Cele 3 tipuri de hrana

Cele 3 tipuri de hrana

Ayurveda clasifica hrana in functie de trei Gunas (calitati ale universului), depinzand de tipul de energie mentala pe care respectivele alimente o sustin.

Astfel, hrana Sattvica este usoara, sanatoasa si mareste claritatea mintii.

Cea Rajasica este hrana care tenteaza, place, se adreseaza simturilor si mareste agitatia interioara si tendinta spre activitate.

Mancarea Tamasica este grea, “astupa”, creeaza depresie si senzatia de greutate, inertie, si duce la foarte multe boli.

Hrana Sattvica – este usor de digerat, aduce claritate in perceptii, trezeste stari superioare de iubire si compasiune, iertare si modestie. Printre alimentele Sattvice se numara fructele, legumele gatite la aburi, sucurile proaspete de fructe si legume, Gheea(untul clarifiat).

Hrana Rajasica – este fierbinte, picanta, sarata. Ea irita si stimuleaza. Este hrana care tenteaza, atrage si creeaza “dependenta” (odata ce ai gustat o bucatica vrei mai mult si nu te mai poti opri). Aici intra mancarurile puternic condimentate care stimuleaza simturile, unele muraturi picante, unele Chutney-uri foarte picante. De asemenea, sunt incluse si snacks-urile, chipsurile, biscuitii sarati. Ele agita mintea si o fac mai predispusa sa cada in ispita 🙂 

In plus, cu timpul, datorita ingerarii constante de mancare Rajasica, creste tendinta spre manie, ura si dorinta de a-i manipula pe altii, insomnia.

Hrana Tamasica – este grea, creeaza depresie, senzatia de greutate si da somnolenta. In aceasta categorie intra branza cu pasta tare (maturata, fermentata, presata, pasteurizata etc), mancarea gatita care este mai veche de 1 zi, conservele. Tot aici intra si diferitele tipuri si preparate din carne, inca un motiv pentru care Ayurveda recomanda vegetarianismul. Efectul de intunecare a mintii pe care hrana Tamasica il are, apare daca ea este consumata in exces. Daca e consumata cu moderatie, hrana Tamasica impamanteaza si da stabilitate.

Ayurveda spune ca la baza creatiei stau cele trei Gunas: Sattva, Rajas si Tamas, care sunt in mod egal necesare in procesul crearii si mentinerii vietii. La nivel uman, ele sunt responsabile de o multime de functii si pe ele se bazeaza insasi existenta noastra. Ele intretin functiile psihologice si biologice ale corpului uman.

Sattva este cea careia trebuie sa-i multumim pentru ca ne trezim in fiecare dimineata si pentru ca suntem constienti. Rajas este responsabila de gandurile, sentimentele si emotiile noastre. Iar multumita lui Tamas putem sa punem capul pe perna seara si sa dormim. Dr. Vasant Lad spune ca Sattva ne da claritate, Rajas abilitatea de a percepe, iar Tamas ne da experiente concrete, solide.

Aceste trei Gunas sunt prezente si la nivel celular:

-Sattva este energia potentiala,

-Rajas este energia cinetica, iar

-Tamas este inertia.

Toate sunt absolut necesare pentru buna functionare a corpului uman.

In afara de aceste informatii, iata si un tabel cu cateva alimente de tip Sattvic, Rajasic si Tamasic, preluat din cartea lui Vasant Lad (medic si specialist in Ayurveda de renume mondial) – The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies: