Click aici pentru a va afla tipologia!
Persoanele Pitta ar trebui sa evite gusturile Acru, Sarat si Picant si ar trebui sa foloseasca mai mult gusturile Dulce, Amar si Astringent intrucat acestea trei din urma ii racoresc.
Daca persoanele Vata trebuie sa evite cafeaua si zaharul alb, Pitta trebuie sa stea departe de carne, oua, alcool si sare. Aceste substante maresc agresivitatea innascuta a persoanelor Pitta .
Ei ar trebui sa prefere cerealele, fructele si legumele pentru ca acestea sunt racoritoare pentru fierbinteala Pitta. De fapt, cea mai buna optiune alimentara pentru Tipologia Pitta este vegetarianismul. Orice individ predominant Pitta ar trebui sa faca un efort sincer de a deveni vegetarian daca nu este deja.
Cereale:
De preferat: orz (este super-perfect pentru Pitta), orez alb, ovaz, grau, grau spelta, amaranth, cuscus, pastele fainoase, tapioca.
De evitat: orezul integral, hrisca, porumb, mei, secara, fulgii de ovaz. Acestea nu le sunt recomandante pentru ca maresc caldura interioara. Painea obisnuita, cu drojdie, nu le este deloc indicata. Painea de tip lipie, fara drojdie, este mult mai buna. Bucataria indiana are numeroase tipuri de paine de acest fel. De asemenea, nerecomandat este si muesli.
Legume: indivizii Pitta pot manca legume cat e ziua de lunga. Singura lor preocupare trebuie sa fie doar sa le evite pe cele cu gust acru sau picant si sa le prefere pe cele cu gust dulce sau amar.
De preferat: sfecla rosie (gatita), broccoli, varza, morcovii (daca-s gatiti pot fi mancati oricand; daca-s cruzi trebuie mancati doar ocazional), conopida, telina, castravetii, fasolea verde, praz (numai gatit), salata verde, ciuperci, masline negre, ceapa (numai gatita), patrunjel, pastarnac, ardei, dovleac, ridichi (numai gatite), dovlecel.
De evitat: sfecla cruda, ridichea Daikon, vinetele, praz crud, masline verzi, ceapa cruda, ridichi crude, spanac, rosiile (sub toate formele-sunt complet nerecomandate).
Fructe: consumati fructe dulci si evitati fructele acre. Daca vreunul din fructele interzise din lista de mai jos este exceptional de dulce, poate fi mancat. Si invers: daca vreunul din fructele recomandate din lista de mai jos este acru, refuzati-l.
De preferat: merele dulci, caisele dulci, avocado, afinele (numai daca sunt dulci), ciresele dulci, nuca de cocos, smochinele, curmalele, strugurii rosii (excelenti pentru Pitta), lime (uneori), mango copt (“Regele” fructelor pentru Pitta), pepenii verzi si galbeni (foarte racoritori pentru Pitta, in special cei verzi), portocalele (numai daca sunt dulci), papaya (ocazional), pere, ananas (numai bine copt si dulce-nu de la conserva), prune dulci, perje, rodie, stafide.
De evitat: merele acre, caisele acre, bananele (de preferat doar bine coapte dar nu trecute – permise din cand in cand, nu zilnic si numai pentru indivizii sanatosi si echilibrati), afinele acre, ciresele acre, coacaze, grapefruit, strugurii verzi, kiwi (permis arareori si numai daca e foarte bine copt), lamaia, mango necopt, portocalele acre, piersicile, nectarinele, ananasul acru, prunele acre, capsunile, visinele.
Leguminoase: Desi indivizii Pitta digera bine leguminoasele, totusi nu trebuie sa le consume excesiv pentru ca ele pot agrava Pitta cu aciditatea lor.
De preferat: fasolea Adzuki, fasole Mung (Moong Dal), linte rosie (Masoor Dal), fasolea alba, fasolea neagra, fasolea alba cu ochi negru (Lohbia), nautul, fasolea rosie (Kidney Beans), lintea maro, mazarea uscata, soia, tofu, tempeh, lapte de soia.
De evitat: miso, Tur Dal, Urad Dal.
Lactate: cele dulci sunt bune (de genul lapte dulce sau iaurt proaspat facut in casa), daca nu sunteti alergici la ele; cele acre trebuie evitate (de genul iaurtului din comert).
De preferat: unt nesarat, lapte de vaca, branza (cu pasta moale, nematurata si nesarata), paneer, Ghee, branza si lapte de capra, iaurt (proaspat si diluat cu apa).
De evitat: unt sarat, lapte batut, smantana, branza maturata sau cu pasta tare (gen parmezan), iaurt (rece, simplu sau cu fructe).
Nuci si seminte: majoritatea nucilor si semintelor nu sunt recomandate tipologiei Pitta pentru ca le maresc caldura interioara si contin prea mult ulei.
De preferat: migdalele (numai inmuiate de seara in apa si decojite), nuci charole, seminte de in, halva (nu se refera la halvaua uleioasa pe care o stim noi ci la deserturile numite Halwa, facute din fructe si presarate cu migdale), popcorn (nesarat si fara ulei), psyllium, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac (uneori).
De evitat: migdalele cu coaja, nuci, caju, fistic, nuci macadamia, arahide, nuci pecan, alune de padure, seminte de susan, tahini, seminte chia.
Uleiuri: In general, persoanele Pitta nu au voie sa consume decat cantitati mici de ulei.
De preferat: ulei de floarea soarelui (cel mai bun), Ghee, ulei de masline (unul din cele mai bune), ulei de rapita, ulei de soia, ulei de in, ulei de nuca.
De evitat: ulei de sofranel, ulei de susan, ulei de porumb, ulei din samburi de caise, ulei de migdale.
Indulcitori: Dulcele calmeaza Pitta.
De preferat: malt de orz, sirop de orez, sirop de artar, zahar brut de trestie (tipurile Turbinado si Sucanat, insa si Demerara, pentru ca sunt neprocesate).
De evitat: miere (buna doar neprocesata si negatita-arareori), jaggery, zaharul alb, melasa.
Condimente: condimentele maresc agresivitatea si nerabdarea tipice Pitta. Persoanele de tip Pitta ar trebui sa reziste tentatiei de a folosi condimente puternice, iuti, si sa foloseasca doar acele condimente mentionate mai jos, care sunt racoritoare. Lista de condimente nepermise este mult mai lunga decat cea cu condimente recomandate.
De preferat: busuioc verde, piper negru (uneori), caraway (adica chimenul care se gaseste la noi-cantitati moderate), cardamon (cu moderatie), scortisoara, coriandru, chimen (adica Jeera), frunze de Curry, marar (verde si seminte), fenicul, ghimbir (doar proaspat), menta (cat de des si de toate felurile), patrunjel (cu moderatie), sofran, turmeric, vanilie (cu moderatie), tarhon (ocazional).
De evitat: sare (de folosit doar putina – nu o indepartati complet din alimentatie), ajwain, anason stelat, anason, asafoetida (hing), busuioc uscat, dafin, piper cayenne, cuisoare, schinduf, usturoi, ghimbir pulbere, nucsoara, maghiran, seminte de mustar (inclusiv mustarul sub forma de pasta de la borcan), rozmarin, oregano, paprika, pippali, mac, salvie, cimbru, cimbrisor.
Click aici pentru a va afla tipologia!