Conceptul de Dosha

Conceptul de Dosha

Conceptul de dosha reprezinta elementul central al sistemului Ayurveda. Datorita faptului ca cele trei dosha-uri au o natura energetica, adeseori in mentalitatea occidentala au fost intelese eronat  fiind gresit identificate doar cu unele aspecte concrete, materiale care, desi au o anumita legatura cu dosha-urile, nu sunt totuna cu acestea.

O alta dificultate de intelegere pentru gandirea occidentala, care adeseori a simplificat inadecvat conceptia profunda si complexa a sistemului Ayurveda, a survenit si datorita dificultatii de intelegere a naturii duale a dosha-urilor, care sunt  atat factori fundamentali ce intretin sau redau sanatatea, dar care, in anumite conditii, pot deveni si factori generatori de boala.

Astfel ca, asimilarea corecta a acestui sistem stravechi, care este Ayurveda, necesita o intelegere superioara in care este necesar sa depasim balastul generat de abordarea superficiala care abunda in foarte multe lucrari occidentale de popularizare a Ayurvedei.

În conformitate cu sistemul milenar Ayurveda exista trei forte subtile vitale primare care patrund in anumite proportii si anima clipa de clipa structura individuala a oricarei fiinte umane. Ele sunt numite in sanscrita Vata, Pitta si Kapha.

Ca elemente subtile active ele determina si sustin toate procesele vitale de crestere, mentinere si decadere ale organismului. Din momentul in care viata (ayus) patrunde intr-un anumit corp fizic, din acel moment incep sa se manifeste in interiorul acelei structuri cele trei principii vitale (dosha), care au rolul de a regla, de a coordona si de a controla toate functiile biologice si vitale necesare.

În forma lor fizica cele trei dosha-uri sunt reprezentate de aer, foc si apa. În fiecare loc unde exista viata (ayus), acolo se manifesta toate cele trei dosha-uri si astfel fiecare celula vie este patrunsa de toate celelalte trei principii vitale (dosha) pentru a-si mentine functiile.

Cele cinci mari elemente (pamant, apa, foc, aer, eter) se manifesta sub forma a trei principii si anume:

  • elementul aer si eter formeaza VATA DOSHA;
  • elementul foc si elementul apa vor da nastere lui PITTA DOSHA;
  • elementul pamant si elementul apa vor da nastere lui KAPHA DOSHA.

Aceste trei noi principii sunt in legatura cu toate functiile corpului, ale mintii si ale sufletului si sunt prezente in proportii variabile in fiecare parte a fiintei noastre.

Fiecare fiinta umana are toate cele trei DOSHA prezente in structura sa. Totusi, una (sau doua) dintre ele are in general o anumita preponderenta. 

VATA DOSHA reprezinta in esenta miscarea si poate fi recunoscuta in corp sub forma respiratiei, a contractiei si decontractiei muschilor, a functionarii sistemului nervos.

La nivel emotional, VATA DOSHA este in legatura cu sentimentul de libertate, cu creativitatea, nervozitatea si frica. Oamenii care prezinta o preponderenta a elementului VATA in structura lor sunt usor de observat datorita ritmului accelerat in care traiesc viata – se misca repede, vorbesc repede, au mereu schimbari bruste in viata si se adapteaza cu foarte mare greutate unei rutine. VATA este perceputa in natura sub forma vantului.

PITTA DOSHA reprezinta in esenta energia ce da nastere transformarii. PITTA este recunoscuta in corp la nivelul digestiei, ceea ce include atat digestia hranei cat si „digerarea” anumitor emotii si idei. Ea este cea care confera corpului o anumita temperatura, coloratia pielii si intelegerea intelectuala.

Emotiile caracteristice persoanelor ce au PITTA DOSHA ca dominanta vor fi perfectionismul, tendinta de a conduce, curajul si mandria. În natura ea este reprezentata de soare si are o prezenta masculina puternica.

KAPHA DOSHA este cea care aduce coeziunea elementelor. Ea este cea care confera structura fizica, rezistenta organismului si da o anumita putere si stabilitate.

KAPHA este responsabila pentru capacitatea de a memora, emotia iubirii, starea de calm profund, rabdarea dar si lacomia.

KAPHA este de asemenea si energia potentiala (cum ar fi spre exemplu grasimea pe care corpul o depoziteaza si pe care apoi o foloseste in perioadele de privare alimentara).

În natura este reprezentata de catre luna, de energia feminina care este prin excelenta moale si blanda.

Un anumit echilibru intre cele trei DOSHA-uri este absolut necesar pentru o stare de sanatate perfecta.

Boala este intotdeauna o expresie a dezechilibrului ce a intervenit la un moment dat intre cele trei DOSHA-uri.

Totul este bun atat timp cat nu ne provoaca un dezechilibru la nivelul celor trei DOSHA-uri si inceteaza sa mai fie bun in momentul in care ne perturba acest echilibru.

Mentinerea intr-o stare de echilibru este un efort continuu, intrucat va trebui sa lucram in directia mentinerii pe o anumita linie in fata schimbarilor pe care viata ni le ofera mereu.

Prin adoptarea anumitor masuri specifice (alimentatie, activitati etc.) vom putea sa ne protejam atat de cresterea lor excesiva cat si de un eventual deficit al DOSHA-urilor.

Pentru a afla ce DOSHA predomina in fiinta ta click AICI!