Sfaturi pentru echilibrarea lui PITTA prin alimentatie

Sfaturi pentru echilibrarea lui PITTA prin alimentatie

Sfaturi pentru o dieta ce vizeaza echilibrarea lui PITTA:

Ce sa faceti:

  • consumati alimente care sunt predominant dulci, amare si/sau astringente.
  • consumati numai hrana cu efect racoritor (nu se refera la a manca alimente direct de la frigider sau inghetate, ci la alimente care odata ingerate au un efect de racorire in organism (de ex. menta, nuca de cocos, orez etc).
  • urmariti sa aveti un echilibru intre hrana gatita si cea cruda. Insa toata hrana trebuie sa fie proaspata (din ziua respectiva).
  • favorizati leguminoasele in alimentatie.
  • folositi condimente cu efect racoritor. Iata cateva: coriandru, chimion (jeera), fenicul si un pic de cardamon.
  • folositi verdeturi precum patrunjel si mai ales marar in alimentatia zilnica. Coriandrul verde este exceptional pentru persoanele Pitta. La fel si menta si busuiocul proaspat.
  • lactatele au actiune de racorire insa cand ajung in corp acidifica organismul, asadar nu le recoamand deloc mai ales pentru PITTA si KAPHA
  • folositi cantitati moderate (cat mai putin) de ulei de masline, floarea soarelui si nuca de cocos ori Ghee in dieta zilnica.
  • cautati sa respectati ore regulate pentru masa in fiecare zi.
  • intotdeauna ramaneti intr-o stare de relaxare dupa masa, macar 10 minute, insa fara sa va culcati.
  • gasiti-va un loc unde sa mancati care sa fie placut, linistitor, reconfortant.

Ce sa evitati:

  • feriti-va de alimentele picante, acre si sarate.
  • evitati hrana prea fierbinte sau care are efect incalzitor.
  • nu folositi pulbere de chilli, piper cayenne, piper negru (sau de orice fel).
  • nu consumati hrana procesata (conserve, hrana congelata sau decongelata, produse de patiserie, diferite sosuri sau pasta de mustar din comert).
  • evitati consumul de fructe proaspete sau sucuri de fructe cu jumatate de ora inainte de masa sau o ora dupa ce ati mancat.
  • cautati sa renuntati la cafea, tutun si alcool (vinul acru agraveaza puternic Pitta).
  • se interzice mancarea prajita in ulei 
  • nu consumati citrice acre: lamai, portocale acre, grepfruit.
  • evitati caldura excesiva (nu gatiti cand afara e foarte cald).
  • beti bauturi racoritoare dar nu cu gheata.
  • limitati la maxim consumul de alimente prajite, grase si uleioase (de exemplu untul de arahide) – acestea pot crea stari de greata sau migrene.
  • evitati sa folositi leustean verde in alimentatie, busuioc uscat, oregano, maghiran.

OBSERVATIE: Toate aceste sfaturi sunt valabile pentru persoanele care constata ca au un exces de tip PITTA si pentru cele care au o Tipologie predominant Pitta. De asemenea, aceste sfaturi sunt utile si merita respectate de toata lumea in a doua parte a primaverii, in tot timpul verii si in perioada de inceput a toamnei (numita vara indiana).

Vizitati pagina cu Alimentatia pentru Tipologia PITTA care contine indicatii detaliate despre ce alimente sunt recomandate si care sunt de evitat de aceste persoane.

Click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica