Ramurile ayurvedei

Ramurile ayurvedei

Ayurveda, cea mai veche forma de medicina(>6000 ani)

Ayurveda sau medicina ayurvedica reprezinta sistemul de cunostinte medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 i.Hr.- c. 1500 i.Hr.) si ale carei principii sunt valorificate in ceea ce astazi numim terapii alternative.

Sistemul traditional Ayurveda echilibreaza si reintinereste organismul fiintei umane, reducand astfel susceptibilitatea de boala, mai ales prin intarirea imunitatii si puterii de autoregenerare a acestuia si totodata prin dezvoltarea unei capacitati naturale de a preveni aparitia eventualelor noi afectiuni, simultan cu stoparea procesului de agravare sau dezvoltare a acelor afectiuni deja existente.

Cele 8 mari ramuri specifice Ayurvedei:

1.Agada – toxicologie

2.Shalya – chirurgia generalã 

3.Shalakya- ORL-bolile supraclaviculare

4.Kaya – medicina generalã/interna- boli digestive

5.Bhuta vidia – psihiatrie -demonologia medicala, „cunoasterea spiritelor”

In aceasta stiinta se  poate observa intrepatrunderea  patologiei psihiatrice cu recunoasterea de catre vechii practicieni ayurvedici a influentei  lumilor subtile asupra planului psihic uman – termenul bhuta agni semnificand-„cunoasterea spiritelor”

6.Kanmara – pediatrie, obstretica, ginecologie (preconceptie, conceptie, nasterea, cresterea copilului).Pediatria ayurvedica incepe inca de la faza de preconceptie si conceptie a copilului aspecte care in medicina moderna  sunt inca putin luate in considereare daca nu chiar deloc

7.Rasayana – stiinta reintineririi,regenerãrii,revitalizarii si a revigorarii

Rasayana sau stiinta intineririi foloseste metode si plante  regenerante, revitalizante. Am remarcat la multi dintre pacientii care  treceau la dieta de detoxifiere si le administram plante rasayana (ex. Shatavari) o cresterea a luminozitati tenului si o evidenta amplificare a vitalitatii traduse prin cheful de viata mult crescut…in paralel cu o scadere a stresului.

8.Vajikarana – stiinta afrodisiacelor-stiinta tonicelor sexuale-sexologie

Vajikarana- stiinta tonicelor sexuale foloseste metode de amplificare a puterii sexuale, a apetitului erotic, dar folosirea acestora este indicat sa se integreze intr-o intelegere complexa a functiei sexuale a fiintei umane-(vezi medicina neconventionala/terapii/yogaterapie)

 In mare parte, fiintele umane inteleg limitativ functia afrodisiacelor in sensul ca e putin cunoscut ca ele faciliteaza  de asemenea procese complexe de transmutare si sublimare in propria noastra fiinta ceea ce da nastere la o gama variata de trairi extraordinar de placute care au rol determinant in armonizarea relatiilor de cuplu barbat-femeie.