10 sfaturi Ayurvedice pentru o digestie excelenta

10 sfaturi Ayurvedice pentru o digestie excelenta

De obicei in timpul Sarbatorilor religioase importante de peste an, si nu numai,  constatam ce efect dezastros il are asupra intregii noastra fiinte, nerespectarea unor reguli minime de hranire sanatoasa.

Ne-am gandit sa te ajutam cu cateva sfaturi ayurvedice utile, pentru o digestie mai buna, menite sa te treaca cu bine peste problemele digestive care pot aparea in orice perioada a anului.

Daca vrei, sunt cateva reguli usor de retinut, pe care e de dorit sa le aplici zi de zi. Sa le bifezi cu fiecare inghititura.

1. Foloseste cat mai multe condimente

Din punct de vedere ayurvedic, abundenta de mancare solicita digestia si, in special, ceea ce se numeste „focul digestiv”.

Atunci cand stii ca te astepata o masa bogata sau daca digestia ta este mai lenta, este de dorit sa folosesti cat mai multe condimente in preparatele consumate. Focul digestiv devine mai puternic si, implicit, digestia mai buna.

2. Nu manca pana nu ai digerat masa anterioara

Timpul de digerare al unei mese variaza, chiar la o aceeasi persoana. Din punct de vedere Ayurvedic, el depinde de “calitatea si puterea propriului foc digestiv”, de cantitatea de mancare ingurgitata, precum si de asocierea sau calitatea alimentelor folosite.

Este de dorit sa nu mancam pana nu am terminat de digerat masa anterioara deoarece apare o supra solicitare a focului digestiv, care poate duce la o perturbare a acestuia si la aparitia de toxine in organism. Asigura-ti un interval de minimum 3-4 ore intre mese.

E ca si cum ai lucra la un dosar si, desi nu l-ai terminat inca, mai primesti alte cateva de care sa te ocupi.

3. Evita hrana super procesata

Fii constient de ceea ce inseamna de fapt “a manca”. Nu mananci pentru a-ti umple stomacul sau doar a experimenta gusturi, care de care mai exotice si placute. A manca inseamna, de fapt, a-ti hrani intreaga structura, corp, emotii si minte.

Unul dintre secretele starii de sanatate si armonie a intregii tale fiinte, il reprezinta calitatea hranei ingerate. Cu fiecare procesare termica, alimentele pierd din valoarea lor nutritiva. Cu cat incalzim, racim sau depozitam mai mult timp mancarea, cu atat efectul ei hranitor si armonizator scade.

Cele mai sanatoase sunt alimentele proaspete, foarte putin procesate (max 40C). La extrema cealalta se afla alimentele super procesate, depozitate, aditivate, cu termene de valabilitate foarte mari.

Daca vrei, cu cat ceea ce mananci este mai curat si mai hranitor, cu atat intreaga ta fiinta va fi mai fericita de “cadoul” pe care i-l oferi.

4. Mesteca fiecare imbucatura de cat mai multe ori

Nu te grabi cand mananci. Normal ca nu trebuie sa le semeni ierbivorelor, dar nu trebuie nici sa te transformi intr-o masina de ingurgitat pe banda. A te grabi in timpul mesei arata de fapt o lipsa de constientizare si de apreciere a hranei. De exemplu, atunci cand musti pentru prima oara dintr-o prajitura foarte gustoasa, o mesteci de cat mai multe ori, o plimbi prin toata gura si esti atent sa-i deslusesti toate gusturile. Rezultatul? Intreaga ta fiinta simte savoarea ei. Asa ar trebui sa se petreaca lucrurile cu aproape toate preparatele pe care le manaci. In fond, a manca inseamna si a te bucura de mancarea din fata ta, a-i simti savoarea si gustul minunat.

Nu degeaba se spune ca “digestia incepe in gura”, pentru ca atunci cand mesteci foarte bine hrana, pe de-o parte o amesteci cu saliva, iar pe de alta, o transformi in bucati din ce in ce mai mici. Astfel, atat enzimele continute in saliva cat si transformarea hranei intr-o forma cat mai lichida vor avea un cuvant hotarator de spus in buna desfasurare ulterioara a digestiei.

Nu iti umple gura cu mancare, in caz contrar, iti va fi mai greu sa mesteci iar hrana se va amesteca cu mai putina saliva decat este nevoie.
Cum s-ar zice, “spune-mi de cate ori mesteci, ca sa-ti spun cum digeri”.

5. Fara bauturi reci in timpul mesei

Regula suna simplu, dar implicatiile ei sunt majore. Nu vom face derogare de la ea in niciun anotimp. Asta inseamna ca, in special vara, cand ne confruntam cu temperaturi ridicate, nu vom bea lichide reci in timpul mesei.

De ce? Ayurveda ne arata ca o digestie excelenta depinde direct de calitatea focului digestiv. Niciodata nu vom putea avea o digestie buna cu un foc digestiv slab. Este ca si cum am urmari sa ardem cateva buturugi intr-un foc de tabara si, in loc sa suflam aer in foc, turnam apa rece peste el.

Consumarea de apa in timpul mesei si a bauturilor reci vor avea un impact negative direct asupra focului digestiv, micsorandu-i puterea.

6. Mananca o cantitate moderata de hrana

Desi este elastic, nu-ti percepe stomacul ca si cum ar fi un sac fara fund. Capacitatea lui este totusi limitata si, oricum, nu ar fi indicat sa i-o afli. Un om intelept nu-si va umple niciodata stomacul, iar “niciodata”, de data asta chiar inseamna “niciodata”.

