Alimentatia pentru tipologia VATA

Alimentatia pentru tipologia VATA

Click aici pentru a va afla tipologia!

Persoanelor Vata le sunt recomandate gusturile Dulce, Acru si Sarat.

Gusturile Amar, Astringent si Picant sunt mai putin benefice pentru acesti indivizi pentru ca le “usuca” sistemul si le intensifica dezechilibrele emotionale.

Chiar daca primele trei gusturi mentionate le fac bine, ei trebuie totusi sa evite sa faca excese de orice fel pentru ca Vata este mare amatoare de excese care o perturba foarte tare.

Cereale:

De preferat: grau (cel mai bun, daca nu aveti alergie la el), ovaz, orez, amaranth, quinoa.

De evitat: Celelalte cereale: hrisca, porumb, orz, mei, secara, cuscus, grau spelta, tapioca nu le sunt recomandante pentru ca acestea maresc uscaciunea interioara – totusi, pot fi consumate ocazional insa cu mai multa apa, Ghee sau ulei.

Painea obisnuita, cu drojdie, nu le este deloc indicata intrucat le da multe gaze si ii baloneaza. Painea de tip lipie, fara drojdie, este mult mai buna. Bucataria indiana are numeroase tipuri de paine de acest fel. Atentie doar sa nu fie pregatita prea uscata. De asemenea, nerecomandate sunt cerealele expandate si muesli.

Legume: favorizati legumele gatite, nu cele crude care sunt mai greu de digerat de persoanele Vata. Nu se recomanda legumele crude, congelate sau uscate.

De preferat: varza gatita, sfecla rosie (numai gatita), morcovii (numai gatiti), conopida (uneori), castravetii (fara coaja), fasolea verde, praz, ceapa (doar gatita), salata verde (uneori), masline negre, patrunjel, pastarnac, dovlecel, dovleac, ridichi (uneori si neaparat gatite, nu crude), spanac (nu crud), ridichea Daikon (ocazional).

De evitat: rosiile (foarte rar si numai gatite, niciodata crude), maslinele verzi, ciupercile, conopida cruda, broccoli, varza cruda, telina, vinetele, ceapa cruda, ardeii, cartofii albi.

Fructe: NU consumati fructe crude decat daca sunt foarte bine coapte, dar nu innegrite (de exemplu bananele). NU se recomanda fructele uscate decat daca in prealabil sunt inmuiate in apa sau gatite (gen stafide, curmale, smochine, etc).

De preferat: mango, caise, cirese, struguri, grapefruit, nectarine, piersici, portocale, avocado, prune, ananas, papaya, smochine, curmale, lamai, pepene galben, nuca de cocos, afine, kiwi, lime, capsuni (toate trebuie sa fie bine coapte, dar nu “trecute”). Merele pot fi consumate, dar numai gatite.

De evitat: coacaze, rodia, banane verzi, mere crude, pere, smochine uscate, curmale uscate, stafide uscate, perje uscate, pepene verde.

Leguminoase: Pentru ca leguminoasele formeaza gaze in intestine, ele trebuie intotdeauna gatite cu condimente care sa contrabalanseze acest neajuns. De asemenea, pentru a le taia din uscaciune, ele trebuie inmuiate cel putin 1 ora inainte sa fie fierte, mai mult daca stiti ca aveti o digestie slaba. Le puteti lasa la inmuiat chiar de seara pana dimineata. Aruncati apa respectiva si fierbeti-le in apa curata. Daca sesizati ca inca produc gaze, atunci fierbeti-le in destula apa timp de 5-10 minute, apoi aruncati acea apa si continuati sa le fierbeti in alta proaspata.

In India exista obiceiul de a decoji leguminoasele si a le despica in doua. Acest proces le face mai usor de fiert precum si mai putin producatoare de gaze. Persoanele Vata ar trebui sa prefere acest tip de leguminoase despicate in doua pentru ca sunt si mai usor de digerat.

De preferat: linte rosie (Masoor Dal), fasole Mung (Moong Dal), Tur Dal, Urad Dal.

De evitat: fasolea Adzuki, fasolea neagra, fasolea alba cu ochi negru (Lohbia), nautul, fasolea rosie (Kidney Beans), lintea maro, mazarea uscata, soia, tempeh, fasolea alba, miso. Folositi tofu doar ocazional si nicidecum rece, negatit. La fel si laptele de soia si alte produse de soia.

Lactate: foarte bune pentru Vata, daca nu sunteti alergici la ele. Totusi, branzeturile cu pasta tare trebuie folosite arareori si numai gatite.

De preferat: unt, lapte de vaca, lapte batut, branza, paneer, ghee, branza si lapte de capra, smantana (uneori doar), iaurt (diluat cu apa si condimentat).

De evitat: lapte praf, iaurt (rece, nediluat sau cu fructe).

Nuci si seminte: persoanele de tip Vata pot manca orice fel de nuci si seminte, insa nu zilnic. Ele sunt alimente prea concentrate pentru puterea slaba digestiva a tipologiilor Vata.

De preferat: migdalele (excelente, dar fara coaja), nucile, caju, alune, fistic, nuci pecan, nuci macadamia, nuci charole, arahide, halva, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, susan, tahini, seminte de in.

De evitat: popcorn, psyllium.

Uleiuri: In general, toate uleiurile sunt bune pentru Vata, insa si aici unele sunt mai recomandate decat altele.

De preferat: ulei de susan (cel mai bun), ghee, ulei de masline.

De evitat: ulei de sofranel, ulei de in.

Indulcitori: Dulcele calmeaza Vata, insa trebuie folosit cu moderatie pentru ca excesul perturba Vata.

De preferat: malt de orz, miere (neprocesata si negatita), jaggery, sirop de orez, zahar brut de trestie (tipurile Turbinado si Sucanat, pentru ca sunt neprocesate).

De evitat: sirop de artar (doar ocazional), zaharul alb.

Condimente: toate condimentele sunt bune pentru Vata, insa in cantitati moderate. Persoanele Vata au tendinta sa foloseasca condimentele in exces in speranta ca-si vor imbunatati astfel abilitatea de a digera.

De evitat: caraway (sau chimen salbatic – la noi in tara acest chimen se gaseste pe la toate magazinele si este de fapt caraway! Acum exista de cumparat si chimen adevarat numit Jeera.)

Click aici pentru a va afla tipologia!