AGNI si AMA (focul si toxinele- manifestare in corpul uman)

AGNI si AMA (focul si toxinele- manifestare in corpul uman)

Agni este focul interior subtil sau energia focului care controleaza metabolismul. El guverneaza transformarea materiei in energie. Rolul sau, la nivel fizic, simplificat vorbind, este de a digera, absorbi si asimila hrana. Fara el ar fi imposibil sa digeram vreo hrana.

Agni este cel care se ingrijeste de nutritia tesuturilor corpului, contribuie la intarirea sistemului imunitar si regleaza temperatura corpului. El distruge microorganismele, bacteriile daunatoare, precum si toxinele din stomac si intestine.

Pe scurt, Agni este un factor extrem de important in mentinerea sanatatii. El sustine viata si vitalitatea. El este sursa lui Ojas (esenta vitala) si mentinatorul respiratiei care sustine viata (Prana).

O persoana cu un Agni puternic se bucura de o viata lunga si o sanatate excelenta. Insa la o persoana cu un Agni slab din cauza unui dezechilibrului Doshic, automat metabolismul are de suferit, intreaga stare de sanatate a corpului este perturbata, rezistenta si imunitatea  corpului slabesc si omul incepe sa nu se simta bine. Iar atunci cand Agni se stinge, odata cu el dispare si viata. Chiar exista o zicala in Ayurveda care spune ca varsta unui om este data de forta Agni-ului sau interior, nu de simpla curgere a anilor.

Astfel, Agni guverneaza longevitatea, imunitatea, energia, metabolismul, stralucirea tenului si a ochilor. Daca Agni functioneaza bine, atunci traim mult si ne bucuram de o stare buna de sanatate si de pofta de viata. Daca Agni este slabit din cauza obiceiurilor (alimentare sau de alta natura), ne imbolnavim, devenim tristi si deprimati.

Un Agni slab nu isi mai poate indeplini adecvat rolul si hrana nu mai este absorbita cum trebuie, nutrientii nu mai ajung peste tot, iar hrana nedigerata se acumuleaza in intestine si se depoziteaza pe canalele subtile ale corpului si pe intreg traiectul gastrointestinal, transformandu-se intr-o substanta toxica, lipicioasa si urat mirositoare numita Ama. Cand cantitatea de Ama devine excesiva, ea “inunda” intregul organism si incepe sa astupe vase de sange, capilare, limfa si membranele celulare si sa cauzeze imbolnavirea organelor. Atunci inteligenta corpului (Prana) se blocheaza si ea si incep sa se manifeste boli grave. Ama oboseste si slabeste corpul si mintea.

Sunt mai multe posibilitati de a categorisi diferitele tipuri de Agni, cu impartirea lor in 4 , 5, 13, 52 etc. Esential este sa retineti ca exista 13 tipuri de Agni, fiecare cu rolul sau, insa nu intram aici prea mult in detaliu. Important e sa stim doar ca exista si un tip de Agni care ne ajuta sa digeram experientele, emotiile, ideile noi. Deci rolul unui Agni puternic este extrem de important si pentru sanatatea mintii.

In viziunea Ayurvedica, toate bolile fizice isi au sursa in perturbarea lui Agni. Se pare ca din aceasta perturbare deriva toate tipurile de boli. Boala incepe sa se manifeste la nivelul mintii mai intai pentru ca apoi sa se coboare si la nivel fizic. Dr. Robert Svoboda spune chiar ca indigestia este incapacitatea de a digera stimulii fizici, mentali sau emotionali si ca ar fi boala principala a fintelor umane, evident, cauzata de un Agni slab.

Sunt foarte multe lucruri de zis despre Agni, atat de multe incat s-au scris carti intregi dedicate acestui subiect. Asta indica importanta atribuita acestui concept. Insa aici am cautat sa prezint doar unele aspecte de baza, fundamentale in Ayurveda si bucataria ayurvedica, pe care sa va sprijiniti in deciziile nutritionale pe care le faceti in viata. Voi continua seria de informatii despre Agni cu noi articole care sa va ajute sa intelegi mai bine de ce pune Ayurveda atat de mult accentul pe acest principiu.

Factori care cauzeaza slabirea lui Agni:

– consumul de hrana rece, de la frigider.

– consumul de bauturi reci, de la frigider, si a celor care contin gheata.

– consumul de produse congelate sau care contin gheata: inghetata, sorbet etc.

– consumul de alimente care au fost congelate si decongelate.

– obiceiul de a consuma frecvent hrana conservata.

– consumul de alimente care contin chimicale sau aditivi.

– preferinta fata de alimente rafinate – faina alba, zahar alb – precum si fata de alimente care le contin.

– a bea apa (sau ale bauturi) rece in timpul sau dupa masa.

– consumul excesiv de hrana “astupa” Agni – daca mancati mai mult decat va trebuie la o masa, deci daca va sculati ghiftuiti de la masa.

– consumul de hrana in care s-au intalnit alimente nepotrivite de genul banane cu lapte; rosii cu castraveti; oua cu fasole; oua cu branza; iaurt cu fructe etc.

