Deoarece anotimpul fructelor se apropie, este o ocazie minunata ca sa aflam cum trebuie ele consumate in asa fel incat sa ne ajute la detoxifierea organismului si nu la ingreunarea lui cu un amestec generator de fermentatie si toxine.
Ayurveda ne invata ca toate bolile isi au originea in traseul digestiv din cauza unui foc digestiv (Agni) slabit si a reziduurilor toxice care rezulta dintr-o digestie defectuoasa, reziduuri care nu sunt eliminate tocmai datorita unui Agni slab si care se transforma in Ama. Ama se depune ulterior pe artere, tesuturi, pe organe etc, generand blocaje si boli.
De aceea in Ayurveda se pune accentul pe o alimentatie adaptata fiecarui individ in functie de puterea lui Agni (focul digestiv) la respectiva persoana si de gradul de acumulare a lui Ama din corp si minte, asa incat omul in cauza sa se bucure de o sanatate mai buna si un tonus la superlativ.
Insa dincolo de sfaturi speciale pentru fiecare persoana, exista si cateva reguli de baza de urmat de orice om in alimentatia zilnica, indiferent de tipologia din care face parte.
Una din aceste reguli importante este legata de consumul fructelor. Si Ayurveda spune: fructele proaspete trebuie consumate SEPARAT de mese sau de orice alt aliment. In special combinarea lor cu produsele lactate (lapte, iaurt, branza, smantana) trebuie evitata cu orice pret!
Aceasta informatie poate ridica multe sprancene pentru ca noi, occidentalii moderni, am fost educati sa credem ca aceasta combinatie este foarte sanatoasa. Veti fi de aceea probabil surprinsi si intrigati sa aflati ca un smoothy de lapte cu banane sau un milk-shake de capsuni cu lapte sunt unele dintre cele mai de evitat combinatii (dar puteti inlocuii laptele animal cu cel din cereale-De ex. lapte de orez, lapte de grau, de ovaz, de hrisca, de quinoa, de soia etc).
La fel stau lucrurile si cu salatele de fructe, puddingurile cu fructe, iaurtul cu fructe, farfuria cu cereale de dimineata imbaiate cu lapte si decorate cu fructe proaspete, placinta de mere servita cu inghetata. Si precis nu putini dintre oameni consuma aceste combinatii convinsi fiind ca mananca sanatos.
Dar de ce se spune ca fructele proaspete trebuie consumate separat?
Primul lucru de inteles aici este legat de felul in care are loc digestia. Atunci cand consumam hrana, ea trece in intestinul subtire abia dupa ce toata hrana ingerata a fost digerata. Si in comparatie cu alte alimente, fructele proaspete se digera foarte repede.
Insa atunci cand le consumam impreuna cu alte alimente, fructele sunt fortate sa ramana in stomac pana ce celelalte alimente mai grele au fost digerate. Prin urmare, doamnele fructe sunt fortate sa ramana in stomac mult mai mult decat ar fi nevoie si sunt hiper-digerate. De fapt, ele fermenteaza dand nastere instant la Ama .
Combinarea fructelor proaspete cu lactatele
Lactatele sunt mai consistente si mai dificil de digerat decat multe alte alimente. Asta face ca aceasta combinatie intre lactate si fructe proaspete sa fie una din cele mai proaste posibile. Si ca sa aveti o imagine mai clara, ganditi-va ce se intampla cu laptele atunci cand intalneste o substanta acida, fermentata: se branzeste!
Intelegeti acum ca aceasta modalitate occidentala “sanatoasa” de a consuma fructe impreuna cu lactate este oricum numai sanatoasa nu. Fructele in aceasta combinatie vor cauza fermentatie in intestine si vor da nastere la toxine, care la randul lor vor face sa aveti parte de letargie si lipsa de energie, de respiratie si transpiratie rau mirositoare, de crestere in greutate si, cu timpul, de tot felul de boli.
Atunci cum ma pot bucura de fructe proaspete?
