Click aici pentru a va afla tipologia!
Este recomandat persoanelor Kapha sa se concentreze asupra gusturilor Amar, Astringent si Picant pentru ca le invioreaza trupul si mintea.
Ei ar trebui sa evite gusturile Dulce, Sarat si Acru care nu fac dacat sa-i mentina fixati in propriile tabieturi. Indivizii Kapha au interdictie la alimentele prajite si mancarurile grase si ar fi foarte bine daca ar refuza lactatele.
Grasimile sunt cele mai rele pentru Kapha, iar legumele cele mai bune. De asemenea, persoanelor Kapha le este recomandata moderatia in privinta cantitatii de hrana pe care o ingereaza.
Cereale: Oamenii Kapha au nevoie de cantitati mai mici de cereale fata de celelalte doua tipologii.
De preferat: hrisca si mei (cele mai bune), orz, porumb, cuscus, orez (numai basmati si salbatic-cu moderatie), secara, quinoa (uneori), amarant (uneori), tapioca, musli. Toate acestea sunt incalzitoare si usuca – lucruri de care Kapha are nevoie.
De evitat: ovaz, pastele fainoase (arareori permise), orez brun si alb, grau (este prea greu, rece si uleios pentru Kapha). Painea obisnuta, cu drojdie, nu le este absolut deloc indicata. Daca totusi nu puteti renunta la painea cu drojdie, cea mai buna forma de a o consuma este uscata/prajita la toaster. Painea de tip lipie, fara drojdie, este mult mai buna dar si aceasta trebuie consumata cu moderatie. Bucataria indiana are numeroase tipuri de paine de acest fel.
Legume: toate legumele sunt bune cu unele exceptii. Se recomanda legumele amare si picante si ar trebui evitate legumele dulci si suculente. De asemenea, aceste persoane pot consuma legumele crude sau pregatite la aburi ori sotate.
De preferat: sfecla rosie, broccoli, varza, morcovii, conopida, telina, cartofii albi, ridichea Daikon, vinetele, fasolea verde, praz, salata verde (uneori), ciuperci, ceapa, patrunjel, ardei, ridichi, spanac, rosii (numai gatite).
De evitat: cartofii dulci (Yam), dovlecel, castraveti, rosiile (niciodata crude), maslinele negre si verzi, dovleac, pastarnac (arareori).
Fructe: Persoanele Kapha trebuie sa evite atat fructele foarte dulci cat si pe cele foarte acre, precum si orice fruct care este foarte suculent. Fructele astringente sunt bune.
De preferat: cirese, struguri, nectarine, piersici, capsuni (sunt ok cu moderatie), afine, lime (ok cu moderatie), lamai (ok cu moderatie), visine. Merele sunt cele mai bune, la fel si perele, caisele, coacazele si rodia. Mango este ok daca e consumat uneori (vara). Prunele uscate sunt bune.
De evitat: rubarba, nuca de cocos, bananele, pepene verde, curmalele (proaspete), smochinele (proaspete), papaya, kiwi, pepenii galbeni, avocado, portocalele, prunele si ananasul.
Leguminoase: Persoanele Kapha nu ar trebui sa consume leguminoase prea des. Organismul lor nu cere atatea proteine. Insa si in acest caz exista leguminoase de preferat si de evitat.
De preferat: fasolea alba, fasolea Adzuki, fasolea neagra (printre cele mai bune), fasolea alba cu ochi negru, nautul, lintea rosie (Masoor Dal) (foarte recomandata), lintea maro, fasolea/lintea Mung (Moong Dal) (de preferat), Tur Dal, mazarea uscata, laptele de soia, Tempeh, Tofu gatit.
De evitat: fasolea rosie (Kidney Beans), soia, Miso, faina de soia, sosul de soia, Tofu rece, Urad Dal.
Lactate: Persoanele Kapha nu au nevoie de caracteristicile uleioase, grase, grele, lipicioase si racoritoare ale lactatelor.
De preferat: laptele de capra in canitate foarte mica (care are o natura mai “fierbinte” decat cel de vaca si nu cauzeaza probleme respiratorii si de piept), iaurt (doar cantitati mici si diluat cu apa, nu rece sau cu fructe), branza numai de capra dar putin (nesarata si nematurata), lapte batut (doar ocazional).
De evitat: lapte praf, iaurt (rece, simplu sau cu fructe), inghetata, lapte de vaca, smantana, unt (sarat sau nesarat), branza de vaca (proaspata sau maturata), cascaval, cas, urda.
Nuci si seminte: Persoanele de tip Kapha nu necesita energia rece, uleioasa si grea a acestor alimente si trebuie sa le evite.
De preferat: nuci charole, migdale (ok foarte rar, numai inmuiate in prealabil si fara coaja), seminte chia, popcorn (fara sare si unt), seminte de dovleac (ok ocazional), seminte de floarea soarelui (ok ocazional), seminte de in (ok ocazional).
De evitat: nuci, caju, alune, fistic, nuca de cocos, nuci pecan, nuci macadamia, arahide, seminte de pin, halva, susan, tahini, psyllium (ok doar foarte rar).
Uleiuri: In general, uleiurile NU sunt bune pentru Kapha, insa si aici unele sunt mai recomandate decat altele. Ar fi bine sa foloseasca uleiurile in cantitati foarte mici, atat in alimentatie cat si pentru uz extern.
De preferat: ulei de porumb (cel mai bun), ulei de rapita, ulei de susan (de folosit numai extern), ulei de floarea soarelui, Ghee, ulei de migdale.
De evitat: ulei de in (ok doar ocazional), ulei de avocado, ulei de caise, ulei din nuca de cocos, ulei de masline, ulei de sofranel, ulei de soia, ulei de nuca, ulei de primula, ulei de susan (a nu se folosi intern).
Indulcitori: Dulcele mareste Kapha, si de aceea aceste persoane nu ar trebui sa foloseasca alt indulcitor decat mierea naturala.
De preferat: mierea (naturala, neprocesata, neincalzita/negatita).
De evitat: zaharul alb, malt de orz, fructoza, jaggery, sirop de orez, melase, zahar brut de trestie, sirop de artar.
Condimente: toate condimentele sunt bune pentru Kapha. Ele trezesc si dinamizeaza organismul acestor persoane.
De evitat: sarea.
Click aici pentru a va afla tipologia!