Alimente si plante medicinale care favorizeaza starea de fericire

Alimente si plante medicinale care favorizeaza starea de fericire

Ceea ce cautam cu totii este fericirea, iar in opinia unor cercetatori unul dintre misterele starii de fericire rezida si in tainicele transformari ce survin in natura, mai precis, in modificarile de natura fiziologica ce au loc in trupul nostru sub actiunea feluritelor ingrediente ce sunt continute in alimentele si plantele medicinale pe care le consumam. Avand in vedere ca, in mare masura, noi suntem ceea ce mancam, iata in cele ce urmeaza cateva alimente si plante medicinale care ne pot ajuta sa trezim si sa amplificam in noi, pe o cale perfect naturala, buna dispozitie, calmul, echilibrul psiho-emotional si in final chiar starea de fericire, pe care putem spune ca o putem „gusta” astfel, aici si acum.

Bananele

Dulci si cu o consistenta placuta, bananele bine coapte sunt bogate in fibre, potasiu si magneziu. Prin continutul lor, ele conduc rapid la instalarea unei stari psihice de bine, reduc si fac sa dispara starile depresive si ajuta astfel la mentinerea echilibrului emotional. Savurate fie separat, fel intr-o foarte gustoasa salata de fructe, bananele proaspete pot regla astfel nivelul de magneziu din corp, favorizand o rapida recuperare dupa eforturi fizice sau mentale. Asocierea magneziului si a potasiului in continutul bananelor, asigura un efect remarcabil de relaxare si recuperare la nivelul celulelor nervoase. Aceasta confera in plus o excelenta adaptabilitate binefacatoare fata de posibilele fluctuatii emotionale care pot sa apara, conducand in final la dobandirea unui cat mai bun autocontrol emotional. 

Portocalele dulci

Exista doua categorii principale de portocale: cele dulci si cele acre. Numarul soiurilor si varietatilor de portocale dulci este remarcabil. Portocalele dulci contin inozitol, o substanta care regleaza nivelul de serotonina si insulina. Tocmai de aceea, consumul regulat de portocale dulci atenueaza fluctuatiile dispozitiilor psihice si mentale si de asemenea ajuta la eliminarea starilor depresive si a anxietatii. Consumul constant de portocale dulci, poate de asemeni sa ajute la reducerea grasimilor excedentare si a colesterolului, favorizand armonizarea trupeasca. În plus, portocalele dulci sunt o importanta sursa de vitamina C, doar un singur fruct de portocala oferind peste 150% din doza zilnica recomandata de vitamina C. În acest sens este cunoscut faptul ca in situatiile de stres, cantitatile mari de vitamina C sunt de mare ajutor, deoarece atunci atat consumul de noradrenalina, cat si de adrenalina este mult marit. Atat gustul, cat si aroma portocalelor este deosebit de invioratoare. Cercetari recente au aratat ca pana si numai mirosul de portocala proaspata poate reduce considerabil starile de anxietate, retrezind buna dispozitie si optimismul.

Piersicile

  Originar din Tibet si China, piersicul este cultivat de peste 200 de ani, pentru fructele sale dulci si zemoase. Piersicile contin substante antioxidante si fibre. O cantitate de 150 de grame de piersici proaspete furnizeaza 8% din doza zilnica recomandata de fibre solubile, care reduc nivelul de colesterol din sange. Acest efect este de regula resimtit in mod subiectiv de catre cel care savureaza cateva piersici bine coapte, ca o senzatie de reimprospatare energetica, asemanatoare cu ceea ce simtim dupa o plimbare facuta in aer liber, printr-o padure de munte. Piersicile mai contin totodata si potasiu, element care deloc intamplator mai este numit „elementul mineral al tineretii”, deoarece are un rol extrem de important in reglarea unui mare numar de procese chimice din organism.

Ananas

 Mult mai rar folosite in forma lor naturala, fructele de ananas sunt o excelenta sursa de macronutrienti. Doar 100 de grame de fruct de ananas proaspat poate aduce 25% din doza zilnica recomandata de vitamina C, necesara unei persoane adulte. Reimprospatator si savuros, fructul de ananas este totodata si un excelent activator al proceselor digestive. De asemenea, ananasul contine bromelina, enzima despre care se stie ca accelereaza in special digestia proteinelor. Astfel ca efectul final care poate fi resimtit dupa consumul unei portii de aproape 200 de grame de ananas proaspat este unul de considerabila revigorare fizica si psihica imediata.