– consumul de junk-food (adica hrana “cu gust” insa lipsita de calitati nutritive).

– a manca inainte ca hrana consumata anterior sa fi fost digerata, doar “de pofta”.

– a servi masa principala seara, dupa ce v-ati intors de la serviciu.

– a bea prea multe lichide (de genul teoriei moderne care recomanda sa se bea 2 sau 3 litri de lichide pe zi).

– a bea prea multa apa de dimineata pe stomacul gol asigura diminuarea considerabila a lui Agni care va slabi suplimentar daca va mentineti acest obicei zilnic.

– amestecul de legume crude cu legume gatite, la aceeasi masa.

– respectarea unei diete Raw(numai cruditati) fara a sti sa asociati alimentele

– a consuma hrana proaspata la aceeasi masa cu hrana ramasa din zilele precedente.

– a manca in timp ce mergeti sau sofati.

– a manca in timp ce vorbiti sau va ganditi la diferite aspecte ale vietii care se cer rezolvate.

– a manca stand in picioare, pe fuga.

– hrana fada, fara gust.

– absenta condimentelor din alimentatie (atentie: condimente nu inseamna neaparat picant!).

– mancatul la TV sau ascultand stirile.

– servirea mesei in timp ce sunteti suparati, nervosi, agitati.

– mancatul citind ziarul (sau temele, cursurile etc).

– consumul frecvent de snacks-uri intre mese (totusi, mici gustari sunt recomandate persoanelor cu tipologie Pitta care sunt sanatoase, echilibrate si au un Agni puternic).

– a ne ridica de la masa imediat dupa ce am mancat.

– a manca atunci cand avem indigestie.

– a tine post negru prelungit slabeste Agni – postul negru prelungit este recomandat doar in anumite cazuri si in general numai persoanelor cu tipologie Kapha si intotdeauna organismul trebuie ajutat de ceaiuri si plante speciale care favorizeaza deblocarea toxinelor din corp si eliminarea lor.

– tinerea de diete sau cure de slabire dupa principii moderne neverificate de testul timpului, care nu fac decat sa slabeasca forta de aparare a organismului, si in urma carora corpul e atat de insetat de nutrienti incat nu numai ca depune la loc ce a eliminat ci se si ingrasa suplimentar.

Factori care contribuie la formarea/mentinerea unui Agni puternic:

– consumul de hrana calda, proaspata, gatita chiar inainte de masa sau macar in ziua respectiva.

– consumul de bauturi calde (sau la temperatura camerei pe timpul verii) in cantitati reduse, rezonabile (maxim 1 cana odata, ideal 1/2 cana).

– folosirea de Ghee in loc de uleiuri.

– folosirea condimentelor in alimentatie, la fiecare masa, in toate preparatele.

– a consuma la o masa doar atata hrana cat va este necesar – Ayurveda recomanda ca sa ne umplem stomacul cu o treime hrana, o treime lichide si o treime sa fie lasata goala pentru aer.

– formarea obiceiului de a servi mesele la ore regulate (insa nu mancati decat daca va este foame – tipologia Kapha se poate multumi cu doar doua mese pe zi).

– a manca intr-un cadru relaxat, placut, linistitor contribuie la buna absorbtie a nutrientilor din hrana.

– a sta cateva minute intr-o stare de relaxare dupa masa pentru a facilita pornirea digestiei – insa asta nu inseamna sa va culcati; pur si simplu ramaneti linistiti la masa, eventual purtand o conversatie placuta, agreabila sau ascultand muzica ori sunetele naturii. Nu va apucati sa fiti eficienti si sa strangeti vesela.

– a bea un ceai cald din plante care favorizeaza digestia – acesta este un obicei recomandat tuturor, dupa fiecare masa. Cantitatea de ceai nu trebuie sa fie mai mare de o ceasca.

– a tine post negru, doar cu apa si/sau ceaiuri de plante, o zi pe saptamana pentru a permite lui Agni sa isi refaca fortele, mai ales daca in rastimpul saptamanii care a trecut ati facut abuzuri de alimente ori bauturi ori ati consumat combinatii nefericite de alimente. Postul negru nu este recomandat persoanelor Vata si nici pe perioada iernii decat in unele cazuri.

De obicei, organismul uman tanar si sanatos poate face fata multor abuzuri, lipsuri si obiceiuri alimentare si de viata nepotrivite. Insa cu timpul Agni va slabi fiind coplesit de hrana nedigerata adecvat si de toxinele acumulate in tesuturi, care nu fac decat sa fure din rezervele de energie si imunitate ale corpului. Cu cat inaintam in varsta, cu atat corpul va suporta mai greu excesele si deprivarile si va incepe sa dea semne de oboseala si boala. De aceea este de foarte mare importanta sa respectam cat mai mult posibil principiile de viata Ayurvedice si sa cautam sa ajutam corpul sa elimine Ama deja acumulata.

Reprezentare traditionala indiana a lui Agni, pe un fundal rosu specific;  este infatisat calarind un berbec si avand doua capete (sugerand atat calitatile sale benefice cat si pe cele distrugatoare), sapte maini si trei picioare.

