tratamentul cu lipitori se refera la Egiptul Antic (fiind inscriptonate pe templele vechi si mormintele faraonilor. Primul invațat al Greciei Antice care a atras atenta asupra lipitorilor a fost Nicandru din Colofon (200-130 i.e.n.). Dar trebuie de mentonat ca metoda este inscrisa, de nenumarate ori, in tratatele lui Hipocrate, Galalen si Avicena. Din sec. al XVI-lea pana in sec. al XVII-lea, tratamentul cu lipitori se folosea deosebit de des. Exista izvoare care atesta ca grecii faceau comerț in Grecia si Roma antica cu lipitori aduse din Dacia si din Egipt. Pliniu cel Batran spunea ca la Roma tot marii doctori prescriau lipitori in mai toate bolile. Francezii spun ca insusi Pasteur, ar fi avut o comote cerebrala si ar fi fost tratat cu lipitori. Ȋn Europa se foloseau intr-atat de mult incat numai in Franța, in 1850, s-au cumparat in jur de 100 de milioane de bucat. Ȋn țara noastra, in sec. XIX-XX, tratamentul practic pentru oricare boala incepea cu aplicarea lipitorilor. Ȋn secolul al XVIII-lea, s-a ajuns la folosirea excesiva a lipitorilor.

Ȋn Franța se aplicau in jur de 30 de lipitori unui singur pacient. La inceputul secolului al XIX-lea, Germania exporta anual circa 30 milioane de lipitori in America, aproximativ aceeasi cantitate fiind folosita si in țara. Totusi, aceasta situate s-a schimbat catre finele secolului al XIX-lea, cand noile tehnici de tratament medical (antibioticele), au inlocuit vechile leacuri folosite acasa. Ȋn ultimii 20 de ani, lipitoarea cea sensibila trece printr-o perioada de renastere, odata cu aparita chirurgiei reconstructive. Astfel, terapia cu lipitori devine din ce in ce mai populara.

Astazi se utilizeaza anual circa 300.000-400.000 de lipitori in scop terapeutic. O data cu primul congres de hirudoterapie din anul 1990, țarile din Europa de vest si America, au inceput cercetarea foarte amanuntta a lipitorilor si a modului de folosire a acestora in medicina. Din acel moment, medicina vestica nu a mai putut sa nu tna seama de beneficiile pe care le aduce aceasta creatura. S-a ajuns ca astazi, sa gasim lipitori in farmaciile din aceste țari.

O alta țara care a facut cercetari amanuntte este Rusia. Ca si producte de lipitori, se spune ca Rusia produce singura de zece ori cantitatea produsa de toate celelalte laboratoare de crestere si inmultre la un loc. Spre deosebire de Romania, țara cu tradite in tratamentul cu lipitori, dar care a abandonat aceasta ramura a medicinei naturiste, Rusia a ințeles valoarea hirudoterapiei si a dezvoltat-o extraordinar de mult. Tratamentul terapeutic cu lipitori, dincolo de aspectul sau prea putin atragator, reprezinta o practica medicala in mare voga in Rusia, care castiga tot mai mult teren si in Occident. Ȋn Udelnaia, exista un sat de casute din lemn, situat la citiva kilometri sud-est de Moscova, acest centru creste in prezent peste trei milioane de lipitori pe an si este primul producator mondial in acest domeniu. Ferma, infiintata in 1937, a stiut sa profite in ultimii ani de cresterea interesului pe piata internationala pentru lipitori.

Nemti folosesc pe scara larga lipitorile in tratarea multor boli. Sunt la ora aceasta principalul importator in Europa. Americanii folosesc si ei pe scara larga. Fac incercari de tratare a S.I.D.A. si a anumitor forme de cancer, cu lipitori. De remarcat ca UNESCO, a catalogat lipitoarea medicinala, ea in sine, medicament. Este singurul animal, considerat medicament. Singurele țari din Europa care nu vor sa auda in continuare de lipitori sunt Romania si Bulgaria. Un mare noroc avem cu un om de bine, un roman din Moldova, cu studii de hirudoterapie la Moscova, doctorul Şeremet. Este singurul doctor care s-a facut remarcat pana la momentul de fața in hirudologia din Romania.

Curios este faptul ca, lipitorile, erau folosite nu numai in scop medical dar si in tratamente cosmetice sau alimentate. Sa zicem, e cunoscut cu exactitate, ca inainte de baluri, chiar si reprezentantelor cu sange imparatesc li se aplicau lipitori dupa urechi, ca in consecința, obrajii acestora, sa arda de rumeneala dupa o intreaga noapte de dansuri.

ÈŠmparatul Austriei, August al II-lea, prefera invitata la cina, acolo unde se serveau carnaciori din lipitori (pe o gasca bine hranita, se aplicau mai multe lipitori, dupa ce se saturau si cadeau pe tava, erau date la cuptor, se serveau ca si carnaciori crocant, dietetici).

Astazi abuzul de medicamente chimice a devenit un dezastru care, dupa dimensiune si consecințe, poate fi comparat spre exemplu cu schimbarile de clima sau cu poluarea ecologica a aerului, apei si solului. Prin aceasta se explica si faptul ca, din anii 1980, in toata lumea tinde sa cresca interesul catre metode nemedicamentoase de tratament. Respectiv si hirudoterapia ca metoda medicinala straveche si nemeritat uitata, traieste cu adevarat o a doua renastere. Cu toate acestea, este foarte important, daca testarile clinice ale noilor preparate de tratament dureaza de regula catva ani, atunci efectul curativ al hirudoterapiei este verificat de o experiența de mii de ani. Pacat doar ca dimensiunile incadrarii hirudoterapiei in practica vasta a medicinei merge incet, deoarece necesita o atitudine strict individuala pentru orice pacient. Eficiența metodei este generata si ca actune locala de fluidizare a circulatei capilare, care micsoreaza surplusul venos, cat si actune generala asupra intregului corp