Cea mai buna modalitate este sa le consumati simple, ca atare. Asta inseamna separat de mese, separat de orice alt aliment. Le puteti consuma ca mic dejun sau in loc de cina, mai ales daca aveti probleme de sanatate sau va confruntati cu multe kilograme in plus.
Intrucat dimineata si seara focul digestiv este mai slab, o masa constand doar in fructe este recomandata persoanelor care au o digestie problematica sau doresc pur si simplu sa se purifice, insa ar merita mentionat ca acest obicei e recomandat doar pe timpul verii sau cand afara e foarte cald.
In general, fructele proaspete sunt indicate sa fie consumate cel mai bine inainte de masa cu aproximativ 30 minute (exceptie face banana dupa care nu trebuie mancat sau baut nimic cam 2 ore!).
De asemenea, consumul de fructe proaspete trebuie sa fie mult mai mic pe timpul toamnei, iernii si primaverii fata de vara datorita faptului ca aceste fructe racoresc organismul.
O recomandare foarte importanta in Ayurveda este sa nu amestecati fructele intre ele. Deci daca serviti un mar, nu mai mancati si o portocala sau o banana tot atunci. Asteptati ca marul sa se digere si sa vi se faca foame, apoi puteti savura si portocala. Diferitele fructe au si ele timpi diferiti de digestie, unele sunt dulci, altele acre.
Deci pentru a va feri de formarea unui vin acid in stomac, e de preferat sa evitati consumul de fructe diferite la aceeasi masa.
Cum se comporta fructele proaspete trecute prin tigaie/gatite
Fructele gatite sunt exceptionale pentru toate tipologiile si pentru orice moment al anului, insa sunt in special recomandate in perioada mai rece (primavara, toamna, iarna).
Binecunoscuta zicala englezeasca: “Un mar pe zi tine doctorul departe” (An apple a day keeps the doctor away) suna cam asa in viziune Ayurvedica: “Un mar copt pe zi tine doctorul departe”.
Fructele coapte sau trecute prin tigaie cu un strop de Ghee si cu condimente precum cardamon si scortisoara, sunt de natura sa calmeze Vata perturbata. O idee excelenta ar fi Halwa de Mere – un desert minunat pentru orice persoana si orice moment al anului.
Insa si aici se aplica aceeasi regula a combinarilor: a se consuma separat de alte alimente. Deci tartele cu fructe sau orezul cu mere nu sunt nici ele idei bune pentru sanatatea noastra. Procesul de coacere nu schimba calitatile fructelor suficient de mult. Asa ca in loc de o prajitura cu banane mai bine alegeti un tort cu morcov. Si ca sa va dati seama cat de neinspirata e combinatia din prajiturile cu fructe, ganditi-va ca mai bine pentru organism este sa optati pentru un tort de ciocolata decat pentru o tarta cu fructe! Daca totusi nu ii puteti convinge pe cei mici (sau mari) sa renunte de tot la o felie de tarta cu mere, atunci este absolut necesar sa folositi cardamon si scortisoara la aceste preparate si sa cautati sa-i tentati incet incet cu alte tipuri de dulciuri mai sanatoase.
Fructele uscate
Acestea sunt tratate diferit de fructele proaspete intrucat au alte calitati: sunt mai dulci, mai grele, se digera mai greu si nu fermenteaza.
Prin urmare, fructele uscate pot fi combinate in fel si chip, cu cereale sau lactate.
Ele pot fi folosite si la prajituri, la copt, la porridge sau cu cerealele de dimineata.
Pentru cei care afla pentru prima oara despre aceste reguli poate fi nevoie de o mica perioada de ajustare, de acceptare. Insa veti observa ca, daca respectati aceasta regula simpla a combinarii fructelor, veti face mari servicii sistemului vostru digestiv! Schimbari mici pot avea efecte uriase, asa ca merita sa incercati, sa experimentati. Veti avea mai putine tulburari digestive, mai putine probleme cu racelile/gripele si imunitatea voastra va creste enorm.