Va rugam ca in timpul citirii acestui articol sa urmariti schema de mai jos pentru a facilita intelegerea notiunilor si aplicabilitatea lor practica.
In majoritatea traditilor spirituale autentice, se vorbeste despre cele 5 elemente sau uneori doar de cele 4 elemente constitutive ale creatiei (eterul fiind exclus).
Chiar si in geneza, apare ideea de CER- semnificand aerul, LUMINA- semnificand focul, MARILE- semnificand apa si respectiv pamantul semnificand elementul PAMANT. Dincolo de tabloul aparent naiv al acestei creatii, se vorbeste defapt despre elementele constitutive a tot ceea ce exista.
Cele 6 gusturi din Ayurveda sunt constituite asa cum vedeti in schita de mai jos din cate 2 elemente cu semnificatii profunde in echilibrul emotional si fizic al fiintei umane.
Asadar, Vata Dosha echilibrat are ca gust specific gustul AMAR care este armonizator. Insa, odata ce Vata Dosha devine excesiv in fiinta va deveni dezechilibrant amplificand si mai mult Vata.
In acest caz, apare posibilitatea gasirii unui antidot tocmai prin folosirea stiintei gustului. Se va folosi gustul complementar, cel mai indepartat de gustul AMAR pe schita. Astfel, acru, sarat si dulce echilibreaza excesul de Vata in fiinta.
Pitta Dosha, o combinatie a elementelor FOC+APA, are dupa cum se vede din schema 3 influente primare; picant, sarat si acru. Toate aceste 3 gusturi au la randul lor in compozitie elementul foc, putand astfel amplifica Pitta Dosha. In momentul in care Pitta Dosha este in exces trebuie folosite gusturi care pe schita noastra se afla cat mai departe de elementul FOC. Astfel, gusturile amar, dulce si astringent sunt cunoscute ca fiind gusturi reducatoare de Pitta (de foc).
Este interesant de urmarit analogia din natura, cand focul se stinge cel mai bine cu APA si NISIP(pamant)
Kapha Dosha constituit din elementele APA+PAMANT, este dezechilibrat in exces de gustul DULCE, care are aceiasi compozitie in elemente (apa+pamant), de gustul sarat alcatuit din APA+FOC, de gustul ACRU alcatuit din PAMANT+FOC, si de gustul ASTRINGENT alcatuit din PAMANT+AER.
Obs.: Gusturile care sunt alcatuite din aceleasi elemente ca si Doshele sau care contin macar un element constitutiv al Doshei, influenteaza foarte mult acea Dosha, dezechilibrand-o daca acel gust este in exces.
Si in cazul lui Kapha Dosha agravat, trebuie sa folosim pentru echilibrare, gusturile cele mai indepartate pe aceasta schita, respectiv gustul amar si picant. Totusi, conform principiului complementaritatii, gustul PICANT va reduce cel mai mult Kapha Dosha deoarece este un gust fierbinte iar Kapha Dosha este RECE.