In mod normal, cantitatea de hrana ingerata la o singura masa ar trebui sa fie in deplin acord cu propria putere digestiva. Cu calitatea focului digestiv. In Ayurveda se recomanda sa se consume o cantitate echivalenta a 2 pumni de mancare. E vorba de proprii pumni. Aceasta cantitate reprezinta aproximativ 2/3 din volumul stomacului, 1/3 trebuind sa ramana libera pentru ca digestia sa se desfasoare in conditii bune.

7. Alege un loc linistit si placut unde sa iei masa

Viata se desfasoara la viteze din ce in ce mai mari. Din pacate, in loc sa punem pe primul loc propria noastra fiinta si stare de bine, il cedam cu usurinta preocuparilor, stresurilor si termenelor de tot felul. Am ajuns sa ne consideram norocosi daca apucam sa bem, in graba, un smoothie sau un suc natural in drum spre serviciu, la semafor sau intre doua intalniri.

Atunci cand ii acorzi mesei locul pe care il merita, faci o schimbare cu beneficii majore asupra digestiei si a sanatatii tale, in general.

Alege un loc linistit si o companie placuta pentru a servi masa. Asa vei putea sa te relaxezi, sa eliberezi emotiile negative si, foarte important, sa constientizei si sa savurezi mancarea pe care o servesti.

In fond, este un gest de apreciere a hranei pe care o mananci si de respect fata de propria ta fiinta.

8. Fara TV sau alte distrageri pe toata durata mesei

Stii cum se spune: “Cand dormi, dormi. Cand scrii, scrie. Cand mananci, mananca”.

Altfel spus, daca faci un lucru, atunci fa-l cu toata fiinta ta. Fii prezent cu totul. Mintea ta retine doar detaliile aspectului asupra caruia se focalizeaza. Asa se intampla si in cazul in care mananci, dar faci in acelasi timp si alte lucruri. Nu esti prezent in actul hranirii si asta ii reduce calitatea.

A manca este de fapt o experienta multisenzoriala, nu doar una nutritiva. Observa frumusetea mancarii, simte-i mirosul placut si atingerea, savureaza pe indelete toate gusturile minunate pe care ti le aduce in dar. Astfel, in urma fiecarei mese, fiinta ta este mult imbogatita. Nu doar cu nutrienti.

A te uita la televizor in timpul mesei, a citi ziarul, a vorbi la telefon sau a-l butona inutil, sunt tot atatea actiuni fara rost care iti fura, de fapt, din savoarea unei experiente sacre si minunate.

9. Mananca la ore fixe.

E un fel de aplicare practica a “reflexului pavlovian”. Exact, tipul care experimenta cu cainii, becul si mancarea.

Daca iti obisnuiesti organismul cu mese la ore fixe atunci, cand se apropie ora mesei, el se va pregati de digerarea mancarii. Daca vrei, e ca si in cazul unei sotii iubitoare care se apuca de pregatit masa, pentru ca stie la ce ora sotul ei va veni acasa. Zilnic.

Un alt efect este ca incepe sa dispara nevoia unui snack intre mese. Pana cand aceasta se produce, asigura-te ca ai la tine un fruct sau o leguma cu care sa-ti astamperi pofta sau foamea.

Atunci cand mananci la ore diferite, corpul tau comuta pe “modul de stres”. Corpul tau e derutat de ora la care ii va veni din nou mancarea si incepe sa secrete hormoni de stres (in special cortizol).

Nivelele crescute de cortizol conduc la cresterea rezistentei organismului la insulina si a nivelului de glucoza din sange – primii pasi catre obezitate, precum si la afectiuni inflamatorii, cardiace si cresterea riscului de cancer.

La inceput poate fi greu sa iei masa la ore regulate, dar te asiguram ca merita din plin efortul depus. In fond, intregii naturi ii place sa functioneze in cicluri precise. Nu uita insa, ca pentru a beneficia in mod corect de acest sfat, este necesar sa tii cont si de cele 8 anterioare!

10. Alege hrana preparata in aceeasi zi.

Adica, “nu lasa pe maine ce poti face azi”. Pardon, ce poti manca azi. Pentru ca maine, hrana preparata cu o zi inainte, e mult mai putin nutritiva, slabeste focul digestiv si confera o tenta inertiala corpului si mintii.

In plus, cu fiecare procesare termica (refrigerare sau incalzire), hrana isi pierde din calitate si devine din ce in ce mai putin ceea ce ea este de fapt: ceva care te hraneste.

Poti sa iti dai seama daca o mancare are un efect bun sau mai putin bun asupra organismului tau, in urma senzatiei pe care o ai dupa masa. Daca te simti fresh si plin de viata, e semn bun. Daca te apuca somnul si ai o tendinta spre leneveala, nu prea.

Suntem constienti ca acest ultim sfat loveste din plin in obiceiurile inoculate pana acum de catre “sistem”. Totusi, alegerile iti apartin si ti-au apartinut intotdeauna. Gata cu fast food-uri, gata cu orice alt obicei alimentar nesanatos. E adevarat, “a manca” face parte din insasi instinctele de baza ale omului si, de baza fiind, nu se schimba chiar atat de usor.

Totusi, avand in vedere ca e vorba dspre tine, o minune irepetabila, fii sigur ca orice demers bun si sanatos merita din plin efortul depus.

E posibil sa nu fie usor, dar te asiguram ca rezultatul merita din plin! Stii cum se spune “rezultatele sunt pe masura efortului”.