Grapefruit

 Fructul de grapefruit este bogat in acid folic (vitamina B9), care este crucial pentru distributia oxigenului catre creier. Conform unui recent studiu american, nivelul sanguin de acid folic este mai scazut la persoanele care sufera frecvent de stari depresive. Acidul folic (vitamina B9) contribuie la formarea de celule sanatoase si joaca un rol foarte important in prevenirea anomaliilor sistemului nervos. Totodata, grapefruit-ul este un ingredient cheie al productiei de serotonina, care mai este uneori sugestiv numita „hormonul fericirii”. Prin urmare, consumul chiar si numai al unui singur fruct de grapefruit pe zi poate aduce o imediata stare de inseninare psihica. De altfel, unul dintre principalele efecte ale acidului folic (vitamina B9) este acela de mentinere a starii de echilibru psihic si emotional. Tocmai de aceea, un pahar de suc proaspat de grapefruit, indulcit cu miere, poate face sa dispara aproape instantaneu starile psihice nefaste.

Dovleacul

Aceasta leguma are un continut mare de zinc care, in opinia unor cercetatori polonezi, mentine celulele nervoase in viata, eliminand starile sufletesti apasatoare. Acest oligoelement, zincul, este utilizat in transformarea acidului aminat triptofan in serotonina, care este pe drept cuvant numit „hormonul fericirii”, iar unii cercetatori sustin ca este implicat si in ceea ce putem numi „chimia secreta a dragostei “. Dovleacul copt este un veritabil deliciu gustativ, daca este consumat cu miere si cu plante aromate. Sau puteti sa curatati dovleacul de coaja, sa il taiati in bucati mici si apoi el poate fi prajit usor, in ulei de masline, adaugand felurite plante aromate cum sunt salvia, rozmarinul, busuiocul ori menta si condimente (coriandru, fenicul, chimen, anason, scortisoara sau vanilie). Zincul continut in dovleac este responsabil de stimularea papilelor gustative si olfactive si a receptorilor vederii. Astfel zincul prezent in dovleac amelioreaza vederea, gustul si mirosul.
Tocmai de aceea, pe masura ce vom gusta si vom savura aroma specifica a unui dovleac bine gatit, vom putea simti cum atractia fata de stralucitorul dovleac va creste „vazand cu ochii”.

Spanacul

Originar din Persia antica, spanacul are o istorie impresionanta.
În secolul al VII-lea, regele Nepalului l-a trimis in China drept cadou. În secolul al XI-lea, a fost introdus in Spania de mauri, iar in Anglia era cunoscut ca „leguma spaniola”. În secolul al XVI-lea, spanacul era mult apreciat la curtea regelui Frantei. La sfarsitul primei jumatati a secolului trecut, spanacul devenise deja celebru datorita personajului Popeye, creat de desenatorul E. C. Segar. Înrudit cu sfecla, spanacul contine foarte mult acid folic, o vitamina din grupa B (vitamina B9), care este solubila in apa si care este foarte importanta pentru mentinerea echilibrului psihic. De altfel, chiar numele acestei vitamine – „acid folic” – provine de la cuvantul latinesc „folium”, care inseamna frunza, deoarece acidul folic este prezent mai ales in legumele verzi, cum este spanacul. O portie de spanac in fiecare zi este benefica pentru eliminarea starilor depresive. În plus, spanacul s-a dovedit a fi un excelent neuroprotector. Consumul constant de spanac crud, sub forma de salata sau gatit conduce la imbunatatirea functiilor cerebrale.

 Conopida 

Conopida provine din Antalia si cultivarea ei s-a raspandit in Europa incepand cu secolul al XVI-lea. Conopida este o leguma bogata in vitamina C. O alimentatie saraca in aceasta vitamina inhiba productia de dopamina, aceasta fiind responsabila de absorbtia fierului, care stimuleaza energia generala a organismului.
Dopamina intervine de asemenea si asupra controlului starii generale de bine. Un studiu britanic recent a aratat ca 100 g de conopida cruda ofera organismului 70 mg de vitamina C, cantitate care este un excelent stimulator al bunei-dispozitii. În plus, conopida contine si o considerabila cantitate de acid folic (vitamina B9), motiv pentru care daca vom consuma seara, inainte de culcare o portie de conopida cruda, cu adaos de smantana si impreuna cu unele alimente crocante, cum sunt fulgii de porumb, putem beneficia dupa aceea de o profunda stare de calm, care ne va asigura in noaptea care urmeaza un somn linistit si odihnitor.

Ciupercile

Culturile orientale au folosit ciupercile atat in scop alimentar, cat si terapeutic. Ciupercile sunt o foarte buna sursa de vitamina B2 (riboflavina) si vitamina B3 (niacina). Vitamina B2 este implicata intr-un mare numar de reactii producatoare de energie. Tocmai de aceea, o mancare de ciuperci este atat de mult apreciata pentru efectul regenerator care survine. Pe de alta parte, un deficit de niacina (vitamina B3) poate cauza aparitia si instalarea starilor depresive. Cand nivelul de niacina este scazut, trupul fabrica vitamina B3 din triptofan, ramanand astfel disponibila o cantitate mult mai mica de convertit in serotonina. Aceasta reactie nu este favorabila pentru mentinerea bunei dispozitii si a echilibrului nostru psihic. Deoarece ciupercile au un bogat continut de niacina (vitamina B3), folosirea lor in alimentatie se dovedeste a fi foarte utila. Ciupercile pot fi preparate cu ulei de masline si apoi fripte la gratar. Însa unele dintre ele, cum sunt de exemplu ciupercile champignon, pot fi consumate chiar si crude, in salate.

Avocado

 Fructul de avocado este cunoscut si folosit in alimentatie de peste 7000 de ani. Incasii si aztecii il apreciau pentru textura sa moale si pentru efectele binefacatoare multiple pe care le are. Fructul de avocado contine potasiu, folati, carotenoizi si vitamina B6 (piridoxina). O cana de fruct de avocado, taiat bucati mici (146 grame) contine 874,54 mg potasiu, 90,37 mg folati si 0,41mg vitamina B6 (piridoxina). Astfel ca fructul de avocado reprezinta o foarte buna sursa de potasiu, contribuind prin aceasta la combaterea starilor de oboseala fizica si la instalarea unei stari de calm general. Vitamina B6, prezenta in fructul de avocado, contribuie de asemenea la mentinerea echilibrului psihic si psihosomatic. Ea intervine in procesele de decarboxilare, in urma carora rezulta amine precursoare ale neurotransmitatorilor (noradrenalina si serotonina). Prin urmare, fie ca este consumat simplu, ca atare, fie ca este adaugat in salate de cruditati, alaturi de rosii, ciuperci sau dovlecei, fructul de avocado este un veritabil „unt vegetal” binefacator, care face rapid sa dispara starile depresive, iritabilitatea, anxietatea sau starile de agitatie mentala.

Morcovii

Cultivarea si folosirea in alimentatie a morcovilor dateaza de mii de ani. Morcovii sunt o excelenta sursa de beta-caroten, vitamina A si vitamina C. În plus, un recent studiu britanic a facut legatura intre carenta in vitamina B8 (biotina), care de asemenea se gaseste in morcovi si starile depresive sau oboseala. Este cunoscut faptul ca biotina (vitamina B8) are un rol cheie in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor si de asemenea, ca vitamina B8 contribuie la stimularea activitatii vitaminei C. Tocmai de aceea, consumul regulat de morcovi, fie sub forma de suc proaspat consumat dimineata, fie adaugat in mancarurile zilnice, poate contribui la mentinerea bunastarii noastre generale si la asigurarea unui tonus psihic nealterat. 
Beta-carotenul continut in morcovi este un foarte bun antioxidant, aceasta conferind morcovilor virtutile regeneratoare, atat pentru cei tineri, cat si pentru varstnici. Asadar, o cana de suc proaspat de morcovi poate fi in orice moment o excelenta solutie practica impotriva starilor de oboseala.

Fasole verde

Fasolea verde prezinta un continut bogat de magneziu (28 mg la 100 de grame). Conform unui studiu britanic, persoanele care sufera de tulburari depresive prezinta un nivel de magneziu prea scazut. Magneziul este un important factor care intervine in mentinerea echilibrului psihic, este un bun sedativ al sistemului nervos si are efect antidepresiv. Magneziul este continut in aproape toate legumele verzi, insa in mod particular el este prezent in fasolea verde. Tocmai de aceea, o mancare preparata din fasole verde proaspata ne poate creste nivelul de magneziu din organism, ajutandu-ne sa ramanem de partea cea buna a balantei emotionale. În plus, magneziul din fasolea verde isi exercita intr-un mod complex actiunea la nivel cerebral, generand o stimulare a celulelor nervoase.

Algele

Algele sunt niste plante primitive, fotosintetizante, cu o alcatuire foarte simpla. Ele au fost folosite inca de acum 5000 de ani ca hrana pentru om, datorita proprietatilor nutritive ridicate pe care le au. Algele sunt bogate in iodina, care este excelenta pentru a stabiliza tendintele catre fluctuatie psihica, pentru a elimina starile depresive si pentru a imbunatati nivelul general de energie. Totodata algele favorizeaza concentrarea mentala si starea de vigilenta a atentiei. Avand un continut de peste 50% proteine, algele se folosesc la prepararea supelor si ciorbelor si mai ales a mancarurilor cu orez si a unei mari varietati de salate de cruditati. În mod frecvent algele inlocuiesc unele legume in alimentatia unui mare numar de oameni.