Toate elementele descrise sunt pur simbolice si denota energii specifice lui Agni – Focul divin.

Capacitatea noastra digestiva, sau agni, este cea care ne permite sa asimilam corespunzator hrana si sa o transformam in energie si nu in toxine si grasime. 

Conform principiilor ayurvedice, digestia defectuoasa este intotdeauna prezenta la oamenii care au probleme cronice cu greutatea corporala. 

Ayurveda descrie un produs al digestiei dereglate numit „ama”. „Ama” reprezinta atat un principiu abstract, cat si un element material. Ca element material, ama este o substanta albicioasa, vascoasa, care blocheaza toate canalele fluxului firesc al organismului. 

Aceste canale nu servesc numai la circulatia sangelui si a limfei, ci si a energiei normale. Deoarece blocheaza toate canalele de circulatie din organism, ama este un precursor obisnuit al unei game largi de afectiuni si cauzeaza simptomele atat de bine cunoscute celor care sunt supraponderali: letargie, apatie, obiceiuri alimentare haotice, mancatul excesiv, modificari ale senzatiei de foame si obezitatea insasi. 

Toate aceste explicatii oferite de Ayurveda nu sunt foarte diferite de principiile medicinei occidentale contemporane, care a recunoscut de foarte multa vreme existenta unor reziduuri care se depun in celule. Se crede ca aceste reziduuri la nivel celular interfereaza cu functionarea corecta a ADN-ului si, in felul acesta, sunt raspunzatoare de etiologia cancerului si a procesului de imbatranire. Insa dincolo de constientizarea efectelor distructive pe care le au aceste reziduuri, medicina occidentala este destul de vaga in ceea ce priveste caracteristicile lor, in vreme ce Ayurveda se refera in mod explicit la „ama” 

”Ama” se poate vedea. De cate ori nu ati remarcat un strat albicios pe limba, in special imediat dupa ce v-ati trezit? Aceasta este „ama”, iar daca este prezenta pe limba, cu siguranta exista in intregul vostru organism. 

Este destul de dificil sa tratezi orice dezechilibru fiziologic atunci cand „ama” este prezenta in organism si este extrem de greu, daca nu chiar imposibil, sa slabesti. Iata de ce atat de multi oameni care si-au redus cantitatea de mancare pana la infometare au esuat totusi in atingerea obiectivelor. Prin urmare, este esential sa luati masuri practice pentru a elimina ama din organismul dumneavoastra, astfel incat sa puteti slabi si sa va mentineti constanta noua greutate corporala. Ama este pur si simplu cheia patogenezei obezitatii. In fond, una dintre principalele caracteristici pe care le poseda ama este greutatea. 

Alimentele sarace, acre sau dulci sunt deosebit de active in acumularea unei cantitati de ama in organism. Schimbarile in regimul alimentar, terapiile pe baza de plante si postul sunt in special benefice pentru eliminarea ei. 

Dar ama are un „rival pozitiv”, care de asemenea poate fi prezent in intregul organism. Daca mancati echilibrat si daca respectati anumite obiceiuri alimentare, in urma digestiei poate rezulta un produs opus si diferit fata de ama, care poarta denumirea de ojas. Ayurveda descrie ojas ca fiind echivalentul biochimic al armoniei. Ganditi-va putin la urmatorul aspect. Daca veti crea ojas in organismul dumneavoastra, veti face de fapt rezerve de manifestari fizice ale fericirii si ale bunastarii totale. Ce poate fi mai important? Ce poate fi mai benefic pentru sanatatea dumneavoastra generala? 

Cand luati masuri pentru a elimina ama, se produce automat o cantitate mai mare de ojas. In mod similar, daca luati masuri pentru a intensifica ojas, veti produce o cantitate mai mica de ama. Asadar, este folositor sa cunoasteti simptomele ambelor substante, atat de importante pentru starea organismului dumneavoastra. Daca dupa ce ati mancat un anumit aliment sau ati facut o anumita actiune simtiti simptomele caracteristice pentru ama, atunci stiti ca ceva din alimentul sau activitatea respectiva a fost nociv. Dar daca experimentati simptome specifice pentru ojas in urma unei activitati sau a unui aliment, va dati seama ca organismul dumneavoastra a fost hranit corespunzator si echilibrat. 

In continuare, vom descrie cateva din simptomele fiecareia dintre cele doua substante:

Dovezi ale existentei unei cantitati de ama in organism: slabiciune, greutate, letargie, imunitate scazuta, scaune neregulate, oboseala, fluctuatiii ale poftei de mancare, ale nivelului de energie si ale dispozitiei. In general, se observa un strat albicios pe limba, in special dupa trezire.

 Dovezi ale existentei unei cantitati de ojas in organism: usurinta a corpului, energie excelenta, apetit bogat si digestie puternica, imunitate perfecta, scaune regulate, forta fizica si vitalitate si un sentiment general de armonie. Atat fizic, cat si mental, beneficiati de vitalitate si bunastare accentuata.